Deze thriller weet je geest echt compleet te verdraaien: 'The Machinist'

Deze thriller weet je geest echt compleet te verdraaien: 'The Machinist'

Het toppunt van insomnia

Films hoeven niet altijd een plezierige ervaring te zijn, soms kiezen we er bewust voor om lekker te griezelen of om ons gevoel van realiteit eens flink op te proef te stellen. Een van die films waardoor je opeens aan alles twijfelt is The Machinist. Heb jij hem al gezien?

The Machinist is een film van regisseur Brad Anderson met niemand minder dan Christian Bale (The Dark Knight, American Psycho) in de hoofdrol. De film volgt een man die al een jaar niet slaapt, met alle gevolgen van dien.

Mager
Meteen vanaf het begin van The Machinist krijgt de kijker een gevoel dat er iets mis is. Christian Bale's personage is een extreem magere arbeider met een slaapstoornis, die een uiterst destructieve levensstijl lijkt te lijden.

Hoewel het ongezonde uiterlijk van Bale's personage hem een bijna eng karakter geeft, heeft zijn personage ook iets aandoenlijks. De hoogtepunten van zijn slapeloze dagen zijn koffie drinken op het vliegveld en de bezoekjes aan zijn vaste prostituee, gespeeld door Jennifer Jason Leigh.

Realiteit
Aandoenlijk of niet, als kijker bekijk je de wereld door Christian Bale's personage zijn ogen, en die wereld wordt met de minuut verknipter. Zo veroorzaakt hij een ongeluk op zijn werk waardoor een collega-arbeider een van zijn ledematen verliest.



Dit lijkt ook het moment te zijn waarop alles fout gaat. Met de minuut lijkt de realiteit te vervagen en krijgt Bale's personage een duister kantje erbij. Liefhebbers van films als Black Swan en Fight Club zullen zich er dan ook voortreffelijk bij vermaken.

Transformatie
De extreme lichamelijke transformatie die Christian Bale voor deze film is ondergaan is tot het bizarre aan toe, de acteur viel maar liefst 30kg af. Later in zijn carrière onderging hij radicale veranderingen: voor American Hustle kwam de acteur juist 20kg aan.



Volgens Christian Bale was het afvallen nodig om dichterbij zijn personage te kunnen komen. Ook wilde de acteur zichzelf uitdagen. "Ik had nog nooit zoiets gedaan, en wilde bewijzen dat ik zoiets ook werkelijk kon doen", aldus de acteur in een interview met GQ.

Ontvangst
Hoewel The Machinist uiterst duistere thematieken bevat, werd de film goed ontvangen. Op rottentomatoes.com scoort de film een solide 77%, waarbij een recensent benadrukt: "een briljante psychologische horrorfilm met een goeie regie".



Financieel gezien was The Machinist niet een groot succes. De film wist $8 miljoen op te halen bij de Box Office, op een budget van $5 miljoen. Door de jaren heen heeft de film echter zijn verdiende populariteit weten te krijgen. Je kan The Machinist nu huren op Amazon Prime.

NieuwsFilm

meest populair