Collateral (2004)

It started like any other night

De fotografie is meesterlijk; jammer genoeg laat het verhaal in de ontknoping nogal te wensen over.
play

7,4 details

  • 120 Min
  • Misdaad
  • Thriller
  • Drama
  • Verenigde Staten
120 Min Verenigde Staten

Max (Foxx) is een taxichauffeur in Los Angeles die door een huurmoordenaar (Cruise) gedwongen wordt om een rit door de stad te maken. Onderweg werkt de moordenaar tijdens zijn stops een lijst van slachtoffers af. Ruffalo speelt de agent die de moordenaar achtervolgt.

Regie
Michael Mann
Cast
Tom Cruise, Jamie Foxx, Javier Bardem, Mark Ruffalo, Jada Pinkett Smith, Peter Berg, Barry Shabaka Henley, Bruce McGill, Richard T. Jones, Emilio Rivera, Debi Mazar, Irma P. Hall, Bodhi Elfman, Klea Scott, Jamie McBride.
Budget
$ 65.000.000
Opbrengst
$ 217.764.291
Release
05.08.2004

Filmtotaal Recensie

Regie: Michael Mann | Cast: Jamie Foxx (Max), Tom Cruise (Vincent), Jada Pinkett Smith (Annie), Mark Ruffalo (Fanning), Peter Berg (Richard Weidner), e.a.

Niemand filmt het nachtelijke Los Angeles zoals Michael Mann dat doet. In zijn versie van de stad worden de straten ‘s nachts bevolkt door twee soorten mensen: schapen en wolven. De schapen, dat zijn de gewone burgers, mensen die zich alleen overdag op hun gemak voelen, wanneer niet uit ieder hoekje het gevaar tevoorschijn kan springen. Bij de wolven, zoals politieagent Vincent Hanna en dief Neil McCauley uit Manns meesterwerk Heat, gaat het bloed pas goed stromen na zonsondergang. Dan zijn zij wakkerder, alerter dan de rest, en staan al hun zintuigen op scherp. Michael Mann verstaat als geen ander de kunst om die gemoedstoestand op de kijker over te brengen. In Heat zit een scène waarin Hanna door een helikopter wordt afgezet bij een gereedstaande auto, waarna hij de achtervolging kan inzetten op McCauley, die anoniem over de snelweg zoeft. Met Hanna meekijkend scheuren we soepeltjes door het nachtelijke verkeer, links en rechts inhalend met soevereine zelfverzekerdheid. In Manns nieuwste film Collateral, die zich geheel gedurende één nacht afspeelt, wordt dit effect onder andere met behulp van digitale fotografie gemaximaliseerd. We bevinden ons voortdurend in dezelfde staat van verhoogd bewustzijn als huurmoordenaar Vincent en taxichauffeur Max, en staan zelf net zo op scherp als de twee mannen in de taxi.

De opening van Collateral doet sterk denken aan die van Heat: een anonieme professional arriveert bij het vallen van de avond in Los Angeles. De goedgeklede vreemdeling (een volmaakt gestileerde Tom Cruise) neemt op terloopse wijze de benodigde spullen voor zijn opdracht in ontvangst, stapt in een taxi, en noemt het eerste adres op zijn lijst. De taxi wordt bestuurd door Max (Jamie Foxx), die van plan is zijn eigen limo-service op te zetten, maar intussen al twaalf jaar lang vergroeid is met zijn ‘tijdelijke’ baantje. Vincent biedt Max zeshonderd dollar om hem de stad rond te rijden: hij moet een aantal vrienden opzoeken, wat handtekeningen laten zetten, dat soort dingen. Helaas voor beide heren belandt het lijk van Vincents eerste doelwit plompverloren bovenop het dak van Max’ taxi. De hitman bedenkt zich geen seconde en zet zijn missie onverstoorbaar voort, met als zijn gijzelaar Max, die er nu voor moet zorgen dat Vincent zich aan zijn schema kan houden. De taxi verandert in een psychologisch slagveld, waarin Vincent genadeloos Max’ wensdromen en naïeve moralisme onderuit haalt, terwijl die op zijn beurt probeert door te dringen tot de mens achter Vincents nihilistische masker.

videotrailers & clips

alle artikelen (3)

Collateral Nieuwsberichten

Laatste reacties

Mathilde

"...Niet een super goede film, zitten ook wel betere stukjes in, onder het geijkte werk met een heel kle......"

Amazon62

"...Ben ik nou in de war of is deze film helemaal niet op tv vandaag... Ik zie voetbal......"

Albert020

"...Dit blijft gewoon een hele goede film, ga hem dus zeker weer eens kijken ;)..."

Collateral

acties