Lord of War (2005)

The first and most important rule of gun-running is: never get shot with your own merchandise.

Een gitzwarte satire die met scherp schiet en maar zelden mist.
play

6,9 details

  • 122 Min
  • Misdaad
  • Drama
  • Thriller
  • Verenigde Staten
  • Duitsland
  • Frankrijk
122 Min Verenigde Staten

De Rus Yuri Orlov (Nicolas Cage) is een exploitant van wapens, die de hele wereld rondreist om zijn handel te verkopen. Hij komt daarbij in de gevaarlijkste oorlogsgebieden. Het beroep van Yuri zorgt ervoor dat hij vele vijanden heeft. Zo moet hij uit de handen blijven van de meedogenloze Interpolagent Jack Valentine (Ethan Hawke), zijn concurrenten en zelfs sommige van zijn klanten zijn hem niet goed gezind. Yuri's klanten bestaan dan ook vaak uit de meest beruchte dictators ter wereld. Op het hoogtepunt van zijn roem komt Orlov echter oog in oog te staan met zijn grootste vijand: zijn geweten. Maar zowel zijn vijanden als zijn handlangers zullen hem niet zomaar laten gaan.

Regie
Andrew Niccol
Cast
Nicolas Cage, Jared Leto, Ian Holm, Bridget Moynahan, Jeremy Crutchley, Shake Tukhmanyan, David Shumbris, Jean-Pierre Nshanian, Stephen Gregor, Jasper Lenz, Stephan De Abreu, Stewart Morgan, Eric Uys, Kobus Marx, Jared Burke.
Budget
$ 42.000.000
Opbrengst
$ 24.127.895
Release
16.09.2005

Filmtotaal Recensie

Regie: Andrew Niccol | Cast: Nicolas Cage (Yuri Orlov), Jared Leto (Vitaly Orlov), Ethan Hawke (Jack Valentine), Ian Holm (Simeon Weisz), Bridget Moynahan (Ava Fontaine), Eamonn Walker (Andre Baptiste Sr.) e.a. | Speelduur: 122 min.

Onder massavernietigingswapens worden nucleaire, biologische en chemische wapens verstaan, maar in feite zijn het de ordinaire AK-47’s, Uzi’s, RPG’s en handgranaten die de meeste slachtoffers maken. Terwijl atoombommen wegroesten in ondergrondse bunkers, antraxbacillen doodgaan in petrischaaltjes en Sarin vervluchtigt, komen elke dag miljoenen geweren in actie om massa’s mensen te vernietigen. Of het nou om een oorlog, aanslag, coup of rebellenopstand gaat, er is altijd wel ergens een gewapend conflict te vinden. Vrolijk word je er niet van. Wel rijk. Als je in de wapenbranche zit tenminste. Lord of War laat er geen enkel misverstand over bestaan: de internationale wapenhandel is een gevaarlijke, maar lucratieve business.

Lord of War is één van de meest uitzonderlijke ondernemingen van de laatste tijd. In een fictiefilm is wapenhandel nog nooit zo prominent aan bod gekomen. Het is bovendien gewaagd om het verhaal vanuit het perspectief van een onscrupuleuze wapenhandelaar (Nicolas Cage) te vertellen. “Als ik het niet doe, doet iemand anders het wel” is het slappe, principeloze excuus van deze Yuri Orlov, die zichzelf beschouwt als een noodzakelijk kwaad. Lord of War slaat niet aan vanwege de boodschap – die moge duidelijk zijn – maar vanwege de verpakking. De kracht van satire ligt niet in moralistisch gehamer op normen en waarden, maar juist in de komische weergave van onoorbare praktijken. Andrew Niccol (Gattaca, S1m0ne) heeft dat goed begrepen. Door van Yuri Orlov de hoofdpersoon te maken, kunnen allerlei facetten van de internationale wapenhandel aan bod komen, zonder dat voortdurend op de slechtheid ervan gewezen hoeft te worden. In het intelligente, nagenoeg foutloze en door hemzelf geschreven script (met een hoog citeerbaarheidsgehalte) laat Niccol zien hoe Yuri Orlov zich opwerkt tot een belangrijke wapenleverancier die profijt trekt van alle grote conflicten van de laatste decennia. Orlov verdient goudgeld aan de verkoop van zijn moordtuig en noemt Afrika (11 conflicten in 32 landen) “de natte droom van elke wapenhandelaar”. In tegenstelling tot zijn grootste concurrent Simeon Weisz (Ian Holm) kiest Orlov geen kant. Hij verkoopt Israëlische Uzi’s aan moslims en Kalasjnikovs aan fascisten. Het maakt hem allemaal niks uit, het is niet zijn strijd. Hij vraagt immers niemand om de trekker over te halen…

videotrailers & clips

alle artikelen (2)

Lord of War Nieuwsberichten

Laatste reacties

MovieMazzter

"...na een aantal jaren opnieuw bekeken en ik vond de film iets beter dan in de herinnering. Cage in wat......"

filmlover

"...Geweldige fim van case, het verhaal boeit je van begin tot eind en zal weinigen niet boeien denk ik......."

meneeraart

"...[quote=OJJVZ]Goeie film, goed verhaal, alleen is waarschijnlijk de helft van het budget aan Cage bes......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Lord of War

acties