A Time to Kill

A Time to Kill (1996)

A lawyer and his assistant fighting to save a father on trial for murder. A time to question what they believe. A time to doubt what they trust. And no time for mistakes.

Reviews (4)

MovieMazzter

Avatar

Had deze film nog niet eerder gezien en de cast met zoveel bekende namen inclusief een aantal van mijn favoriete acteurs (Samuel L. Jackson, Kevin Spacey), tsja dat moet wel een topfilm zijn. Het is zeker geen vrolijke film, met name het begin is nogal ruw en schetst een beeld van de rassentegenstellingen in de VS. Weet niet niet exact wanneer deze film geacht wordt zich af te spelen, maar aan de setting te zien denk ik ergens in de jaren 60, begin jaren 70 van de vorige eeuw. Niet in de grote stad in het Noorden, maar ergens op het platteland in het zuiden. Het hoofdthema van de film is meer wraak en eigenrichting (het recht in eigen hand nemen) dan racisme of discriminatie, alhoewel het laatste uiteraard flink gemengd wordt met het eerste. Recht en rechtvaardigheid zijn ook 2 verschillende dingen. Iedere rechtsgeleerde zal je vertellen dat je geen eigen rechter mag spelen. Maar wat als het rechtsssyteem (hoe goed bedoeld op papier ook) in de praktijk niet of nauwelijks voor gerechtigheid zorgt ? (komt nog de jury rechtspraak bij in de VS, met de onvermijdelijke menselijke vooroordelen). Vrijwel iedereen zal sympathie voor de verdachte cq dader (de vader van het 10 jarige meisje) kunnen opbrengen, maar ja....eigen rechter spelen mag niet. Dus vrijspraak gaat ook wel weer ver. De keuze doodstraf (gaskamer) of vrijspraak is extreem zwart/wit. Een paar jaartjes gevangenis voor eigen rechter spelen was een acceptabele straf geweest. Terug naar de film: deze kon mij zeker boeien en het acteerwerk was prima. Het verhaal op zich is een klassiek wraakthema, de kijker heeft sympathie voor de wraaknemer en krijgt uiteindelijk wat het wil na een zeer emotioneel slotbetoog van de advocaat. Het publiek wordt volop bediend. Het einde had ook wat realistischer kunnen zijn maar goed. Toch een 8/10



Olrik

Avatar

Erg geslaagde John Grisham verfilming waar ik over het algemeen wel van genoten heb.
Er zaten erg beklemmende scene's in de film die uitstekend werden gecombineerd met uitstekend acteerwerk van een jonge Matthew McConaughey,een Samuel L. Jackson op dreef, een uitstekende Kevin Spacey en een aantrekkelijke Sandra Bullock.
De film oogt niet op alle momenten even mooi en helder, maar voor de rest was er niet bepaald iets mis met de film.

7,0 / 10

Dr. Strangelove

Avatar

"...Tijdens de rechtzaak merken zijn jonge fanatieke advocaten hoe diepgeworteld het rascisme nog is."
Ja, dat staat er dus...

Nou moet ik zeggen dat er wel iets meer aan racisme in zit als dat ik me herinnerde maar als juridisch drama vind ik het nog steeds bull.
Ik bedoel de verkrachting en mishandeling van het meisje is zo gruwelijk dat dat zelf voor een vooringenomen jury niet uit zou maken of het een zwart of wit (mijn geschiedenisleraar vond 'blank' alleen geschikt voor engelen Smiley face ) kind was.
Anyway...vrijspraak zonder meer lijkt me echt te belachelijk voor woorden.
Juridisch gesproken dan, want als ik zelf vader was.....Pheewwww!

Dr. Strangelove

Avatar

Bah, deze film gaat helemaal niet (of nauwelijks) over racisme. Het gaat hier over een (zwarte) man die het recht in eigen hand neemt.
Dat mensen daar begrip of zelfs sympathie hebben is eh...begrijpelijk maar dat Le Grisham dat 'vigilante' feit juridisch tracht te laten winnen is belachelijk.
Sandra B. is, alhoewel zij pleasing to the eye is, zeer irritant als wijsneuzig vers juristje die haar oh zo scherpe rechtskundige vondsten op kattebelletjes onder de neus van de advocaat wrijft.
Tja en dat wrijven lijdt (uiteraard) tot een erotische spanning van een verboden liefdesaffaire.
Als iemand een film over racisme (in het zuiden van de VS) of over de KKK wil zien, kijk dan naar Mississippi Burning.
Dit krijgt van mij een 3 !