Ben Hur (1959)

It's an insane world, but still there's one sanity that remains; the LOYALTY of old friends!!

Reviews (2)

Aston

Avatar

Ben-Hur 1959 (blu-ray)

Indrukwekkend Epos over een Joodse man uit een Rijke en Belangrijke familie die van zijn Romeinse vriend moet kiezen tussen zijn vaderland en Rome, vervlochten met het verhaal van Jezus. Deze film duurt zoals het een epos betaamd erg lang, namelijk 223 minuten, maar de effectieve filmtijd is iets van 210 minuten. Die film blijft echter boeiend van begin tot einde met voor mij een klein inkakmomentje van een kwartier in het midden (voor mij dan). De film is beroemd geworden om zijn grote actiedecors en die zijn dan ook zeer indrukwekkend. Hoogtepunten zijn de zeeslag en uiteraard de bekende wagenrace. Ik dacht oorspronkelijk dat de film alleen op wagenraces ging maar het bleek veel meer. Uit de titel is ook 'a Tale of Christ' weggelaten waardoor je er niet meer uit kon opmaken dat de film ook het verhaal van Jezus bevatte. Ik vind de kruisiging in ieder geval een stuk fijner in beeld gebracht dan in de versie van Mel Gibson waar het vooral veel torture-porn was. Wat enerzijds niet echt boeiend meer was na de honderdste zweepslag en anderzijds was het gewoon behoorlijk ranzig. Niet bepaald voor iedereen weggelegd. Ook sterk dat je in Ben-Hur niet het gezicht van Jezus ziet. Afijn, dat wilde ik dus even kwijt. De laatste zin van Jezus blijft trouwens een sterke quote, ook al is het officieel geen filmquote natuurlijk: 'Vergeef ze vader, ze weten niet wat ze doen'.

Nog even over de BR: De Blu-ray transfer is werkelijk fenomenaal. Echt magnifiek gewoon. Aanrader!

9/10

Tarkus

Avatar

Nog eens herbekeken deze klassieker, ditmaal op blu-ray.
De film was al prachtig op DVD en is dat op BD nog stukken beter.
Het is en blijft een aanrader.

Commentaar 2008:
Uiteraard is dit een van de grootste filmklassiekers aller tijden, en hoewel hij nu bijna 50 jaar oud is, is de film nog steeds imponerend.
Het moet toen een huzarenstukje zijn geweest om de massascènes op te nemen, evenals de enorme decors die toen moesten worden gebouwd (toen was en natuurlijk nog geen sprake van blue screens) om alles levensecht te laten overkomen.
Het was sinds mijn kinderjaren geleden dat ik de film nog eens heb gezien, en nu heb ik er nog meer van genoten dan toen.
Vooral ook omdat de film op DVD prachtig is gerestaureerd en het geluid perfect is geremasterd naar surround.
Het is en blijft een sublieme film met ook nog eens zeer goede acteerprestaties, een aanrader, zelfs na een halve eeuw !!