Hustle & Flow (2005)

Everybody gotta have a dream.

Dankzij een slim script met complexe, realistische personages, een onvoorspelbaar einde en uitstekend acteerwerk stijgt de film ver boven de middenmoot uit.
play

7,3 details

  • 116 Min
  • Misdaad
  • Drama
  • Muziek
  • Verenigde Staten
116 Min Verenigde Staten

De droom die D-Jay (Terrence Howard) jarenlang gekoesterd heeft, lijkt verder weg dan ooit. Eens wilde hij zijn eigen teksten en muziek schrijven, nu is hij een kleine krabbelaar die van de straat leeft. Dan gebeuren er twee ogenschijnlijk onbeduidende, maar o zo belangrijke dingen in het uitzichtloze leven van D-Jay. Het ene is dat hij van een junk een kleine synthesizer krijgt aangeboden in ruil voor een nieuw voorraadje drugs. Het andere is dat hij zijn jeugdvriend Key (Anthony Anderson) weer eens tegenkomt. Die blijkt nog altijd producer in de muziekindustrie te willen worden. D-Jay beseft dat hij nu serieus werk moet maken van het realiseren van zijn droom.

Regie
Craig Brewer
Cast
Terrence Howard, Taraji P. Henson, Ludacris, Anthony Anderson, Taryn Manning, Elise Neal, Isaac Hayes, DJ Qualls, Paula Jai Parker, Claude Phillips, Bobby Sandimanie, William Engram, Josey Scott, Haystak, Jordan Houston.
Budget
$ 8.000.000
Opbrengst
$ 22.201.636
Release
22.07.2005

Filmtotaal Recensie

Regie: Craig Brewer | Cast: Terrence Howard (DJay), Anthony Anderson (Key/Clyde), Taryn Manning (Nola), Taraji P. Henson (Shug), D.J. Qualls (Shelby) e.a. | Speelduur: 117 minuten

We zien twee lippen in close-up. Na een tijdje wordt er langzaam uitgezoomd en krijgen we het hele gezicht te zien van een man die filosofeert over hoe een mens zijn eigen bestaan kan verbeteren, terwijl een hond dat niet kan. Zowel hijzelf als de jonge vrouw waartegen hij praat, zijn eigenlijk allerminst tevreden met hun huidige bestaan, en willen iets anders met hun leven. Maar wat ze dan wel willen, en hoe zoiets te bewerkstelligen, dat weten ze niet. Wat hun leven op dit moment inhoudt? Dat wordt duidelijk zodra er een klant langskomt, dan blijkt hij namelijk pooier te zijn, en zij werkt voor hem als hoer. Hij is niet blij met wat zij vervolgens moet gaan doen om de kost te verdienen. Het bluesnummer ‘Baby please don’t leave me’ van Buddy Guy vertolkt die gevoelens, terwijl zij naar de auto van de klant loopt.

In deze openingsscène worden bijna alle motieven en verhaallijnen van Hustle & Flow opgezet. Het inzoomen op de lippen van DJay is een voorbode van hoe hij later zal proberen zijn bestaan te verbeteren: door te rappen. Zijn frustraties rondom zijn werk als pooier (en als drugsdealer, zo blijkt later) en de complexe relaties tussen hem en ‘zijn’ prostituees passeren in begin ook al even de revue. Dat alle hoofdmoten van de film op één na (het falen van de Amerikaanse droom) al in de eerste minuten subtiel worden gepresenteerd, is een indicatie dat regisseur en scriptschrijver Craig Brewer meer wilde maken dan een clichématige genreoefening.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Hustle & Flow Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

kevinvdk

"...Gisteren bekeken op dvd en kmoe zeggen een goed filmke..."

gandalf the white

"...Dit is een goede film. Geen gewone rap bullshit maar een goed geacteerde film met een verhaal...."

nokid

"...Zie hier het verschil in recensie en het FT-cijfer...."

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Hustle & Flow

acties