West Side Story (1961)

The Screen Achieves One of the Great Entertainments in the History of Motion Pictures

De musicalklassieker, nu fantastisch gerestaureerd. Een recensie met een persoonlijk tintje.
play

7,7 details

  • 152 Min
  • Misdaad
  • Drama
  • Musical
  • Romantiek
  • Thriller
  • Verenigde Staten
152 Min Verenigde Staten

In New York nemen de rivaliserende straatbendes Jets en Sharks het tegen elkaar op. Tijdens de strijd worden de Jets-leider en het zusje van de Sharks-leider, Maria verliefd op elkaar. Kan hun liefde standhouden tussen alle spanningen en bedreigingen?

Regie
Jerome Robbins
Robert Wise
Cast
Rita Moreno, Simon Oakland, Natalie Wood, Russ Tamblyn, Richard Beymer, George Chakiris, Ned Glass, Bert Michaels, Robert Banas, David Winters, Tucker Smith, William Bramley, David Bean, Tony Mordente, Eliot Feld.
Budget
$ 6.000.000
Opbrengst
$ 43.656.822
Release
18.10.1961
Release NL
20.12.2012

Filmtotaal Recensie

Regie: Robert Wise & Jerome Robbins | Cast: Natalie Wood (Maria), Richard Beymer (Tony), Russ Tamblyn (Riff), Rita Moreno (Anita), George Chakiris (Bernardo), e.a. | Speelduur: 152 minuten | Jaar: 1961

West Side Story is wat je noemt een klassieker. Een musicalbewerking van Shakespeares Romeo and Juliet die het rassenconflict uit de Amerikaanse binnensteden van de jaren vijftig verwerkte in het eeuwige liefdesverhaal. In glorieus Technicolor gefilmd, deels werkelijk op locatie in New York. De families van Shakespeare zijn straatbendes geworden die elkaar al dansend en zingend bestrijden, en net als hen worden de geliefden verdeeld door hun raciale afkomst. De film kreeg tien Oscars, maar om uit te leggen waarom het zien van de nieuwe restauratie van deze film voor mij een zeer bijzondere ervaring was, is een persoonlijke toelichting noodzakelijk.

Ik zal een jaar of zeven, misschien acht zijn geweest. Op een dag keken we in de klas West Side Story. De scènes met het gevecht en de confrontatie tussen Rita en de Jets mochten we niet zien, die werden doorgespoeld. Ik geloof niet dat de rest van de klas er veel aan vond, in ieder geval niet de vrienden met wie ik omging. Maar ik was betoverd en liet mijn ouders de film vrij snel nog eens huren zodat ik hem in zijn geheel kon zien.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

West Side Story Nieuwsberichten

Laatste reacties

uitje1

"...Filmgeschiedenis!..."

Roger

"...Een ware klassieker, geen slecht woord voor over, ik houd niet van musicals, maar deze film kan ik t......"

Hans

"...[quote]Pardon, maar de beste musical aller tijden is natuurlijk Singing in the Rain. 8-)[/quote] So......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

West Side Story

acties