Recensie

Troy (2004)

De film stelt enigszins teleur, niet omdat hij anders is dan ‘het boek’, maar juist omdat die momenten waarop hij wél de tragiek van het eeuwenoude epos wil benaderen, tekort schieten

door Kenji Stamet om 21:10 in RECENSIES
Troy poster
Regie: Wolfgang Petersen | Cast: Brad Pitt (Achilles), Eric Bana (Hector), Orlando Bloom (Paris), Brian Cox (Agamemnon), Peter ‘O Toole (Priamos) e.a.

Iedere verfilming van een literair werk is een compromis, en tegelijkertijd een werk op zichzelf dat op zijn eigen merites beoordeeld zou moeten worden. Maar sommige compromissen zijn moeilijker te verteren dan andere. De tien jaar durende strijd tussen Grieken en Trojanen, de daden van onvergelijkelijke helden als Achilles, Hektor, Odysseus en Aias, de val en complete verwoesting van het onneembaar geachte Troje, meer dan 3000 jaar geleden… die verhalen vormen het grootste epos van de Westerse beschaving. Als Tolkiens Ring een negen uur durende filmtrilogie verdiende, dan geldt dat zeker voor het verhaal over de Trojaanse oorlog, zoals dat is overgeleverd door grote dichters als Homerus en Vergilius.

Wolfgang Petersens Troy is helaas geen trilogie geworden, maar een twee en een half uur durend spektakel, waarin de compromissen niet van de lucht zijn. En toch is Troy geen slechte film. Petersen regisseert zijn veldslagen en duels op energieke wijze, en de twee belangrijkste kemphanen, de snelvoetige Achilles en de nobele Hektor, worden krachtig belichaamd door Brad Pitt en Eric Bana. Maar juist omdat op sommige punten de spijker op de kop wordt geslagen, is het zo frustrerend dat de film in andere opzichten zo tekort schiet. Petersen heeft bepaalde keuzes moeten maken om een mooi afgerond verhaal te vertellen, compleet met romantische verwikkelingen en dramatische pay-offs. Die keuzes leiden ertoe dat je soms een glimp op mag vangen van de mythische gloed die dit epos omgeeft, maar er nooit helemaal aan wordt blootgesteld.

De plot van de film maakt duidelijk dat er met de gegevens uit de Ilias en andere bronnen erg vrij is omgesprongen. Zo spelen de Griekse goden hoegenaamd geen rol. Waar zij in de Ilias de verschillende helden terzijde staan danwel tegenwerken, zich in de strijd werpen en zelfs gewond raken, is van hun invloed in deze film niets te merken. Troy wil, in navolging van films als Braveheart en Gladiator, een zeker realisme handhaven.

Achilles, de blonde held die de grootste is onder de Grieken, is hier al in dienst van Agamemnon vóór het begin van de oorlog. Hij vecht echter niet voor Agamemnon, die hij openlijk veracht, maar om eeuwige roem te vergaren. In Achilles brandt een allesverterend verlangen om de geschiedenis in te gaan als de grootste krijger aller tijden. Hij ziet zijn kans schoon wanneer Menelaos, koning van Sparta, zijn broer Agamemnon vraagt om met hem ten strijde te trekken tegen Troje. Menelaos is woest omdat de Trojaanse prins Paris zijn vrouw Helena, de mooiste vrouw ter wereld, heeft geschaakt en tot prinses van Troje wil maken.

Dat geeft de op macht beluste Agamemnon een excuus om het grootste leger aller tijden op te trommelen, en met duizend schepen Troje aan te vallen. Daar moet en zal Achilles zijn eeuwige glorie vergaren, maar pas nadat hij liefde en verlies heeft geproefd.

Troy zal het best in de smaak vallen bij diegenen die voor het eerst kennismaken met de strijd om Troje, en de mythische helden die daar schitterden. Dit is een film die zich wat schaal en spektakel betreft zeker kan meten met Gladiator, en een aantal sterke acteurs op de goede plek heeft zitten. Eric Bana is een perfecte Hektor: ernstig, heldhaftig en doordrongen van plichtsgevoel. Peter ‘O Toole, als de Trojaanse koning Priamos, toont zijn nog altijd magnetische charisma, vooral in het shot waar Priamos ontzet neerziet op zijn brandende stad. Daarbij steken Orlando Bloom als Paris en Diane Kruger als Helena, de vrouw om wie het allemaal begonnen is, wat flets af.
Brad Pitt overtuigt vooral in de actiescènes, waarin hij een werkelijk zéér effectieve, ongenaakbare vechtmachine neerzet. Het duel tussen Hektor en de verbeten Achilles is dan ook geslaagd als onbetwist hoogtepunt van de film.

Als je de verhalen over de Trojaanse oorlog wél kent, zal het erg moeilijk zijn je over een aantal zaken heen te zetten. Het probleem is niet dat de film aan veel details voorbij gaat, of zelfs dat er ineens heel andere personages blijven leven of sterven. Troy is slechts losjes gebaseerd op Homerus, en moet zoals gezegd op zichzelf beoordeeld worden. Het probleem is dat vooral de drama’s die de film wél aanstipt niet uit de verf komen, en soms zelfs ongeloofwaardig zijn. Hoe verklaar je de haat van Achilles jegens Hektor, als die – in tegenstelling tot in de Ilias – pas achteraf doorheeft wie hij op het slagveld heeft gedood? En wat is de wrok van Achilles zonder de wroeging die daarop volgt, wanneer hij beseft wat zijn trots hem heeft gekost?

De haat en de wrok zijn weliswaar in de film verwerkt, maar zijn psychologisch teveel vervlakt – een gemiste kans. En over gemiste kansen gesproken: het is één ding om de grote Agamemnon als een megalomane klootzak af te schilderen, maar zo bij het leven schmierend als Brian Cox hem hier neerzet is wel wat veel van het goede – vooral tegen het einde, wanneer Agamemnon door het brandende Troje loopt te gillen: “Let it burn! Let it burn!!”

Misschien komt die ultieme filmtrilogie over de Trojaanse oorlog (en de Odyssee wellicht?) er ooit nog. Tot die tijd hebben we Troy, een oogstrelend, energiek en vakkundig gemaakt compromis. Het zij zo.

46 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

gert

Avatar

Wel jammer dat de Goden er niet in voorkomen. Ik neem dan ook aan dat de film niet begint met het echte begin van het verhaal: de appel voor de mooiste godin... Das een gemiste kans voor een briljant begin; daardoor weet je dat het fout gaat aflopen.
Anyway; 1 dezer dagen zal ik deze film gaan zien; lijkt me een echte bioscoopfilm; veel goede SFX en verder een aardige film. Hoe zat het trouwens met de muziek, Kenji?

-KweeK-

Avatar

De muziek vond ik een btje alla Black Hawk Down.

Paste wel erg goed bij de film iig.

[rating 4]

plop

Avatar

-KweeK- "De muziek vond ik een btje alla Black Hawk Down.
"

Ik herkende eigenlijk meer de muziek van Enemy at the Gates erin.

Illuvatar

Avatar

Even mijn korte impressie die ik op een ander forum gezet heb:Ik kom net terug van Troy. Een verschrikkelijke tegenvaller, zeker aangezien ik normaal gesproken als een fanboy kan ranten m.b.t. films uit dit genre. Maar er zat totaal geen beleving in de film, geen emotie.

Het verhaal loopt niet lekker (en dan laat ik het feit dat ze heel Homerus zijn werk veranderen nog buiten beschouwing), de dialogen zitten vol cliché's, de soundtrack is droevig (en dan in de slechte zin van het woord), het acteerwerk komt bijna nergens boven het gemiddelde uit (behalve Sean Bean & Eric Bana), kortom; er is maar bar weinig goeds te vermelden.

Wat wel werkte: het gevecht tussen Hector & Achilles. Schitterend gechoreografeerd, en je ziet duidelijk dat er heel wat tijd in de scene heeft gezeten.

Bar weinig, voor een film van ca. 2,5 uur.

pieters

Avatar

Komt Odysseus niet voor in dit film.En niet te vergeten Poseidon. Lijkt mij een groot raadsel hoe ze de verhaallijn hebben laten kloppen.

Colonel_Kurz

Avatar

pieters "Komt Odysseus niet voor in dit film.En niet te vergeten Poseidon. Lijkt mij een groot raadsel hoe ze de verhaallijn hebben laten kloppen."
Poseidon niet, Odysseus wel.

robbieraider

Avatar

Het is geen Gladiator, dat mag best maar je zult toch dat Gladiator-gevoel missen bij veel scenes.Het verhaal is goed.Brad doet het zeer goed. Troy is een beetje lang maar ja, je ziet het verhaal in 1film ;)

Mijn cijfer is 6.9

Sundance Kid

Avatar

Ik weet niet of het hier onder valt, gezien het feit dat iedereen dit hoort te weten (zo niet: Read a book!), maar vooruit ik zal het onder spoiler zetten:

Als je achillesspees doorboort is door een pijl...kun je niet meer staan! Zelfs niet als je f*cking superman bent! En wat presteert Brad om als eerste te doen als zijn pees gespiest is....hij staat op!!!! Zucht.... oh ja en Grieken en troyajen reden niet óp paarden, dat was nog niet uitgevonden (alleen hector en paris maakten die fout gelukkig). Klinkt stom, maar is echt waar.

plop

Avatar

Sundance Kid " Als je achillesspees doorboort is door een pijl...kun je niet meer staan! Zelfs niet als je f*cking superman bent! En wat presteert Brad om als eerste te doen als zijn pees gespiest is....hij staat op!!!! Zucht.... oh ja en Grieken en troyajen reden niet óp paarden, dat was nog niet uitgevonden (alleen hector en paris maakten die fout gelukkig). Klinkt stom, maar is echt waar. "

ik kan me de scene niet tot in de details voor de geest halen, maar je kunt altijd nog leunen op het andere been - toch?

FireStarter

Avatar

Sundance Kid "Ik weet niet of het hier onder valt, gezien het feit dat iedereen dit hoort te weten (zo niet: Read a book!), maar vooruit ik zal het onder spoiler zetten:

Als je achillesspees doorboort is door een pijl...kun je niet meer staan! Zelfs niet als je f*cking superman bent! En wat presteert Brad om als eerste te doen als zijn pees gespiest is....hij staat op!!!! Zucht.... oh ja en Grieken en troyajen reden niet óp paarden, dat was nog niet uitgevonden (alleen hector en paris maakten die fout gelukkig). Klinkt stom, maar is echt waar. "


Zn pees was helemaal niet doorboord. Hij ging er naast in , maar een paar mm verschil. Als je pees wel door is, dan valt je complete been los, en dan is staan onmogelijk.

Pres

Avatar

Iets over de laatse 3 reacties. De plek waar hij wordt geraakt is zijn enige zwakke plek. Achilles is als baby gedoopt in de rivier de Styx, alles wat het water raakte werd beschermd behalve zijn hiel wat droog bleef. Dit is niet in de film verwerkt en dus is de betreffende scene minder goed te accepteren voor mensen die het verhaal niet kennen, kijk maar naar hierboven. Oh ja, nu weet je ook waarom je Achilles pees Achilles pees heet ;)

Wat betreft de recensie. De haat van Achilles jegens Hektor lijkt me wel duidelijk gezien zijn reputatie dat wel goed aan bod komt. De wrok die erop volgt en dus de overgang vond ik inderdaad wat afgevlakt maar dat was natuurlijk om wat meer sympathie te kweken bij het publiek, bij de mannen althans Smiley face. Daar had meer aandacht aan geschonken moeten worden ook wat mij betreft. Een trilogie zou inderdaad zeker geen slecht idee zijn om meer ruimte te creeren om het publiek wat meer van de sfeer te laten proeven wat het verhaal zeker verdient, maar wel moeilijk aangezien er verschillende versies van het verhaal zijn. Verder vond ik Brad Pitt en Eric Bana zeer overtuigend.

Sundance Kid

Avatar

Niet om zeikerig te doen, maar de scene was voor mij juist slecht te verteren omdat ik het verhaal juist WEL kende.

Pres

Avatar

Leg uit gast, dit is je kans om wat intelligenter over te komen dan je vorige reactie deed vermoeden.

renzo

Avatar

Ik vond het wel een goeie film. Vooral om in de bios te zien. het miste wel de diepgang die het echte verhaal had, en een beetje meer achtergrondinformatie was niet gek geweest. Dus misschien hadden ze beter 2 of 3 films kunnen maken. Maar de grootse gevecht scènes waren wel heel indrukwekkend (al kon dit niet altijd opwegen tegen het matige drama gedeelte van het verhaal), maar dat ligt er ook aan wat je van deze film verwacht. Als je ernaartoe gaat met grootse verwachtingen qua actie kom je wel tot je recht, maar als je gaat met verwachtingen qua drama en geschiedenis-getrouwdheid (is dit een woord?) dan valt het toch wat tegen denk ik. Ze doen bijvoorbeeld alsof de reis van de Grieken de normaalste zaak van de wereld is, terwijl ze in het echte verhaal toch nog veel moeite hebben met het vertrek doordat er een offer aan Poseidon gebracht moet worden, omdat de zee anders niet rustig is.
Maar hij is ondanks deze mankementen zeker wel het aanzien waard. Ik ga mee met Kenji:
[rating 3.5]

Kenji

Avatar

renzo "Ze doen bijvoorbeeld alsof de reis van de Grieken de normaalste zaak van de wereld is, terwijl ze in het echte verhaal toch nog veel moeite hebben met het vertrek doordat er een offer aan Poseidon gebracht moet worden, omdat de zee anders niet rustig is."
Aan Artemis, dacht ik, aan wie Agamemnon na een succesvolle jacht het mooiste in zijn huis had beloofd te offeren (dat was zijn dochter Iphigineia), waarop hij een van zijn mooiste lammeren slachtte. Maar Artemis wou Iphigineia, dus die moest nog naar Aulis worden gelokt en daarna geofferd, om de godin ertoe te bewegen de wind te doen draaien. Geloof ik.

renzo

Avatar

Dat zou inderdaad ook kunnen, ik weet het ook niet meer precies. Maar volgens mij werd zijn dochter uiteindelijk niet geofferd, omdat Agamemnons vrouw hem tegenhield, en was een schaap (of gei of zoiets) toch genoeg, maar dit kan ook niet helemaal kloppen.

Sundance Kid

Avatar

Pres "Leg uit gast, dit is je kans om wat intelligenter over te komen dan je vorige reactie deed vermoeden."


Ok komt ie:

Achilles stierf doordat zijn achillespees doorboort werd. Zoals je zelf al zei, daarom heet dat ding zo. Dit was zijn enige zwakke plek, omdat idd, zijn moeder hem ergens moest vasthouden terwijl ze hem onderdoopte. Op het einde wordt Achilles geraakt door de pijl van Paris (op de goede plek mind you en niet met een paar mm verschil zoals iemand hierboven insinueerde). Daarna staat hij nog eens op en wordt hij nog eens door een paar pijlen geraakt. Oorspronkelijk stierf hij natuurlijk alleen doordat zijn pees doorboort werd. Dat even daargelaten, presteert Brad het om op te staan na dit incident. En hij leunt NIET ik herhaal NIET alleen op zijn andere been. Dit KAN niet. Als je achillespees kapot is valt je hele been los en kun je er absoluut niks mee, al helemaal niet erop staan!!
Ok dat was mijn probleem.

Ik hoop dat het zo intelligenter op je is overgekomen ;)

Kenji

Avatar

renzo "Dat zou inderdaad ook kunnen, ik weet het ook niet meer precies. Maar volgens mij werd zijn dochter uiteindelijk niet geofferd, omdat Agamemnons vrouw hem tegenhield, en was een schaap (of gei of zoiets) toch genoeg, maar dit kan ook niet helemaal kloppen."
Klopt, Iphigineia stierf uiteindelijk niet maar werd (wederom door Artemis geloof ik) vervangen door een dier en weggevoerd naar Tauris, waar zij priesteres werd van 1 of andere bloederige cultus en - hoe ironisch - zelf aan de lopende band onschuldige reizigers offerde. Agamemnons vrouw Klytaimnestra (zus van Helena; beiden waren sterfelijke dochters van Zeus) was intussen wel haar dochter kwijt en broedde op wraak. Toen Agamemnon triomfantelijk uit Troje terugkeerde werd hij ijskoud afgemaakt door zijn vrouw en haar minnaar... en nu weer on-topic! ;)

WoUtoMatiC

Avatar

Ik vond het een matige film. Leuk bioscoopvermaak met Hemelvaart, maar meer ook niet. Smiley face

Dat de Griekse mythologieën niet op de voet gevolgd worden, maakt me niet zo veel uit. Sommige dingen werken nu eenmaal niet op het scherm, terwijl ze in schrift wel overkomen en vice versa. Dat is de vrijheid van de filmmaker.

Wat mist, is karakter. Achilles is een dappere strijder, maar meer ook niet. en waarom gaat hij ineens een potje zitten janken? Wat een belachelijke scene. Hektor is nobel, maar je ligt er ook niet echt wakker van als hij drie keer rond de stad gereden wordt. De film mist personen waarmee je je kan identificeren en daardoor word je wat onverschillig.
Het maakt niet zoveel uit wie er dood- en welk volk ten onder gaat.

De battles zijn wel aardig, maar maken na drie Lord of the Rings-films ook niet echt veel indruk meer. Behalve de aanval met de 'vuurballen', die was fantastisch. Helaas eindigt het dan met 'Genoeg gevochten, we gaan naar huis.' Vind je het gek dat jemet zo'n houding de oorlog verliest.
En wat echt heel vervelend wordt, is het gepan en gezoom van Wolfgang Petersen. Er kan geen scene beginnen zonder eerst over-, langs-, of onder een (CGI) stad of vloot te vliegen.
Wat is er mis met een scene die gewoon begint met de mensen waar het om draait?

De bovenstaande tekst is mijn mening, niet te verwarren met 'de waarheid.'

Durkie

Avatar

Willen Bolo en Renzo een beetje op de spoilers letten bij de uitleg van scenes?

Alvast bedankt... ;)

renzo

Avatar

Wat wij zeggen, komt niet in de film voor maar in het verhaal, dus is het niet echt een spoiler he, aangezien je het niet meer terugziet in de film en het niks verklapt en alleen gaat over wat er voor en na gebeurd, wat dus niet in de film zit

Jochem

Avatar

Ben net terug van Troy en moet melden dat het een vreselijke tegenvaller is.

Kort samengevat: Amerikaanse wijze van cultuur verkrachting. Slechte casting van acteurs (de helft had een Iers uiterlijk) Mensen die enigszins nog hebben opgelet op de Middelbare school zullen misselijk worden van de verfilming van deze oorlog, er wordt aan zoveel feiten voorbij gegaan.

De essentie: het idee van het paard. Daar heeft de regisseur geen behoefte aan gehad om het uit te werken.

De zit is erg lang en tot het moment van het gevecht tussen hektor en achilles is het slaapverwekkend. Totaal geen diepgang en er wordt te weinig band gecreeerd met de personages. Daarnaast bestaat de film grotendeels uit veldslagen en door de onverbondenheid met de acteurs en de kennis hoe de strijd zal aflopen is het totaal niet boeiend.

Het begint er wel op te lijken dat elke film die zwaar wordt gepromoot door de media eigenlijk gewoon een flop is die op deze wijze nog geld in het laadje kan brengen.

rainmaker

Avatar

Ik heb hem gezien en heb weinig benul van de griekse geschiedenis. Maar ik kan wel zeggen dat ik het een hele boeiende film vond. Er waren wat momenten bij die niet al te boeiend waren. Maar in het geheel was het eigenlijk een hele goeie film.

Eva-filmfan

Avatar

Een aardige film, niet meer. Ik vond het zeker jammer dat er aan zoveel voorbij is gegaan dat wel in het boek wordt utigelegd. Ik snap dat je het niet in 2,5 uur kan stoppen, maar maak er dan inderdaad een trilogie van.
Het enige karakter dat ik vond kloppen was Odysseus, zijn karakter leek tenminste op de persoon die was beschreven in het boek.
Ik weet niet meer wie het schreef maar de essentie van de Illias is niet het paard, het is alleen het bekendste aspect van het verhaal. Het paard wordt inderdaad gewoon plotseling verzonnen zoals met veel goede ideeën.

Kenji

Avatar

Eva-filmfan "Ik weet niet meer wie het schreef maar de essentie van de Illias is niet het paard, het is alleen het bekendste aspect van het verhaal. Het paard wordt inderdaad gewoon plotseling verzonnen zoals met veel goede ideeën."
De essentie van de Ilias is in ieder geval niet het Paard; dat komt in de Ilias niet eens voor. De Ilias concentreert zich vooral op de wrok van Achilles jegens het leger der Grieken, en op de heldendaden van de verschillende helden (Achilles, Diomedes, en Aias ook geloof ik).

Eva-filmfan

Avatar

Bolo "De essentie van de Ilias is in ieder geval niet het Paard; dat komt in de Ilias niet eens voor. "

Als de vertaling van de Illias die ik heb correct is komt het paard er wel in voor.

Colonel_Kurz

Avatar

renzo "wat wij zeggen, komt niet in de film voor maar in het verhaal, dus is het niet echt een spoiler he, aangezien je het niet meer terugziet in de film en het niks verklapt en alleen gaat over wat er voor en na gebeurd, wat dus niet in de film zit"
Maar jullie zeggen dus wel wat over wat erna gebeurt, en dat is een spoiler over de afloop van het verhaal. Bolo heeft het bijvoorbeeld over Agamemnons triomfantelijke terugkeer uit Troje, dit zegt dus impliciet dat Agamemnon de strijd heeft gewonnen.

Kenji

Avatar

Eva-filmfan "Als de vertaling van de Illias die ik heb correct is komt het paard er wel in voor."
Hm? In welk hoofdstuk? Ik dacht dat alleen Vergilius er over had geschreven in zijn Aeneis.

Kenji

Avatar

Colonel_Kurz "Maar jullie zeggen dus wel wat over wat erna gebeurt, en dat is een spoiler over de afloop van het verhaal. Bolo heeft het bijvoorbeeld over Agamemnons triomfantelijke terugkeer uit Troje, dit zegt dus impliciet dat Agamemnon de strijd heeft gewonnen."
Dat zegt nog niks over de film... ik zeg toch ook in de recensie dat die zich grote vrijheden veroorlooft? ;)

Colonel_Kurz

Avatar

Eva-filmfan "Als de vertaling van de Illias die ik heb correct is komt het paard er wel in voor."
In mijn vertaling toch echt niet...

WoUtoMatiC

Avatar

Op zich is dat niet zo heel relevant hè. Laten we ons op de films blijven focussen en niet vervallen in ik-heb-een-goede-opvoeding-genoten-dus -ik-weet-op-zich-redelijk-tot-behoorlijk-veel-van-dit-onderwerp.

Kenji

Avatar

WoUtoMatiC "Op zich is dat niet zo heel relevant hè. Laten we ons op de films blijven focussen en niet vervallen in ik-heb-een-goede-opvoeding-genoten-dus -ik-weet-op-zich-redelijk-tot-behoorlijk-veel-van-dit-onderwerp."
Hoe weet jij nou dat dat erachter zit? :P

Maar misschien is het inderdaad beter om het weer gewoon over de film te hebben...

Eva-filmfan

Avatar

Colonel_Kurz "In mijn vertaling toch echt niet..."


Komt dan waarschijnlijk omdat ik een combinatie heb van de Illias en de Odyssee achter elkaar. Heb ik die een beetje door elkaar gegooid. Mijn fout dus.In de Odyssee wordt het paard namelijk wel genoemd. In de Illias wordt er alleen een vage hint over gegeven.

SaraM

Avatar

Hij viel me niet tegen. Ik ben zelf ook een echte fan van het boek Odyssee, maar toch heb ik me niet zo heel erg geërgerd aan het feit dat de film alles behalve boek-like was. Hilarisch moment in de bioscoop: Achter me twee stomme wichten die op een gegeven moment de opmerking plaatsten: "Hé! Er komen allemaal mensen uit dat paard! Wat slim!"
Je hoeft het boek niet gelezen te hebben, om zoiets te weten, lijkt me. Net als het Achilleshiel verhaal is het meer een kwestie van algemene ontwikkeling

Fok83

Avatar

SaraM "Achter me twee stomme wichten die op een gegeven moment de opmerking plaatsten:"Hé! Er komen allemaal mensen uit dat paard! Wat slim!""


:|

Djie

Avatar

WoUtoMatiC "Op zich is dat niet zo heel relevant hè. Laten we ons op de films blijven focussen en niet vervallen in ik-heb-een-goede-opvoeding-genoten-dus -ik-weet-op-zich-redelijk-tot-behoorlijk-veel-van-dit-onderwerp."


SaraM "Achter me twee stomme wichten die op een gegeven moment de opmerking plaatsten: "Hé! Er komen allemaal mensen uit dat paard! Wat slim!""


Dan is dit dus een vorm van ik-heb-een-slechte-opvoeding -genoten-dus-ik-weet-op-zich-niets -tot-helemaal-niets-van-dit-onderwerp.;)

Ik heb de film nog niet gezien en als ik dit zo hoor wil ik dit ook graag zo houden. Ik vind het spijtig dat het verhaal totaal niet aansluit op de Griekse mythologie, juist omdat deze verhalen zo goed zijn. Dan mag een regisseur nog de vrijheid hebben van het scrappen van bepaalde dingen; als je zelfs de mythe van Achilles dusdanig aanpast dat het totaal niets meer te maken heeft met het boek, moet je gewoon zelf een film bedenken en niet het verhaal vern**ken (excuse me for my frensch).

Maar het blijft een mening, natuurlijk...

PB

Avatar

Als je van deze film had verwacht dat hij 100% pro-Homerus zou zijn, dan is het een tegenvaller. Maar ik vind de film goed, en het geeft toch een goed idee hoe het in die tijd eraan toe ging...

Djie

Avatar

Ik wou nog ff terug komen op wat ik eerder heb geschreven. Ik heb de film gezien en ben nog steeds van mening dat het zonde is dat de Griekse mythologie niet geheel intact wordt gelaten in deze film. Ook zijn sommige dingen echt een beetje dom uitgewerkt neem het feit dat Achilles plots kan lopen nadat zijn achillespees is doorboort . Toch moet ik toegeven dat ik het wel een leuke film vond om naar te kijken en dat de stukken die wel trouw zijn gebleven aan de mythologie bij mij wel het 'brok-in-de-keel-effect' teweeg wisten te brengen. Geen geschiedkundig naslagwerkje, wel een toffe actie-film.

JB

Avatar

Ik ben het grotendeels eens met de recensie van Bolo. Troy kortgeleden in de bioscoop gezien. Na alle verhalen hier waren mijn verwachtingen niet al te hoog gespannen, maar het viel me alleszins mee. Het spektaketel was kundig en met voldoende vaart in beeld gebracht om gedurende de gehele rit te kunnen blijven boeien. De massale gevechten waren prima in beeld gebracht, vooral het ochtendlijke gevecht met de brandende bollen was spectaculair, maar haalden toch nergens het niveau van de openingsveldslag van Gladiator. Hoogtepunt voor mij was het gevecht tussen de eerzuchtige Achilles en de nobele Hektor. Zeer mooi gechoreografeerd, spannend en zeer overtuigend. Brad Pitt als Achilles overtuigde mij eigenlijk alleen in zijn vechtscenes waar hij inderdaad de lichtvoetige moordmachine was die Achilles zou zijn geweest. Angstaanjagend rap en doeltreffend zet Pitt hem in het gevecht neer, ontzagwekkend hoe hij zonder merkbare moeite in zijn tegenstander lijkt te klimmen om de doodsteek toe te brengen. Daar zal heel wat training in zijn gaan zitten. In de dramatische scenes is hij toch minder op zijn plaats, daar is hij toch weer de te knappe en te blonde metrosekseel in plaats van een klassieke Griekse Held. Wat dat bereft was Eric Bana veel beter op zijn plek, als Hektor domineerde hij zijn scenes, Bana was echt de nobele held die tegen wil en dank en uit liefde voor zijn stad en volk de strijd aanging, je hoopte bijna dat hij Achilles in het gevecht zou verslaan, maar helaas ken je je klassiekers. Cox was te overdreven als Agamemnon, Orlando Bloom maakte weinig indruk, evenmin Diane Kruger als Helena. Als dat de mooiste vrouw uit de oudheid moet voorstellen die de grootste griekse vloot ooit bijeen wist te krijgen, dan weet ik het niet. Een ouwe lekgeslagen dekschuit zou ik nog niet eens voor haar over hebben. Het geld voor een echt mooie en fascinerende actrice was zeker al opgegaan aan Brad Pitt en zijn kappers.

Overigens moet ik zeggen dat ik de goden toch niet heb gemist. In de eerste plaats is het geen letterlijke verfilming van de Illias en in de tweede plaats richt de film zich op de menselijke figuren. Met goden zou de film nog langer hebben geduurd, waarschijnlijk warriger en moeilijker te volgen zijn geweest en gekunsteld zijn overgekomen. Maar dat zullen we nooit weten. Echt gemist heb ik ze in ieder geval niet.

edwinnaar

Avatar

Ik ben het eens met een reaktie dat er wel heel erg weinig emotie en beleving in zit. Toch zijn er enkele vecht scenes goed qua opzet.
tja, er zit volgens mij niks anders op dan het boek te lezen.

Domenica

Avatar

1. Die goden hadden er echt wel in gemoeten. sorry maar that's the story. dit is gekunsteld.
2. wat JB zei, Diane Kruger niet lijkt op de mooiste vrouw ter wereld: pay attention, sugar. het wereldbeeld in die tijd was alleen maar Troje en griekenland waarschijnlijk. Brazilie was nog onbekend.
3. te oppervlakkig. vooral als je de details weet. dan denk je iedere keer: verdomme, wacht nou, jullie vergeten wat.....

filmfan78

Avatar

Troy is geen historische film, punt. Het is gewoon een gekostumeerde actieprent met hier en daar een verwijzing naar Homerus zijn Ilias. Het was al duidelijk toen ik de trailers zag. Het is geen slechte film, maar soms is hij iets te bombastisch, terwijl een serenere touch het geheel zoveel beter had gemaakt. Troy is mooi gemaakt, maar een tweede Gladiator is het mijns inziens nooit geweest. Hiervoor waren de karakters te onbeduidend in hun rol, en hadden de veldslagen geen betekenis. Het is een Blockbuster en dat is heel de film samengevat. Ik zou heel deze film eens willen zien geregiseerd worden door Ridley Scott. Volgens mij zou het dan meer diepgang krijgen, dan dit onder Wolfgang Petersen het geval is.

reintje

Avatar

Ik ging naar de cinema om naar troy te kijken en ik gad MEGA-hoge verwachtingen van de film en die hebben mij de das omgedaan.ik vind de film niet slecht maar ook niet aan mijn verwachtingen voldoen !Inderdaad een 2de gladiator is het niet maar het verhaalenlijk nigt ook anders niet?
Ik vind het acteerwerk van Bana en eigenlijk ook pitt meesterlijk allen die Orlando bloom...Hij is voor vele meisjes wel knap maar hij kan totaal niet acteren mensen zijn verblindt door zijn schoonheid niet doorzijn acteerwerk!(ik vindt patrick swayze mega knap en ihj kan tenminste acteren!:W)
Ik ging naar king arthur en the last samurai kijken zonder speciale verwachtingen gewoon een avind amuzements waarde en hij steeg boven mijn verwachtigen uit ik vind the last samurai beter dan troy ook al is het verhaal anders troy is niet slecht maar niet masterlijk!!!!

leraar wiskunde

Avatar

Leuk en plezant, deze prent. Goede regie, schoon in beeld gebrachte gevechtsscènes en een romantische noot.

Elyon

Avatar

Hm...ik vind het een leuke film...vooral door de gevechten, maar het klopt inderdaad niet echt met het boek. Het zou leuker geweest zijn met een begin over Paris en de gouden appel, maar ja.

Als bakvis...ghehe...weet ik alles van de Orlando Bloom hype...toch vind ik hem in deze film niet echt goed acteren. Eric Bana was veel beter!

Elyon

PS Blonde Grieken zijn heel zeldzaam, en in Troy liepen er zat rond.

leraar wiskunde

Avatar

Al van bij het zien van de teaser, had ik door dat deze productie een misstap zou worden voor Wolfgang Petersen. En gelijk kreeg ik, ondanks die paar topfilms op zijn palmares, deze keer gaat hij uit de bocht. Hij duurt te lang, sommige scènes zijn overbodig en er zitten de nodige gaten in het verhaal.
Petersen slaagt er niet in een pakkend verhaal weer te geven waarin gevechtsscènes voor kippenvel zorgen. De massascènes zijn niet meesterlijk in beeld gebracht en alleen het finalegevecht tss Hector en Achilles is beangstigend. Vergelijk deze scènes met bvb. die uit 'Gladiator' en trek zelf je conclusies. Ook de muziek beroert je geen enkel moment. Brad Pitt zag er indrukwekkend uit, maar kwam niet geloofwaardig over als hij een stuk dialoog opdreunde. Er ligt van geen kanten gevoel in de teksten die hij uitkraamt, en het lijkt soms dat hij geen zin had in de film. Orlando Bloom schiet eveneens tekort. Eric Bana echter probeert een personage van vlees en bloed neer te zetten. Ook Brian Cox en Brendan Gleeson overtuigen.

acties