Shaun of the Dead (2004)

It's just one of those days when you're feeling a little...dead.

Een sympathieke, met vaart vertelde, prima geacteerde ‘romzom’, die toch nóg leuker had kunnen zijn als hij meer over the top was gegaan.
play

7,6 details

  • 99 Min
  • Komedie
  • Horror
  • Romantiek
  • Verenigd Koninkrijk
  • Frankrijk
99 Min Verenigd Koninkrijk

Shaun staat elke dag op, gaat naar de winkel en haalt een snack, dan gaat hij terug naar huis en op naar zijn werk. Elke dag is hetzelfde, totdat op een dag er allemaal zombies rondlopen, en iedereen gebeten wordt. Shaun heeft niks in de gaten totdat er opeens een meisje in de tuin staat. Shaun en zijn maat Ed komen er na een tijdje achter dat er overal zombies zijn. Dus ze bedenken een plan om Shaun's vriendin Liz en Shaun's moeder te redden, en ze naar hun stamkroeg te brengen.

Regie
Edgar Wright
Cast
Simon Pegg, Nick Frost, Rafe Spall, Peter Serafinowicz, Kate Ashfield, Lucy Davis, Dylan Moran, Sonnell Dadral, Nicola Cunningham, Gavin Ferguson, Tim Baggaley, Keir Mills, Arvind Doshi, Horton Jupiter, Matt Jaynes.
Budget
$ 4.000.000
Opbrengst
$ 30.039.392
Release
09.04.2004

Filmtotaal Recensie

Regie: Edgar Wright | Cast: Simon Pegg (Shaun), Nick Frost (Ed), Kate Ashfield (Liz), Dylan Moran (David), Lucy Davis (Dianne), e.a.

Shaun of the Dead is het soort film waarvan iedere filmliefhebber hoopt dat het een voltreffer zal zijn: een totaal pretentieloze Britse spoof op het zombie-genre, die haaks staat op de grimmige aanpak van films als 28 Days Later en de recente remake van Dawn of the Dead. Eindelijk weer eens een film met oog voor het komische potentieel van zombies, want behalve moordzuchtig en erg lelijk zijn de levende doden - mits behorend tot de soort die niet zo hard kan rennen - natuurlijk ook behoorlijk lachwekkend. De makers hebben dan ook vermoedelijk een 21e-eeuwse erfgenaam van Peter Jacksons cultklassieker Braindead voor ogen gehad. En Shaun of the Dead beschikt over de juiste basisingrediënten: een doodsimpele plot, doorspekt met het soort down-to-earth humor dat Amerikaanse filmmakers vaak niet onder de knie hebben, en een door de wol geverfde Britse comedy-cast. Maar de krankzinnige overdrijving van Braindead ontbreekt, en er komt niet echt iets voor in de plaats. De film kent enkele hilarische momenten, maar vaak ook zijn de grappen iets te voorspelbaar om je hardop aan het lachen te krijgen.

De sukkelige Shaun is de ideale kandidaat om uit te groeien tot een held in de strijd tegen zombies. Hij werkt op zijn 29e nog steeds als winkelbediende in een elektronicazaak, houdt met veel vallen en opstaan zijn relatie met de pittige Liz overeind, en voelt zich eigenlijk alleen op zijn gemak bij zijn beste vriend en huisgenoot Ed, die in het leven nóg minder heeft klaargespeeld dan hijzelf. Het liefst zou Shaun de hele dag met Ed achter de Playstation zitten en ’s avonds met Liz erbij wat biertjes drinken in hun stamkroeg, ‘The Winchester’. Liz heeft een andere toekomst in gedachten, en maakt het na de zoveelste relationele blunder van Shaun uit. Ontroostbaar komt Shaun weer thuis bij Ed, die de perfecte oplossing weet voor zijn verdriet: bier drinken in The Winchester tot het weer over is. Zo kan het gebeuren dat Shaun de volgende dag wakker wordt met een enorme kater, en er een halve ochtend over doet om te beseffen dat hij en Ed zijn omringd door duizenden bloeddorstige zombies. Nadat ze erachter komen dat dat bleke meisje in hun achtertuin niet uit is op een zoen, formuleren de vrienden met veel moeite een plan: Shauns moeder ophalen, zijn gemene stiefvader (die waarschijnlijk toch al een zombie is) een kop kleiner maken, met diens Jaguar Liz oppikken, en dan de zombieplaag uitzitten op een veilige plek, te weten… juist.

alle artikelen (6)

Shaun of the Dead Nieuwsberichten

Laatste reacties

Youngster

"...Goed acteur die Simon Pegg, ik zie hem graag spelen, ik heb heel wat afgelachen met deze film, voor......"

Roeltje

"...Deze film gisteren gezien en ik heb me heerlijk vermaakt. Gewoon goede maffe humor, niet voor mensen......"

Timme

"...Als je al de drie Cornetto films hebt gezien zie je ook dat er in elke film weer de schutting grap z......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Shaun of the Dead

acties