Troy (2004)

For Troy

De film stelt enigszins teleur, niet omdat hij anders is dan ‘het boek’, maar juist omdat die momenten waarop hij wél de tragiek van het eeuwenoude epos wil benaderen, tekort schieten
play

6,6 details

  • 163 Min
  • Actie
  • Drama
  • Historisch
  • Romantiek
  • Oorlog
  • Avontuur
  • Verenigde Staten
  • Malta
  • Verenigd Koninkrijk

Het is 1193 voor Christus. Paris, de prins van Troje, wordt verliefd op Helena, koningin van Sparta, en Helena gaat met hem mee naar Troje, zonder dat haar echtgenoot -koning Menelaos- dat weet. Dit zorgt er voor dat beide koninkrijken in oorlog met elkaar raken. Er vindt een bloedig slagveld plaats rond Troje. Achilles was de grootste held bij de Grieken, terwijl Hektor, de oudste zoon van de koning van Troje, de hoop van de inwoners van zijn stad was.

Regie
Wolfgang Petersen
Cast
Brad Pitt, Orlando Bloom, Diane Kruger, Brian Cox, Eric Bana, Brendan Gleeson, Nathan Jones, Julian Glover, John Shrapnel, Adoni Maropis, Jacob Smith, Manuel Cauchi, Ken Bones, Lucie Barat, Siri Svegler.
Budget
$ 175.000.000
Opbrengst
$ 497.409.852
Release
09.05.2004
Release NL
13.05.2004

Filmtotaal Recensie

Regie: Wolfgang Petersen | Cast: Brad Pitt (Achilles), Eric Bana (Hector), Orlando Bloom (Paris), Brian Cox (Agamemnon), Peter ‘O Toole (Priamos) e.a.

Iedere verfilming van een literair werk is een compromis, en tegelijkertijd een werk op zichzelf dat op zijn eigen merites beoordeeld zou moeten worden. Maar sommige compromissen zijn moeilijker te verteren dan andere. De tien jaar durende strijd tussen Grieken en Trojanen, de daden van onvergelijkelijke helden als Achilles, Hektor, Odysseus en Aias, de val en complete verwoesting van het onneembaar geachte Troje, meer dan 3000 jaar geleden… die verhalen vormen het grootste epos van de Westerse beschaving. Als Tolkiens Ring een negen uur durende filmtrilogie verdiende, dan geldt dat zeker voor het verhaal over de Trojaanse oorlog, zoals dat is overgeleverd door grote dichters als Homerus en Vergilius.

Wolfgang Petersens Troy is helaas geen trilogie geworden, maar een twee en een half uur durend spektakel, waarin de compromissen niet van de lucht zijn. En toch is Troy geen slechte film. Petersen regisseert zijn veldslagen en duels op energieke wijze, en de twee belangrijkste kemphanen, de snelvoetige Achilles en de nobele Hektor, worden krachtig belichaamd door Brad Pitt en Eric Bana. Maar juist omdat op sommige punten de spijker op de kop wordt geslagen, is het zo frustrerend dat de film in andere opzichten zo tekort schiet. Petersen heeft bepaalde keuzes moeten maken om een mooi afgerond verhaal te vertellen, compleet met romantische verwikkelingen en dramatische pay-offs. Die keuzes leiden ertoe dat je soms een glimp op mag vangen van de mythische gloed die dit epos omgeeft, maar er nooit helemaal aan wordt blootgesteld.

videotrailers & clips

alle artikelen (11)

Troy Nieuwsberichten

Laatste reacties

Paulusie

"...De directors cut is mooier en geeft meer diepgang..."

DennisAmerica11

"...Een degelijke film met een duidelijk verhaal. Toch overtuigd de film me niet om hem weer te gaan kij......"

bloempietje

"...[quote=Otmeister]Nou heb ik toevallig Gymnasium gedaan, maar deze verfilming van het Trojaanse drama......"

Troy

acties