Thirteen (2003)

It's happening so fast.

Wat een onthutsend drama had moeten zijn, verliest aan stootkracht doordat de film nooit ontsnapt aan de essentie van het verhaal.
play

6,9 details

  • 100 Min
  • Misdaad
  • Drama
  • Romantiek
  • Thriller
  • Verenigde Staten
100 Min Verenigde Staten

De 13 jaar oude Tracy heeft een grote bewondering voor haar klasgenoot Evie. Ze heeft en er alles voor over heeft om door haar geaccepteerd te worden. Uiteindelijk worden de twee vriendinnen en wordt Tracey geconfronteerd met het leven dat Evie leidt; drugs, feesten en vriendjes. Tracey's moeder, Mel (Holly Hunter), probeert de dramatische ommekeer van haar dochter te begrijpen, maar leert snel dat iedere keer wanneer ze een toenadering doet ze haar dochter eigenlijk steeds verder wegduwt....

Regie
Catherine Hardwicke
Cast
Vanessa Anne Hudgens, Holly Hunter, Evan Rachel Wood, Nikki Reed, Jeremy Sisto, Kip Pardue, Brady Corbet, Sarah Clarke, CeCe Tsou, Jasmine Di Angelo, Jamison Yang, Jenicka Carey, Sarah Blakely-Cartwright, Ulysses Estrada, Tessa Ludwick.
Budget
$ 2.000.000
Opbrengst
$ 4.601.043
Release
17.01.2003

Filmtotaal Recensie

Regie: Gatherine Hardwicke | Cast: Evan Rachel Wood (Tracy), Holly Hunter (Melanie), Nikki Reed (Evie Zamora) e.a.

Thirteen zou kunnen doorgaan voor de eerste avondvullende voorlichtingsfilm van SIRE. ‘Drank, drugs en foute vriendinnetjes maken meer kapot dan je lief is.’ En hoe. Wanneer de 13–jarige Tracy voor het eerst kennis maakt met haar verrotte leeftijdgenootje Evie, schrijft ze nog veelgeprezen gedichten en draagt ze sokjes met stripfiguren erop. Nog geen vier maanden later drinkt en snuift ze alsof haar leven ervan afhangt, en ligt haar meisjeskamer vol met gestolen kleren en meer geld dan haar moeder in een maand verdient. Soms komt het tempo waarin Tracy van een liefhebbende dochter verandert in een manipulatieve feeks nogal ongeloofwaardig over, maar dan word je weer herinnerd aan het feit dat deze film doordrenkt is van authenticiteit. Thirteen is, zo vertelt de pers ons, gebaseerd op het autobiografische verhaal van de nu 16-jarige Nikki Reed (Evie), die deels verantwoordelijk was voor het script, en biedt dus een blik in de échte wereld van 13-jarige meisjes. Maar het definiërende kenmerk van puberaal gekoketteer met alles wat verboden is, is dat het vrijwel altijd weer over gaat: daar is Reed zelf een goed voorbeeld van. En Thirteen slaagt er niet in je dat te doen vergeten, waardoor het drama minder hard aankomt dan waarschijnlijk de bedoeling is.

Dat kun je de acteurs in ieder geval niet kwalijk nemen. Zowel Evan Rachel Wood (Tracy) als Nikki Reed en Holly Hunter als Tracy’s alleenstaande moeder Melanie, spelen hun rollen met verve. Vooral Melanie, die zich onophoudelijk schuldig voelt over het feit dat Tracy en haar broer zonder vader moeten opgroeien, is overtuigend in haar kwetsbaarheid.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Lord Voldemort

"...Ahh, puberty...."

Charlot85

"...Nee ik bedoelde eigenlijk: Ze heeft en er alles voor over heeft om door... :-)..."

onzehans

"...[quote=Charlot85] De woord volgorde van de Synopsis is niet echt geweldig :}[/quote] Deze zin oo......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Thirteen

acties