The Bourne Supremacy

The Bourne Supremacy (2004)

They should have left him alone.

De film borduurt voort op de no-nonsense aanpak van het eerste deel, maar haalt niet hetzelfde niveau.
play

7,4 details

  • 108 Min
  • Actie
  • Avontuur
  • Mystery
  • Thriller
  • Verenigde Staten
  • Duitsland
108 Min Verenigde Staten

Wanneer een CIA-operatie wordt verstoord door een Russische rivaal - waarbij twee doden vallen - wordt Jason Bourne hiervan beschuldigd. Zelf leeft Bourne (Damon) in een afgelegen dorpje onder een andere naam samen met Marie (Potente). Bourne, die wraak heeft gezworen als iemand uit zijn 'vorige leven' contact met hem opneemt, wordt door de recente ontwikkelingen gedwongen zijn leven als sluipmoordenaar weer op te pakken...

Regie
Paul Greengrass
Cast
John Bedford Lloyd, Matt Damon, Brian Cox, Joan Allen, Gabriel Mann, Julia Stiles, Tomas Arana, Karel Roden, Franka Potente, Tom Gallop, Karl Urban, Marton Csokas, Oksana Akinshina, Ethan Sandler, Michelle Monaghan.
Budget
$ 75.000.000
Opbrengst
$ 176.000.000
Release
16.07.2004
Release NL
09.09.2004

Filmtotaal Recensie

Regie: Paul Greengrass | Cast: Matt Damon (Jason Bourne), Joan Allen (Pamela Landy), Brian Cox (Ward Abbott), Karl Urban (Kyrill), e.a.

In 2002 zagen we Matt Damon in behoorlijk Nederlands aan zijn eigen spiegelbeeld vragen wie hij eigenlijk was. Hij was gecast als Jason Bourne, de door geheugenverlies geplaagde moordenaar uit Robert Ludlums spionagethriller The Bourne Identity. De gelijknamige film werd niet met veel tamtam aangekondigd: Damon was niet bepaald een voor de hand liggende actieheld, regisseur Doug Liman zette voor het eerst zijn tanden in een grote publieksfilm, en de hoogtijdagen van Ludlums faam lagen toen al ver achter ons. Maar The Bourne Identity onderscheidde zich door al te fantasievol actiegeweld zorgvuldig te vermijden, had een simpele maar zich natuurlijk ontwikkelende plot, en kon steunen op beheerste vertolkingen door Matt Damon en Franka Potente. De film slaagde wonderwel in zijn opzet: een ouderwets grimmige spionagethriller maken, zoals we ze sinds het einde van de Koude Oorlog niet meer hadden gezien. Met The Bourne Supremacy heeft regisseur Paul Greengrass op hetzelfde gevoel gemikt. Damon heeft weer de goeie vibe te pakken en ook de actie ademt opnieuw een sfeer van (bescheiden) realisme. Toch haalt deze film niet het niveau van zijn voorganger, en dat ligt voornamelijk aan de onsamenhangende plot en de nogal storende manier waarop de actie in beeld is gebracht.

Aan het eind van The Bourne Identity beloofde Jason Bourne al plechtig dat hij zijn ex-werkgever Treadstone het leven zuur zou maken als ze hem niet met rust lieten. Voor de zekerheid zwerft hij sindsdien met zijn Marie (Franka Potente) de halve wereld rond, onderwijl nog steeds proberend zijn geheugen op gang te krijgen. Maar Bourne zal aan zijn belofte gehouden worden, ook al bestaat Treadstone niet meer. De moord op twee CIA-agenten wordt hem in de schoenen geschoven, waarna een team onder leiding van Pam Landy (Joan Allen) een officiële klopjacht op hem begint. Bourne is inmiddels zelf ook weer op jacht, naar aanleiding van het opduiken van een huurmoordenaar in zijn laatste toevluchtsoord. Hij gaat op zoek naar de restanten van Treadstone, en treft zowel Landy als Treadstone-meesterbrein Abbott (Brian Cox) aan in Berlijn, de stad waar hij zijn eerste missie uitvoerde. Vandaar leidt het spoor naar Moskou, naar een Russische olietycoon en een mol binnen de CIA.

videotrailers & clips

alle artikelen (5)

The Bourne Supremacy Nieuwsberichten