Lilja 4-ever (2002)

Reviews (5)

Tarkus

Avatar

Dramatische film uit Scandinavië die evenwel hoofdzakelijk in het Russisch is alleen al omdat het verhaal zich daar hoofdzakelijk afspeelt.
De film is ook opgedragen aan de vele meisjes (en jongens) die in de seksindustrie terecht komen en waarvan het hoofdpersonage in deze film het voorbeeld is.
Sterke vertolking van de voor vele waarschijnlijk onbekende Oksana Akinshina.
De film dateert uit 2002 en ik vrees dat er aan deze schrijnende toestanden na maar dan 10 jaar weinig is veranderd.
Het openings- en tevens sluitingsnummer van Rammstein kon niet beter zijn gekozen !!

Matino

Avatar

Hallo allemaal

Ik ben niet gauw onder de indruk van een film, maar deze heeft heel veel indruk op mijn gemaakt .
Het geeft goed weer hoe iemand af kan glijden door bedrog .
Het ging hier om pure noodzaak om in het onderhoud te voorzien en uit de armoede weg te komen .
Zo is het nog steeds in de arme delen van de wereld en de ronselaars profiteren er gretig van.
Maar ook in de beschaafde westelijke wereld gebeurd nog het zelfde maar dan word er ingespeeld op het materialisme wat hier de boventoon voert .
Lilja en het jongetje hebben mijn hart gestolen , net als Christiene .F.
Dit zijn films die bij de opvoeding van onze kinderen horen .

Vader van 4 kids

Stealth2000

Avatar

Enorm goeie film. Heeft echt indruk op me gemaakt, zoveel indruk dat ik er de dagen erna gewoon nog beduusd van was.

Weet niet wat ik er over moet zeggen, gewoon kijken en over je heen laten komen die film. Tis echt hardverscheurend om te zijn hoe een onwetend en onschuldig meisje wordt uitgebuit door de grauwe, corrupte en harteloze maatschappij.

Als je je al een beetje depri voelt zou ik m maar ff links laten liggen, deze film slaat echt hard in!

Spider-fan

Avatar

Nouja, ik vond het alleen wat vreemd dat zowel haar moeder als haar tante haar volledig laten zitten. Dit wordt niet helemaal uitgelegd. Misschien omdat ze een beetje rebels is?
Van daaraf kan ik me voorstellen dat het van kwaad tot erger wordt, maar de film zet nogal zwaar in.
Daarmee bedoel ik niet dat dit niet zou kúnnen, ik weet zeker dat dit wel gebeurt: mensen verkópen ook hun kinderen of desnoods hun eigen organen, zoals in de film wordt gezegd.

Het valt me ook op dat in iedere film van Moodysson die ik tot nu toe heb gezien een scène op een brug over een snelweg zit.

Spider-fan

Avatar

Een loodzware, deprimerende en hartverscheurende film inderdaad.
Maar als ik dan toch een puntje van kritiek mag geven: waarom wordt IEDEREEN in deze film, behalve het jongetje Volodja, neergezet als een bruut.
Moeder laat haar in de eerste vijf minuten al zitten, tante neemt haar huis in en zegt dat ze maar het beste met haar benen wijd kan gaan liggen om aan geld te komen, de hele buurt spuugt op haar, haar vriendin leidt haar de prostitutie binnen en neemt haar geld af, haar vriendje Andrej levert haar uit aan de pooier in Zweden (misschien zonder dat hij dit zelf door had?).
Werkelijk NIEMAND is sympathiek, behalve het jongetje dat neergezet wordt als een engel en zelfs die wil eigenlijk het liefst nog met haar naar bed.

Natuurlijk maakt de film een belangrijk punt wat betreft vrouwenhandel en prostitutie in Europa, en waarschijnlijk is dit Moodysson's manier om die boodschap aan te laten komen. Maar het is of hij in één moeite door de hele wereld als een stel bruten voorstelt die niets liever doen dan 16-jarige meisjes misbruiken.

Misschien is de boodschap van de film te belangrijk voor dit soort punten van kritiek, maar het viel wel op. Net als bij 'A Hole in my Heart' zet ik soms toch vraagtekens bij de manier waarop Moodysson zijn boodschap overbrengt.