Reviews (2)

AngelEyes

Avatar

Sympathieke film over een man met geheugenverlies. Niet de gebruikelijke met plotwendingen volgestopte narratief, maar een rustig tempo dat past bij een man die verdwaasd zijn leven op een spoor probeert te zetten. Het is spijtig dat de plot wel wat erg losjes in elkaar steekt. Van veel scènes lijkt het een beetje alsof ze hun bestaansrecht verlenen aan wat tijdens die opnamedag toevallig in het hoofd van regisseur Kaurismaki opkwam. In die hoedanigheid zien we bijvoorbeeld de naamloze hoofdpersoon een Leger des heils muziekgroepje omtoveren tot een zwingende band. Een aantal scènes is droog komisch, zoals de bankoverval en de verbale strijd tussen een advocaat en een rechercheur. De zwartgallige humor maakt The Man Without A Past best een plezierige film om naar te kijken.
[rating 3.5]

Bukowski

Avatar

Volgens mij de eerste en enige Finse film die ik ooit heb gezien. Hij zal wel niet maatgevend zijn voor Finse cinema maar ik vond hem helemaal geweldig.

Een man krijgt een zo’n stevige pak pak rammel dat hij zijn geheugen kwijt is. Zonder verleden en zonder naam probeert de man aan de rand van Helsinki weer een leven op te bouwen.

Het gegeven van een man die zijn geheugen kwijt is, is natuurlijk verre van origineel maar de manier waarop dit is uitgewerkt in combinatie met het vreemde, ingetogen spel en de geweldige dialogen in het raadselachtige Fins maken het een aanrader.
[rating 4]