Hidalgo (2004)

Unbridled. Unbroken. Unbeaten.

Alle ingrediënten voor een ouderwets ongecompliceerde avonturenfilm zijn aanwezig, maar de pret wordt grotendeels verstoord door een al te voor de hand liggende Disney-moraal, en het bijbehorende sentiment.
play

6,1 details

  • 136 Min
  • Actie
  • Avontuur
  • Western
  • Verenigde Staten
  • Marokko
136 Min Verenigde Staten

Frank T. Hopkins, een van de beste paardrijders op de lange afstanden, brengt z'n tijd door als artiest in Wild West shows. Z'n claim dat zijn paard Hidalgo het beste ter wereld is valt niet in goede aarde bij een Arabische sjeik, die hem uitnodigt dit te bewijzen in een 3000-mijl lange race door de Arabische woestijn.

Regie
Joe Johnston
Cast
Viggo Mortensen, J.K. Simmons, Omar Sharif, Saïd Taghmaoui, Adoni Maropis, Peter Mensah, Louise Lombard, Zuleikha Robinson, Silas Carson, Floyd 'Red Crow' Westerman, Adam Alexi-Malle, Harsh Nayyar, Victor Talmadge, Franky Mwangi, Joshua Wolf Coleman.
Budget
$ 100.000.000
Opbrengst
$ 108.103.450
Release
17.02.2004

Filmtotaal Recensie

Regie: Joe Johnston | Cast: Viggo Mortensen (Frank T. Hopkins), Omar Sharif (Sheik Riyadh), Zuleikha Robinson (Jazira) e.a.

Het ware verhaal van een Amerikaanse cowboy en zijn paard Hidalgo, die tegen alle verwachtingen in een slopende lange-afstandsrace door de Arabische woestijn wonnen, en intussen ook nog eens de dochter van een sjeik wisten te redden uit de klauwen van een paardenstelende woestijnbandiet. Dat klinkt al een stuk boeiender dan: het ware verhaal van een te grote halfblinde jockey en zijn te kleine paard, genaamd Seabiscuit. Die film wist het Nederlandse publiek in ieder geval niet naar de bioscopen te lokken (ondanks de Oscarnominatie). En Hidalgo heeft, behalve het verhaal en de naam van het paard uit de titel, nog een streepje voor op Zeekoekje: er is vrijwel geen woord van waar.

Ja, er was ooit een cowboy met de naam Frank T. Hopkins en zijn paard, een mustang, heette Hidalgo. Ze schijnen een hoop lange-afstandsraces te hebben gewonnen in de late nadagen van het Wilde Westen. Maar een jaarlijkse 3000-mijlsrace in het verre Arabië, dwars door de uitgestrekte woestijn, tussen de meest legendarische volbloed arabieren en hun ruiters? Uit de duim gezogen. En een sjeik die bevriend raakte met Hopkins en verzot was op verhalen over Wild Bill Hickock en Wyatt Earp? Lariekoek, natuurlijk. Maar wél perfecte ingrediënten voor een ouderwetse avonturenfilm, en dat is precies wat Hidalgo wil zijn. Er is helaas ook een grote ‘maar’: de film wordt uitgebracht door Buena Vista International, en dat betekent, zoals een beetje filmkenner weet... Disney.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Hidalgo Nieuwsberichten

Laatste reacties

Tarkus

"...Opnieuw bekeken en toch weer van deze film genoten. Puike cast met de ondertussen overleden Omar Sh......"

JamesBond

"...Top film! :) Viggo is echt goed voor de rol...Ben ong. een halfuur na het begin gaan kijken maar heb......"

Lelouch

"...Ik had deze film in de bios gezien. kan me er niet erg veel van herinneren, alleen dat viggo op het......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Hidalgo

acties