Un long dimanche de fiançailles (2004)

Never let go

De Franse regisseur weet opnieuw te bekoren met schitterende plaatjes en tot de verbeelding sprekende details, maar laat hier en daar de kern van zijn verhaal ondersneeuwen.
play

7,5 details

  • 133 Min
  • Drama
  • Mystery
  • Romantiek
  • Oorlog
  • Frankrijk
  • Verenigde Staten
133 Min Frankrijk

Tijdens de Eerste Wereldoorlog krijgen vijf mannen in de Somme de opdracht zich naar de eerste vuurlinie te begeven. Een krijgsraad heeft beslist hen te straffen en in deze verlaten streek achter te laten, zodat ze in de strijd gedood zullen worden. Het is daar dat ze sterven. Alleen een jong, gehandicapt meisje, dat verloofd was met een van de verdwenen mannen, krijgt informatie die haar doet vermoeden dat hij het overleefd heeft. Zij besluit zich dan in te zetten voor een lange, moeilijke en vaak frustrerende zoektocht om de waarheid te ontdekken.

Alt titel
A Very Long Engagement
Regie
Jean-Pierre Jeunet
Cast
Jodie Foster, Marion Cotillard, Audrey Tautou, André Dussollier, Denis Lavant, Jean-Pierre Darroussin, Dominique Pinon, Albert Dupontel, Gaspard Ulliel, Clovis Cornillac, Jérôme Kircher, Jean-Pierre Becker, Chantal Neuwirth, Ticky Holgado, Dominique Bettenfeld.
Budget
$ 47.000.000
Release
26.10.2004

Filmtotaal Recensie

Regie: Jean Pierre Jeunet | Cast: Audrey Tautou (Mathilde), Gaspard Ulliel (Manech), Jean-Pierre Becker (Luitenant Esperanza), Dominique Bettenfeld (Ange Bassignano), e.a.

De vorige film van Jean Pierre Jeunet, Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain (2001), is een van de meest succesvolle Franstalige films uit de geschiedenis. En niet zonder reden; ‘Amélie’ was een hartverwarmend, sprankelend sprookje dat zelfs de grootste cynicus deed smelten. Er werd dan ook reikhalzend uitgekeken naar Jeunets volgende project: Un Long Dimanche de Fiançailles, naar het gelijknamige boek van Sébastien Japrisot. Op papier lijkt het wederom een hit voor de Franse cineast: Audrey Tautou (die eerder de rol van Amélie voor haar rekening nam) is weer van de partij, Jeunet had de beschikking over een tot de verbeelding sprekend verhaal en Warner Bros. was bereid een grote zak Amerikaanse dollars in het project te steken. Toch kan Jeunet de hooggespannen verwachtingen niet helemaal waarmaken. Un Long Dimanche de Fiançailles ziet er prachtig uit, en hier en daar zijn we weer getuige van de typische Jeunet-magie, maar het geheel wordt ondergesneeuwd door langdradige oorlogssequenties en een speurtocht die maar niet weet te boeien.

De Eerste Wereldoorlog loopt ten einde als Mathilde hoort dat haar verloofde, Manech, behoort tot een groep van vijf gewonde soldaten die was gearresteerd vanwege zelfmutilatie. Een krijgsraad oordeelde dat de vijf zich naar de eerste vuurlinie dienden te begeven om daar in de strijd gedood te worden. Mathilde weigert te geloven dat haar geliefde is gesneuveld en begint een lange, moeilijke zoektocht. Met elke stap die ze dichterbij Manech komt, krijgt ze nieuwe, hartverscheurende informatie over de laatste uren van haar geliefde. Toch geeft ze niet op; als Manech dood zou zijn, zou Mathilde dat immers moeten voelen.

videotrailers & clips

alle artikelen (5)

Un long dimanche de fiançailles Nieuwsberichten

Laatste reacties

yucki57

"...Wat was het prachtig. En het fotowerk! Een plaatje...."

pezet

"...Meesterlijke film met prachtige muziek van Angelo Badalamenti (Twin Peaks) Prachtig camerawerk en be......"

Erik58

"...Héle goeie film, lekker lang en zit goed in elkaar: kijken dus !..."

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Un long dimanche de fiançailles

acties