Rosenstrasse (2003)

6,7 details

  • 136 Min
  • Drama
  • Oorlog
  • Duitsland
  • Nederland
136 Min Duitsland

De negentig jaar oude Lena Fischer uit Berlijn vertelt aan de jonge joodse Hannah Weinstein uit New York hoe haar moeder Ruth betrokken was bij het nauwelijks bekende verzet van honderden arische vrouwen in 1943. Midden in de winter, in een straat die de Rosenstrasse heette, organiseerden deze dappere vrouwen een geïmproviseerde maar krachtige demonstratie tegen het Derde Rijk. Recht tegenover het gebouw waar hun joodse echtgenoten gevangen werden gehouden, riepen ze om hun vrijlating.

Regie
Margarethe von Trotta
Cast
Fedja van Huêt, Thekla Reuten, Jan Decleir, Plien van Bennekom, Romijn Conen, Katja Riemann, Maria Schrader, Doris Schade, Jürgen Vogel, Martin Feifel, Carola Regnier, Jutta Lampe, Svea Lohde, Julia Eggert, Jutta Wachowiak.
Release
18.09.2003

Filmtotaal Recensie

Rosenstrasse vertelt dit verhaal in flashbacks; de herinneringen van één van die Duitse vrouwen en die van het Joodse meisje dat zij onder haar hoede nam. Aan het begin van de film zien we dat meisje, Ruth Weinstein, als kersverse weduwe in het hedendaagse New York. Haar dochter Hannah heeft moeite met haar plotselinge orthodoxie en vooral met het feit dat ze Hannah’s niet-Joodse vriend Luis niet wil accepteren. Hannah komt erachter dat haar moeder in de oorlog is gered door een Duitse vrouw, Lena Fischer. Omdat Ruth er niks over kwijt wil gaat Hannah naar Berlijn om de bejaarde vrouw op te zoeken, en ze vindt haar zonder daar veel moeite voor te hoeven doen.

Lena Fischer vertelt over die week in de Rosenstrasse, over haar pogingen om als lid van een oude adellijke familie nog enige invloed te doen gelden bij de Nazi-autoriteiten, en haar man vrij te krijgen. Ze vertelt ook hoe ze de zorg voor Ruth op zich nam, nadat haar moeder door de Nazi’s was opgepakt.

Lena’s verhaal is het sterkste gedeelte van de film; dit is te danken aan het spel van Katja Riemann, die de jonge Lena Fischer-Von Eschenbach speelt en voor die rol werd gelauwerd op het Filmfestival van Venetië. Haar vastberadenheid en angst, haar bereidheid om alles te doen om haar man vrij te krijgen, en haar onmiddelijke ontferming over Ruth maken haar tot een indrukwekkende figuur.

alle artikelen (1)

Rosenstrasse Nieuwsberichten

Rosenstrasse

acties