In America (2002)

In dit uiterst persoonlijke, sterk geacteerde drama laat regisseur Jim Sheridan onbeschaamd zijn 'wishful thinking' de boventoon voeren.

7,6 details

  • Drama
  • Romantiek
  • Ierland
  • Verenigd Koninkrijk
Ierland

Met hun twee jonge dochters, emigreren Johnny and Sarah van Ierland naar New York City. Voor de dochters is dit het land waar dromen uitkomen, voor de ouders is het voornamelijk een nieuw begin. Hun eigen vrijgevigheid en met name de sterke wil van de dochters Christy en Ariel zorgen ervoor dat de familie een warm nieuw thuis voor zichzelf weten te creëren....

Regie
Jim Sheridan
Cast
Djimon Hounsou, Paddy Considine, Samantha Morton, Sarah Bolger, Emma Bolger, Juan Carlos Hernández, Neal Jones, Sara James, Jason Salkey, Randall Carlton, Nye Heron, Bob Gallico, Rene Millan, Ciaran Cronin, Jason Killalee.
Release
12.09.2002

Filmtotaal Recensie

Regie: Jim Sheridan | Cast: Samantha Morton, Paddy Considine, Sarah Bolger, Emma Bolger, Djimon Hounsou e.a.

“Maybe this is all makebelieve”, zegt Samantha Morton op een gegeven moment in Jim Sheridans In America, en ze kijkt daarbij in de camera. Die blik is toepasselijk, want haar uitspraak slaat net zozeer op de film zelf als op het leven van haar personage. Hoe realistisch het uiterst persoonlijke melodrama van Sheridan (die de film schreef met zijn twee dochters, en hem opdroeg aan zijn op 10–jarige leeftijd overleden broertje) ook is wat setting en acteerprestaties betreft: dit is een film die doet alsof, een film die bewust niet reëel is. Het is een overlevingsstrategie die ook in praktijk wordt gebracht door Sarah (Morton, die te zien was in Minority Report) en Christy (Sarah Bolger), de moeder en oudste dochter in het arme Ierse gezin dat een nieuw leven wil beginnen in New York.

Die behoefte om een frisse start te maken heeft alles te maken met de vroege dood van Frankie, de zoon van Sarah en vader Joe (Paddy Considine). Het gezin zoals het in New York aankomt bestaat nog uit Joe, een werkeloze acteur die zijn geluk op Broadway wil beproeven, Sarah, de 11-jarige Christy (die de verteller van het verhaal is, zowel via beelden van haar camcorder als via een spaarzame voiceover) en de kleine Ariel (Emma Bolger). Joe lijdt aan emotionele constipatie sinds de dood van zijn zoontje: “Ik bad tot God dat Hij mij zou nemen in plaats van Frankie, maar hij nam ons allebei. Ik besta niet, ik ben een geest”. Dit onvermogen om te voelen saboteert zijn audities, en hij neemt noodgedwongen een baan als taxichauffeur.

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

swompie

"...Erg mooie dramafilm die ontroerd, maar toch ook een 'feel good' gevoel geeft. Prima cast ook met maa......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

In America

acties