The Machinist (2004)

A little guilt goes a long way...

Reviews (1)

Glennekeeeee

Avatar

The Machinist zal vooral gekend zijn als de film waarvoor Bale zich volledig heeft voor uitgehongerd. Toch mag de film er zelf ook wezen, getuige de prima Filmtotaal en IMDB-score. Ik begon met hoge verwachtingen aan de film maar die zijn toch niet volledig ingelost.

The Machinist begint wel ijzersterk. Vanaf seconde 1 wordt je door de heerlijk grauwe visuele stijl in de film gezogen en slorpt de graatmagere Bale volledig je aandacht op. De film wil de kijker laten spelen met de gedachte of Bale's personage echt door een complot de zotheid wordt verklaard of hij wel degelijk écht niet goed bij zijn hoofd is (door de slapeloosheid). Het jammere aan de film is, zonder daar te kunnen over uitweiden door spoilers, dat het eigenlijk al vanaf het begin duidelijk is en dat aspect van de makers al volledig wegvalt wat toch wel een deel van de kijkervaring doet verdwijnen. Het is eigenlijk zelfs al duidelijk hoe de twist op het einde volledig in elkaar zit wat toch wel jammer is. Toch zorgt het er niet voor dat The Machinist volledig in elkaar zakt en niets meer te bieden heeft. Ten eerste is er de schitterende cinematografie. Zowel qua kleur als invalshoeken is het heerlijk om naar te kijken. Ook de cast doet het geweldig. Uiteraard met een opvallende Christian Bale voorop maar ook de rest van de cast doet het meer dan degelijk ondanks hun beperkte optredens. Het verhaal zelf blijft, ondanks de voorspelbaarheid, wel zeer solide en de spanning is nooit weg te denken. Het zorgt ervoor dat je je geconcentreerd blijft kijken en de credits voor je het weet op het scherm ziet verdwijnen.


The Machinist is een solide thriller met een sterk spelende Christian Bale. Het verhaal is solide, onderhoudend en spannend maar anderzijds wel véél te voorspelbaar waardoor de film toch aan kracht verliest

een dikke 7/10