The Machinist (2004)

A little guilt goes a long way...

Toonbeeld van het grote talent van Christian Bale.
play

7,1 details

  • 101 Min
  • Drama
  • Thriller
  • Spanje
  • Verenigde Staten
101 Min Spanje

Een industriële medewerker die al een jaar niet heeft geslapen begint aan zichzelf te twijfelen. De film gaat over het duistere verhaal over Trevor Reznik, een machinist, heeft bijna een jaar al niet kunnen slapen. De reden hiervoor is onduidelijk. Vanzelfsprekend is hij uitgeput en dit leidt tot een tragisch ongeluk in de fabriek waarbij een van zijn collega’s zijn arm verliest. Trevor gaat er steeds slechter en magerder uitzien en langzaamaan raakt hij paranoïde door de vreemde dingen die om hem heen gebeuren. Wat is nu echt en wat niet?

Regie
Brad Anderson
Cast
Christian Bale, Jennifer Jason Leigh, Michael Ironside, Reg E. Cathey, Colin Stinton, Larry Gilliard Jr., Aitana Sánchez-Gijón, John Sharian, Anna Massey, Craig Stevenson, Ferran Lahoz, Norman Bell, Robert Long, Matthew Romero Moore, Jeremy Xido.
Budget
$ 5.000.000
Opbrengst
$ 8.203.235
Release
22.10.2004
Release NL
14.09.2004

Filmtotaal Recensie

Regie: Brad Anderson | Cast: Christian Bale (Trevor Reznik), Jennifer Jason Leigh (Stevie), Michael Ironside (Miller), John Sharian (Ivan) e.a. | Duur: 102 min.

Een succesvolle carrière in de filmindustrie staat tegenwoordig gelijk aan een strenge eetdiscipline. Baarde in 1980 Robert De Niro nog opzien door zich 25 kilo zwaarder te vreten voor Raging Bull, tegenwoordig is aankomen en voor de volgende film hetzelfde gewicht er doodleuk weer aftrainen de gewoonste zaak van de wereld geworden. Natuurlijk gaat dat lang niet altijd via de gezonde of natuurlijke weg, maar daar hoor je niemand over. Soms kun je het gewoon zien. Kijk alleen maar naar de te bolle toet boven het magere lichaam van Renee Zellwegger die er (na twee keer Bridget Jones) met iedere film merkwaardiger begint uit te zien. Dat acteur Christian Bale er na The Machinist, waar hij ruim 30 kilo voor moest kwijtraken, weer goed bovenop is gekomen bewees hij onlangs in Batman Begins. Over zijn afvaltechniek maakte hij tijdens interviews nooit een geheim: “ik at gewoon niet.”

Toen Bale voor het eerst in beeld verscheen tijdens een persvoorstelling van The Machinist ging er voelbaar een lichte huivering door de zaal. Acteurs die voor een film aan lichaamsmetamorfose doen mogen dan wel een trend vormen vandaag de dag, bij het aanschouwen van de uitgemergelde Bale is het even stevig schrikken: dit kan niet gezond zijn. Die ingevallen, donkere ogen, het ontbreken van wangen en die enge dunne vingers. Als hij dan voor het eerst halfnaakt voor de spiegel staat is de schok helemaal compleet. De acteur moet naar een punt hebben toegewerkt waar hij werkelijk geen vlees meer om zijn botten had zitten, want je kan het resultaat alleen maar omschrijven als een overlevende van de Holocaust. Maar dan veel griezeliger nog: die complete leegheid in zijn blik. Want je kan je lichaam nog zo toetakelen voor een rol, als de mentale toestand van het personage niet voelbaar wordt is het nog voor niets geweest. Trevor Reznik, zoals de machinist heet, heeft duidelijk alle grip op een aards leven verloren. Een oogopslag is daarvoor al voldoende.

videotrailers & clips

alle artikelen (3)

The Machinist Nieuwsberichten

Laatste reacties

MovieMazzter

"...aan de acteerprestatie van Bale wil ik niks af doen. Wat ziet hij er uitgemergeld uit. Niet normaal......."

hansbeer

"...In mijn geheugen was ie saaier, maar vorige week dus weer gezien en blijkt echt een goeie film te zi......"

Mathilde

"...Het is op een grauwe manier neergezet, wat zeer mooi gedaan is , ik werd geleid door gedachtes gedur......"

The Machinist

acties