Novecento (1976)

A compelling, unforgettable story of human nature, of human existence, of the constant struggle against the oppression of tyranny.

Een groots en intelligent epos dat zijn weerga in de (Italiaanse) filmgeschiedenis niet kent.
play

7,7 details

  • 317 Min
  • Drama
  • Historisch
  • Romantiek
  • Oorlog
  • Misdaad
  • Italië
  • Frankrijk
  • West-Duitsland

Novecento is het magistrale epos van Bernardo Bertolucci over het Italie rond negentienhonderd. Gerard Depardieu en Robert de Niro spelen jeugdvrienden die door het opkomende fascisme uit elkaar gedreven worden.

Alt titel
1900
Regie
Bernardo Bertolucci
Cast
Robert De Niro, Gérard Depardieu, Sterling Hayden, Alida Valli, Anna Henkel, Dominique Sanda, Romolo Valli, Ellen Schwiers, Laura Betti, Stefania Casini, Francesca Bertini, Giacomo Rizzo, Werner Bruhns, Pippo Campanini, Bianca Magliacca.
Budget
$ 9.000.000
Release
03.09.1976
Release NL
03.09.1976

Filmtotaal Recensie

Regie: Bernardo Bertolucci | Cast: Robert De Niro (Alfredo Berlinghieri), Gérard Depardieu (Olmo Dalco), Dominique Sanda (Ada), Donald Sutherland (Attila), Burt Lancaster (Alfredo Berlinghieri, sr.), Sterling Hayden (Leo Dalco) e.a. | Speelduur deel 1: 162 minuten | Speelduur deel 2: 154 minuten | Jaar: 1976

1900 is een absoluut meesterwerk en het magnum opus van regisseur Bernardo Bertolucci. Het is niet zijn succesvolste, controversieelste of met de meeste prijzen overladen werk, maar wel zijn beste. Na het kritisch bejubelde Il Conformista kreeg Bertolucci door het succes van het beruchte, veelbesproken Last Tango in Paris het geld en de middelen voor dit project, dat pas na jarenlang werk in 1976 voor het eerst werd uitgebracht. Het resultaat werd een groots en meeslepend epos over de Italiaanse geschiedenis van het jaar 1900 tot aan de bevrijding van het fascisme in 1945. Bertolucci, die medeverantwoordelijk was voor het script, slaagde erin om die geschiedenis tot leven te laten komen in allegorische personages, die symbool stonden voor de verschillende standen en politieke stromingen binnen de Italiaanse samenleving, terwijl het ook nog eens mensen van vlees en bloed bleven.

In 1900 worden in Noord-Italië twee jongens geboren. De één is Alfredo Berlinghieri, de kleinzoon van de rijke landeigenaar Alfredo Berlinghieri sr. De ander is Olmo Dalco, een bastaardzoon van een van de families die het land van de Berlinghieri’s bewerken. Doordat ze zo dichtbij elkaar wonen, groeien ze samen op. Er ontstaat een moeizame vriendschap tussen de twee tegenpolen. Alfredo is timide, naïef en passief, terwijl Olmo dapper, boos en actief is. En dan is er natuurlijk nog het verschil in maatschappelijke positie. Dat drijft naarmate het duo ouder wordt steeds meer een wig tussen hen. Olmo wordt een soort leider voor de steeds armer wordende boeren en Alfredo groeit uit tot landeigenaar waar diezelfde boeren zo’n hekel aan hebben.

videotrailers & clips

Laatste reacties

SunChaser

"...De film is in de gedubbede versie en in 4:3 te zien bij de VPRO..."

filmfreakz

"...Half 5 snachts afgelopen. Dat trek ik niet denk ik... Zou hem wel graag willen zien. Heb hem nog......"

wiers

"...Waarom niet eerder op de avond beginnen...."

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Novecento

acties