Shooting Dogs (2005)

1994, 800,000 killed in 100 days. Would you risk your life to make a difference?

7,5 details

  • 115 Min
  • Drama
  • Historisch
  • Oorlog
  • Verenigd Koninkrijk
  • Duitsland
115 Min Verenigd Koninkrijk

Een uitgebluste priester en een jonge idealistische Engelse leraar raken betrokken bij de genocide in het Rwanda van 1994. Ze staan voor een zware keuze: vluchten voor hun leven of de duizenden Tutsi's bijstaan die een vreselijke dood te wachten staat....

Regie
Michael Caton-Jones
Cast
John Hurt, Hugh Dancy, Steve Toussaint, David Gyasi, Dominique Horwitz, Nicola Walker, Clare-Hope Ashitey, Victor Power, Louis Mahoney, Jack Pierce, Kizito Ssentamu Kayiira, Musa Kasonka Jr., Susan Nalwoga, Tom Shepherd.
Release
12.05.2005

Filmtotaal Recensie

Regie: Michael Caton-Jones | Cast: John Hurt (Christopher), Hugh Dancy (Joe Conner), Claire-Hope Ashitey (Marie), Steve Toussaint (Roland) e.a. | Speelduur: 115 minuten

Films die de verschrikkingen van het verleden als onderwerp hebben, willen vaak een bewustzijn creëren. We moeten ons blijven verbazen over datgene wat gebeurd is om herhaling te voorkomen. In de kunst wordt vaak gerefereerd aan de holocaust tijdens de Tweede Wereldoorlog en hoe wrang dat ook klinkt: een dankbaarder onderwerp bestaat in dat opzicht bijna niet. Maar hoe goed het ook is dat dit blijft gebeuren, er is een nieuwe voorzichtige trend zichtbaar die van evenveel belang is. Filmmakers durven steeds vaker de ‘vergeten’ en vooral recente voorbeelden van oorlogen en schendingen van de mensenrechten aan te halen. Een belangrijke ontwikkeling aangezien het nog immer aan de orde van de dag is.

In 1994 bevindt een groep VN-soldaten zich in het Afrikaanse Rwanda waar een burgeroorlog op het punt staat uit te breken. De rol die ze van bovenaf opgelegd krijgen is helder: peacekeeping en geen greintje meer dan dat. De vrede bewaren in plaats van het op te dringen, wat in de praktijk neerkomt op in ieder geval ‘aanwezig zijn’. Als op een dag het vliegtuig van president Habyarimana wordt neergehaald, bereiken de opgelopen spanningen een climax en trekken georganiseerde Hutu’s met kapmessen de straat op om systematisch alle Tutsi’s af te slachten. Niemand wordt in die moordpartij gespaard en complete lijsten met namen worden afgewerkt. De blauwhelmen staan erbij en kijken ernaar, ze hebben voor ingrijpen geen mandaat gekregen.

videotrailers & clips

Laatste reacties

pringles

"...Brute, maar aangrijpende film met angstige momenten. vreemd dat dit soort dingen nog gewoon konde......"

Edwinem

"...[quote=Tarkus]Verbetering van fout in vorig bericht Het enige wat ik nog wil zeggen dat alle drie......"

Tarkus

"...Verbetering van fout in vorig bericht Tarkus 06-05-2010 22:57 Dit is de derde, en voorlopig laat......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Shooting Dogs

acties