Ten Canoes (2006)

One hundred and fifty spears, ten canoes, three wives . . . trouble

De beelden beklijven, maar als ode aan de orale cultuur van de oorspronkelijke bewoners van Arnhemland is het wel een erg mager.
play

6,9 details

  • 90 Min
  • Avontuur
  • Komedie
  • Drama
  • Historisch
  • Australië
90 Min Australië

Tien Aboriginals zijn met zelfgemaakte kano's op ganzenjacht in Noord-Australië. Een van de jagers is de jonge Dayindi. Hij is verliefd op een van de vrouwen van zijn oudere broer Minygululu. Om hem duidelijk te maken dat zoiets tegen alle wetten van de stam ingaat, vertelt Minygululu zijn broer een oeroud verhaal. Een verhaal dat enkele dagen in beslag neemt om te vertellen. Een verhaal over een verkeerde liefde, ontvoering, hekserij, stuntelige ruzie en wraak die slecht afloopt.Ten Canoes is een unieke film: het is de eerste film die volledig in een van de talen van de Aboriginals is opgenomen. De cast van Ten Canoes bestaat uitsluitend uit Aboriginals....

Regie
Rolf de Heer
Peter Djigirr
Cast
Gil Birmingham, David Gulpilil, Peter Djigirr, Richard Birrinbirrin, Crusoe Kurddal, Jamie Gulpilil, Johnny Buniyira, Bobby Bunungurr, Sonia Djarrabalminym, Peter Minygululu, Philip Gudthaykudthay, Steven Wilinydjanu Maliburr, Cassandra Malangarri Baker, Frances Djulibing, Michael Dawu, Billy Black.
Budget
$ 2.000.000
Opbrengst
$ 300.000
Release
29.06.2006

Filmtotaal Recensie

Regie: Rolf de Heer | Cast: Crusoe Kurrdal (Ridjimirari), Jamie Gulpilil (Dayindi/Yeeralparil), Richard Birrinbirrin (Birrinbirrin) e.a. | Speelduur: 91 minuten | Jaar: 2006

Het Australisch Film Instituut (AFI) reikt jaarlijks prijzen uit aan de beste nationale films en televisie. Afgelopen jaar verzilverde Ten Canoes maar liefst zes van de zeven nominaties, waaronder die voor beste speelfilm en beste regie voor de in Nederland geboren regisseur Rolf de Heer. Het AFI geeft met deze prijzenregen aan hoe trots Australië is op de eerste productie waarvan de cast compleet uit Aboriginals bestaat en die volledig is opgenomen in een van de Aboriginaltalen. Maar ook internationaal sleept Ten Canoes de ene prijs na de andere binnen, zoals de speciale juryprijs op het vorige filmfestival van Cannes.

De mooie, doorleefde vertelstem van David Gulpilil, door films als Walkabout, Crocodile Dundee en Rabbit-Proof Fence de meest professionele en beroemdste Aboriginalacteur aller tijden, horen we als voice-over tijdens de prachtige openingsshots van de streek Arnhemland in het noorden van Australië dat zijn naam dankt aan het Nederlandse schip De Arnhem dat in 1623 langs de kust van het gebied voer. Gulpilil vroeg in 2003 aan Rolf de Heer of ze samen een film konden maken over traditionele Aboriginalgebruiken. Want ondanks de schat aan informatie en locaties worden er in Australië zelden films over of met Aboriginals gemaakt. De Heer, sinds 1959 woonachtig in Australië, nam het project aan toen hij het gebied bezocht en een foto uit de jaren dertig onder ogen kreeg van tien mannen in kano’s.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

FAonline

"...Verwijderd..."

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Ten Canoes

acties