5,9 details

  • 89 Min
  • Komedie
  • Drama
  • Nederland
89 Min Nederland

De 20-jarige Ap staat voor een belangrijke keuze in zijn leven; moet hij kiezen voor het moderne Nederlandse stadsleven of moet hij een traditionele Marokkaan worden en een vrouw uit Marokko halen. Hij probeert er het beste ervan te maken, maar weet zich telkens weer in de nesten te werken.

Regie
Albert Ter Heerdt
Cast
Frank Lammers, Najib Amhali, Mimoun Oaïssa, Iliass Ojja, Mimoun Ouled Radi, Leo Alkemade, Tanja Jess, Tara Elders, Mohammed Chaara, Salah Eddine Benmoussa, Zohra 'Flifla' Slimani, Bridget Maasland, Touriya Haoud, Winston Gerschtanowitz, Ahmed Kamal.
Release
29.01.2004

Filmtotaal Recensie

Shouf Shouf Habibi!Regie: Albert ter Heerdt | Cast: Mimoun Oaïssa (Ap), Najib Amhali (Sam), Touriya Haoud (Leila), e.a.

De letterlijke vertaling van ‘Shouf Shouf Habibi!’ is ‘Kijk kijk schatje!’: een titel die eigenlijk niks met de inhoud van deze film te maken heeft. Maar dat hoeft ook niet: het is een titel die blijft hangen, ook bij mensen die geen Arabisch spreken, en dat was de bedoeling. De eerste Nederlandse film over het leven van een zogenaamde ‘kutmarokkaan’ wil vóór alles zoveel mogelijk publiek trekken, Marokkaans én niet-Marokkaans. En dan mag er gelachen worden om een geslaagde Marokkanen-mop (“Wat zijn de vijf verschillen tussen een Marokkaan en E.T.?”), de wanhopige pogingen van een vader om zijn verwesterde dochter uit te huwelijken, en alle manieren waarop hoofdpersoon Ap zichzelf in de nesten weet te werken. De opzet was niet een zwaarmoedige film over integratieproblematiek, maar een luchtige ‘multi-culti komedie’, en daarin zijn de schrijvers van het verhaal (hoofrolspeler Mimoun Oaïssa en regisseur Albert ter Heerdt) zeker geslaagd. Alle vooroordelen over Marokkanen passeren de revue, en worden soepeltjes op de hak genomen. En wanneer de film ineens een serieuzere toon aanslaat, is dat zonder te forceren of prekerig te worden.

Ap (Abus voor zijn vrienden, om voor de hand liggende redenen) is een jonge, in Nederland geboren Marokkaan, die voor een op het oog simpele keuze staat. Hij kan een beetje poolen en kraakjes blijven zetten met zijn vrienden, óf doen wat zijn vader zou willen: ‘serieus worden’, een goeie baan vinden, en in Marokko een bruid uitzoeken. Ap wil wel een goeie baan, legt hij uit aan de man bij het arbeidsbureau, maar dan het liefst als acteur in Hollywood, snap je? Zijn oudere broer en politieagent Sam, die meer Nederlander is dan Marokkaan (“troetelturk!”) regelt in plaats daarvan een kantoorbaan voor hem, waar hij het precies één dag uithoudt: die bankklus met zijn niet zo snuggere vrienden is uiteindelijk toch aanlokkelijker.

videotrailers & clips

alle artikelen (3)

Shouf shouf habibi! Nieuwsberichten

Laatste reacties

NICKSTERAMSTER

"...Het begint saai. Het wordt saaier. Daarna wordt het erg saai. Het eindigt super saai. Groet,......"

11qqaazz

"...Saai 1/10..."

Nickzy9

"...Hij begint echt heel goed word ietje minder maar toch blijft het een hele leuke grappige film! [b......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Shouf shouf habibi!

acties