The Last Samurai (2003)

In the face of an enemy, in the Heart of One Man, Lies the Soul of a Warrior.

Het groots opgezette, mooi gefilmde The Last Samurai schiet tekort doordat het verhaal van A tot Z voorspelbaar blijft.
play

6,9 details

  • 154 Min
  • Actie
  • Avontuur
  • Drama
  • Oorlog
  • Historisch
  • Verenigde Staten
  • Nieuw-Zeeland
  • Japan
154 Min Verenigde Staten

Een veteraan uit de Burgeroorlog, Capt. Nathan Algren (Cruise), arriveert in Japan in 1870, om de soldaten van Keizer Meji te trainen voor een gevecht tegen samurai die land terug willen pakken. Als Algren wordt ontvoerd door de samurai, ziet hij waarom ze hun leven wagen voor hun land, en moet hij kiezen voor wie hij nou eigenlijk wil vechten.

Regie
Edward Zwick
Cast
Tom Cruise, Ken Watanabe, Timothy Spall, Billy Connolly, Tony Goldwyn, William Atherton, Togo Igawa, Chad Lindberg, John Koyama, Ray Godshall Sr., Masato Harada, Masashi Odate, Satoshi Nikaido, Shichinosuke Nakamura, Shintaro Wada.
Budget
$ 140.000.000
Opbrengst
$ 456.758.981
Release
05.12.2003
Release NL
08.01.2004

Filmtotaal Recensie

Regie: Edward Zwick | Cast: Tom Cruise (Nathan Algren), Ken Watanabe (Katsumoto), Masato Harada (Omura), Koyuki (Taka) e.a.

In verschillende besprekingen van het Tom Cruise-vehikel The Last Samurai werd de film al vergeleken met Dances with Wolves, en op papier zijn de overeenkomsten ook makkelijk aan te wijzen: een Amerikaanse soldaat komt in contact met zijn ‘edele’, traditioneel levende vijanden en raakt onder de indruk van hun spirituele levenshouding; hij weet op zijn beurt hun respect te winnen en wordt één van hen. De vergelijking met Kevin Costners grootschalige, soms gezwollen indianenepos blijkt na het zien van The Last Samurai in hoge mate terecht. Ook hier geen tekort aan prachtig geschoten beelden van het ‘Japanse’ landschap, en veel aandacht voor authentieke details, gekostumeerde gevechten en Tom Cruise’s verbeten, bebaarde kop. Helaas zijn daarmee veel van de sterke punten van de film al opgesomd. The Last Samurai slaagt niet in zijn hoofddoel: de kijker meeslepen in het verhaal van kapitein Nathan Algren. Debet hieraan zijn de voorspelbaarheid van vrijwel iedere scène in de film, en het feit dat Cruise zijn personage niet tot leven weet te wekken.

Nathan Algren is anno 1876 een door schuldgevoel gekwelde oorlogsheld, die niet in het reine kan komen met het feit dat hij medeverantwoordelijk is voor de brute afslachting van duizenden indianen. Hij is zijn zelfrespect kwijt en inmiddels stevig aan de fles geraakt, wanneer hij uit monde van de Japanse industrieel Omura het aanbod krijgt om de troepen van de jonge keizer van Japan om te scholen tot een modern, zwaar bewapend leger naar Amerikaans model. Dat leger zal dan worden ingezet tegen de samoerai, de Japanse krijgersklasse die leeft volgens de onwrikbare traditie van bushido, een code waarin eer, onvoorwaardelijke trouw en een absolute bereidheid om te sterven centraal staan. De leider van de samoerai, Katsumoto (een indrukwekkende Ken Watanabe), heeft trouw gezworen aan de keizer, maar verzet zich tegen de versnelde modernisering van Japan onder leiding van Omura. Omura is op zijn beurt vastbesloten de samoerai voor eens en voor altijd uit te roeien, om de weg vrij te maken voor zijn grootse plannen.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

The Last Samurai Nieuwsberichten

Laatste reacties

chuz

"...Beetje mindere Dances with wolves kloon...."

MrBassie

"...Wat een heerlijke film is dit. Deze film boeit mij van begin tot eind. Het verhaal vind ik zeer intr......"

Toelietoesh

"...Poos geleden dat ik deze gezien heb. Kan me herinneren dat ik 'm goed vond. Ik heb onderhand de 11 s......"