nu in de bioscoop

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004)

The time has come.

Dit keer is er een nieuwe regisseur, Alfonso Cuarón, en dat is te merken. The Prisoner of Azkaban is veel donkerder van sfeer dan zijn voorgangers.
play

7,8 details

  • 142 Min
  • Avontuur
  • Familiefilm
  • Fantasy
  • Mystery
  • Verenigd Koninkrijk
  • Verenigde Staten
142 Min Verenigd Koninkrijk

Het is Harry's derde jaar op Hogwarts. Een gevaarlijke massamoordenaar, Sirius Black, is ontsnapt uit de Azkaban gevangenis en iedereen is er van overtuigd dat hij er op uit is om Harry te vermoorden. Terwijl hij leert om te gaan met de Dementors - die ter bescherming naar de school zijn gestuurd - hoort Harry het verontrustende verhaal over Sirius.

Alt titel
Harry Potter 3
Regie
Alfonso Cuarón
Cast
Daniel Radcliffe, Gary Oldman, Rupert Grint, Richard Griffiths, Fiona Shaw, Harry Melling, Pam Ferris, Robert Hardy, Lee Ingleby, Adrian Rawlins, Geraldine Somerville, Jimmy Gardner, Lenny Henry, Abby Ford, Jim Tavaré.
Budget
$ 130.000.000
Opbrengst
$ 789.804.554
Release
23.05.2004
Release NL
02.06.2004

Filmtotaal Recensie

Regie: Alfonso Cuarón | Cast: Daniel Radcliffe (Harry Potter), Rupert Grint (Ron Weasley), Emma Watson (Hermoine Granger), Michael Gambon (Albus Dumbledore), Maggie Smith (Minerva McGonagall), Alan Rickman (Severus Snape), David Thewlis (Professor Lupin), Gary Oldman (Sirius Black) e.a.

De eerste twee Harry Potter films zorgden al voor een ongekende mediahype en ook bij het derde deel zal dat weer het geval zijn. In totaal zijn er meer dan 300 kopieën van de film in omloop, een record in de Nederlandse filmgeschiedenis. 'Harry Potter and the Prisoner of Azkaban' is veel donkerder van sfeer dan de eerste twee delen, maar hierdoor is ook de spanning flink toegenomen. Een groot deel van deze verandering zal op het conto van regisseur Cuarón te schrijven zijn. Door zich meer op de actie te richten en minder letterlijk de tekst van het boek te volgen, heeft hij van deze film een achtbaanrit gemaakt voor iedereen die even kan vergeten dat 'ie eigenlijk naar een kinderfilm zit te kijken en de film gewoon over zich heen kan laten komen. Hoe kan het ook anders, met een regisseur die niet alleen een prachtige sprookjesfilm als A Little Princess heeft gemaakt, maar ook verantwoordelijk is voor de erotisch getinte road-movie Y tu mamá también.

Na een onfortuinlijk toverongelukje met zijn tante Marge ontvlucht de 13-jarige Harry Potter het huis van zijn oom en tante Dursley. De tocht naar Hogwarts is er al één vol avonturen, maar eenmaal daar aangekomen beginnen de problemen voor Harry pas echt. De gevaarlijke tovenaar Sirius Black is namelijk ontsnapt uit de gevangenis van Azkaban en hij is nu op zoek naar Harry. De klopjacht op Sirius Black wordt uitgevoerd door de Dementors, de ijzingwekkende bewakers van Azbakan, die zich op onverklaarbare wijze ook op Harry lijken te richten. De aanwezigheid van de Dementors verlamt de jonge tovenaar totaal, totdat Professor Lupin hem leert hoe zich tegen hen te beschermen.

videotrailers & clips

alle artikelen (17)

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban Nieuwsberichten

Laatste reacties

Mathilde

"...Ja, dit verhaal verveelt niet en er komen ook nieuwe elementen in voor zoals de tijdverdrijver erg l......"

JamesBond

"...Vond hem eerst niet zo goed, maar eigenlijk is deze echt gaaf! Cijfer: 8/10..."

Steve-O

"...Ik vind dit stieken de beste uit de filmreeks:9 Totaal anders dan zijn voorgangers en spannend natuu......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban

acties