Luther (2003)

Rebel. Genius. Liberator.

De filmmakers maken het ons makkelijk: ze laten de duistere, gevaarlijke kant van Luther achterwege. Een betreurenswaardige keuze.
play

5,8 details

  • 123 Min
  • Biografie
  • Drama
  • Historisch
  • Duitsland
  • Verenigde Staten
123 Min Duitsland

1505, Maarten Luther maakt een innerlijke crisis door. Een zware storm met blikseminslag lijkt zijn leven compleet te hebben veranderd. Vastbesloten Augustijner monnik te worden, geeft hij zijn rechtenstudie op. In 1507 wordt hij tot priester gewijd en kort daarna wordt Luther overgeplaatst naar het klooster in Wittenberg. Door zijn nieuwe leven, zijn geloof en zijn betrokkenheid bij de bijbel vormt hij ook zijn eigen overtuiging. In 1517 spijkert Luther zijn beroemde 95 stellingen op de deur van de slotkerk in Wittenburg met als gevolg een breuk met de Rooms-Katholieke kerk, maar het begin van de Reformatie. De leer van Luther krijgt steeds meer aanhangers. Maar ook de andere zijde wordt belicht. De volksopstand gaat namelijk gepaard met bloedbaden en ellende. Hierdoor verliest Luther zijn status als volksheld. In deze moeilijke tijd vindt hij troost bij Katharina von Bora waarmee hij uiteindelijk trouwt....

Regie
Eric Till
Cast
Alfred Molina, Bruno Ganz, Joseph Fiennes, Peter Ustinov, Lars Rudolph, Uwe Ochsenknecht, Benjamin Sadler, Jonathan Firth, Mathieu Carrière, Maria Simon, Christopher Buchholz, Jochen Horst, Marco Hofschneider, Torben Liebrecht, Claire Cox.
Release
29.10.2003

Filmtotaal Recensie

Regie: Eric Till | Cast: Joseph Fiennes (Maarten Luther), Bruno Ganz (Johann von Staupitz), Peter Ustinov (Friedrich, der Weise), Claire Cox (Katharina von Bora) e.a.

Gelovigen kunnen zich in de handjes wrijven, want na het omstreden The Passion of the Christ draait er alweer een film in de bioscopen over een christelijke ‘superheld’: Luther. Maarten Luther, de monnik die aan de basis stond van de kerkelijke reformatie, wordt uitgebeeld volgens vast christelijk recept als de onderdrukte en getergde man die een verlichte geest blijkt. Gewapend met ‘slechts’ zijn geloof in God en zijn drang naar de waarheid, bindt hij de strijd aan met de machtige katholieke kerk. De filmmakers maken het ons makkelijk: ze laten de duistere, gevaarlijke kant van Luther achterwege. Op deze manier wordt getracht een beeld van de bekende hervormer te scheppen dat direct appelleert aan de moderne bioscoopbezoeker. Een betreurenswaardige keuze. Want behalve dat Luther hierdoor als historisch document aan waarde inboet, blijft de film ook nog eens vlak en afstandelijk.

Luther is een film over het leven van de Duitse kerkhervormer Maarten Luther (1483-1546). Luther probeerde het geloof dichter bij het gewone volk te brengen door de bijbel in het Duits te vertalen en de macht van de kerkleiders af te zwakken. Het verhaal begint in 1505, als Maarten Luther ternauwernood een blikseminslag overleeft. Hier ziet hij de hand van God in en hij besluit Augustijner monnik te worden. Tijdens een reis naar Rome ziet Luther monniken zo’n beetje alles doen wat de bijbel verboden heeft: ze bezoeken prostituees, ze verkopen heilige voorwerpen als merchandise en vragen grof geld voor aflaten, certificaten die mensen uit de hel zouden houden. Geschokt door deze taferelen zoekt Luther naar een nieuwe vorm waarin het geloof volgens hem beleden moet worden. In 1517 spijkert hij zijn beroemde 95 stellingen op de deur van de slotkerk in Wittenburg, met als gevolg een breuk met de rooms-katholieke kerk en het begin van de Reformatie. De katholieke kerk probeert Luther de mond te snoeren, maar diens leer wint aan populariteit. Opgehitst door interpreten van Luthers teksten komt het volk in opstand. In deze roerige tijden vindt Luther troost bij Katharina von Bora, een gevluchte non, met wie hij uiteindelijk trouwt.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Luther

acties