Gori vatra (2003)

Reviews (4)

Crveni_Luk_ukusan

Avatar

Er heerst chaos in het dorpje Tesanj dat wacht op de komst van president Clinton. Om een goede beurt te maken moet een grote schoonmaak en een serieuze opsmukoperatie uitgevoerd worden. Tesanj moet worden vrijgemaakt van smokkel, corruptie en prostitutie. Daarvoor is wél samenwerking tussen Bosniërs en Serviërs nodig.

Inderdaad erg indrukwekkende en een hele mooie film, vind het "1" van de beste oorlogs film ooit.
"Gori Vatra" is een zondermeer erg goede film. Wel een heel trieste en deprimerende film, die weinig hoop geeft. Ik vond het vaak erg moeilijk om naar te kijken, vooral de eerste keer. (Denk vooral aan die arme vader in het begin). Het is inderdaad zo dat als je uit dat land komt, dat je de film dan pas echt begrijpt. Sommigen van jullie zullen misschien wel denken dat de film een beetje saai en niet spannend is, maar dat is helemaal niet zo. Deze film verveelt geen moment. De muziek aan het begin van de film past er goed bij: Iznad Tešnja zora sviæe, Iznad Tešnja zora sviæe, dobro doš'o predsjednièe Smiley face. Heb de film op dvd, in Bosnie gekocht toen ie net uitkwam.

Zoals ik hem aan mijn vrienden heb aangeraden, raad ik iedereen aan, om deze film zeker een keer te zien!

CAGE

Avatar

Een film waarin het meer om de corruptie gaat dan om de oorlog. Daardoor blijft de oorlog wel bestaan, waarmee de onenigheid tussen de mensen sterker wordt enz. Eind jaren 90 waar de oorlog een einde beleefde, tenminste in het Bosnische gedeelte was er sprake van financien van andere landen. Met de bedoeling het land opnieuw mee op te kunnen bouwen. Ondertussen enige jaren verder moet het land met hele kleine stapjes op hun eigen kracht en mogelijkheden verder. Dat vreedzame leven daar komt weinig van terecht. Men moet toch door. Komt goed. Ik droom niet ik blijf er alleen in geloven. Goede Film.

Neolec

Avatar

Blijf er maar lekker in geloven CAGE maar Bosnie is gewoon een fucked up land waar het nooit mee goed komt.3 entiteiten gaat gewoon niet samen, je kan het nog zo graag willen maar er zullen altijd raddraaiers zijn die het verpesten. En van het ontwikkelingsgeld moet Bosnie het ook niet hebben aangezien de verantwoordelijken allemaal corrupt zijn. Ik noem bijv. een Mohammed Sacirbey. Daarnaast ben ik van mening dat elke vorm van provocatie moet worden gestopt. Elke servier die de Servische vlag ophangt, elke kroaat die de kroatische vlag ophangt en elke moslim die een turkse vlag ophangt mag van mij direct kreupel worden geslagen. Waar ik me ook rot aan erger zijn die kruizen die Kroaten en Serviers op elke berg plaatsen.
Dat is reinste provocatie en zo kom je nooit tot 1 Bosnie waar iedereen vredig kan wonen.

CAGE

Avatar

Goed gezegd! Cetniks zijn de misdadigers geweest en nog steeds eigenlijk. Wel jammer dat elke keer als je met een servier in gesprek zij denken dat Kroaaten met de oorlog begonnen. Is dus niet zo want dat waren de serven. Die wouden zo nodig een eigen staat. Nou daar wouden wij niet meewerken dus er kwam een heftige battle oorlog met veel doden zoals we weten. Moge hun ziele in vrede rusten. Maar ja we proberen het alles weer op te bouwen met de hulp van wat ons de amerikanen geld en soldaten van nederland sturen. hopelijk wordt het weer een land zoals het eens was maar dat zal wel niet. Erg Jammer. Oorlog zuigt! :(