Good Night, and Good Luck. (2005)

We will not walk in fear of one another.

Prachtig stijlvolle film, over de strijd die de gerespecteerde journalist Edward R. Murrow in het begin van de jaren vijftig aanbindt met communistenjager Joseph McCarthy.
play

7,6 details

  • 93 Min
  • Drama
  • Historisch
  • Verenigde Staten
  • Verenigd Koninkrijk
  • Frankrijk
  • Japan
93 Min Verenigde Staten

Dit is het verhaal van CBS-nieuwsverslaggever Edward R. Murrow (David Strathairn), die samen met zijn producer Fred Friendly (George Clooney) bijdroeg tot de val van de beruchte communistenjager Senator Joseph McCarthy.

Regie
George Clooney
Cast
George Clooney, Robert Downey Jr., Jeff Daniels, David Strathairn, Thomas McCarthy, Patricia Clarkson, Tate Donovan, Matt Ross, Alex Borstein, Reed Diamond, Rose Abdoo, Christoph Luty, Matt Catingub, Jeff Hamilton, Peter Martin.
Budget
$ 7.000.000
Opbrengst
$ 54.600.000
Release
16.09.2005

Filmtotaal Recensie

Regie: George Clooney | Cast: David Strathairn (Edward R. Murrow), Frank Langella (William Paley), Jeff Daniels (Sig Mickelson), George Clooney (Fred Friendly), e.a. | Speelduur: 93 minuten

Begin jaren vijftig heerste er angst onder de bevolking van Amerika. Angst voor het communisme, het rode gevaar. Senator Joseph McCarthy buitte deze angst handig uit en maakte het eigenlijk alleen maar erger door zich te profileren als ‘de grote communistenjager’. Samen met zijn commissie hield hij er bijzonder onorthodoxe opsporingsmethodes en verhoortechnieken op na om elke vermeende communist (lees: spion) te ontmaskeren. De obsessieve heksenjacht die McCarthy voerde stuitte gaandeweg steeds vaker op kritiek en werd uiteindelijk zijn ondergang. Eind 1954 werd hij door de senaat berispt, waarna het gedaan was met zijn moment van roem. Een belangrijke sleutelrol in de val van McCarthy was weggelegd voor de gewaardeerde journalist Edward R. Murrow, die in zijn TV-programma See It Now openlijk de strijd aanging met de senator. In Good Night, and Good Luck. toont George Clooney ons deze strijd op een bijzonder fraaie en stijlvolle wijze.

Anno 1953 nemen Edward R. Murrow (‘het gezicht van de televisie’) en zijn producent Fred Friendly de dagelijkse nieuwsitems door in het populaire CBS-programma See It Now. Als ze op een dag een ogenschijnlijk onbeduidend nieuwsberichtje onderzoeken over een marinepiloot die werd ontslagen omdat hij een veiligheidsrisico vormde, stuiten ze op wat vreemde dwalingen in de rechtsgang. Zo lijkt bijvoorbeeld niemand te weten wat de bewijslast is tegen de van communistische sympathieën verdachte piloot. Het onderzoek leidt al snel naar senator Joseph McCarthy, voorzitter van de ‘House Un-American Activities Committee’. Murrow, die vermoedt dat hij achter het ontslag zit, wijst in zijn TV-programma op de uiterst twijfelachtige rechtsgang. McCarthy reageert hierop met verdachtmakingen aan het adres van Murrow: Murrow zou zelf communistische sympathieën hebben. Ondanks waarschuwingen en afhakende sponsors zet Murrow met zijn team de strijd voort. Hij bekritiseert de hoorzittingen van McCarthy en weet op briljante wijze de leugens en onwaarheden te ontmaskeren, puur door het voeren van objectieve journalistiek. Murrow biedt McCarthy de kans om zichzelf in de uitzending te komen verweren. Die uitzending komt er, maar is wel van te voren opgenomen. Hierin komt de senator met nog meer insinuaties in de richting van Murrow en gaat hij geen moment in op diens vragen en beschuldigingen. Deze uitzending is uiteindelijk aanleiding voor de senaat om een onderzoek naar McCarthy zelf te starten…

videotrailers & clips

alle artikelen (2)

Good Night, and Good Luck. Nieuwsberichten

Good Night, and Good Luck.

acties