Recensie

The Machinist (2004)

Toonbeeld van het grote talent van Christian Bale.

door Gudo Tienhoven om 10:10 in RECENSIES
The Machinist poster
Regie: Brad Anderson | Cast: Christian Bale (Trevor Reznik), Jennifer Jason Leigh (Stevie), Michael Ironside (Miller), John Sharian (Ivan) e.a. | Duur: 102 min.

Een succesvolle carrière in de filmindustrie staat tegenwoordig gelijk aan een strenge eetdiscipline. Baarde in 1980 Robert De Niro nog opzien door zich 25 kilo zwaarder te vreten voor Raging Bull, tegenwoordig is aankomen en voor de volgende film hetzelfde gewicht er doodleuk weer aftrainen de gewoonste zaak van de wereld geworden. Natuurlijk gaat dat lang niet altijd via de gezonde of natuurlijke weg, maar daar hoor je niemand over. Soms kun je het gewoon zien. Kijk alleen maar naar de te bolle toet boven het magere lichaam van Renee Zellwegger die er (na twee keer Bridget Jones) met iedere film merkwaardiger begint uit te zien. Dat acteur Christian Bale er na The Machinist, waar hij ruim 30 kilo voor moest kwijtraken, weer goed bovenop is gekomen bewees hij onlangs in Batman Begins. Over zijn afvaltechniek maakte hij tijdens interviews nooit een geheim: “ik at gewoon niet.”

Toen Bale voor het eerst in beeld verscheen tijdens een persvoorstelling van The Machinist ging er voelbaar een lichte huivering door de zaal. Acteurs die voor een film aan lichaamsmetamorfose doen mogen dan wel een trend vormen vandaag de dag, bij het aanschouwen van de uitgemergelde Bale is het even stevig schrikken: dit kan niet gezond zijn. Die ingevallen, donkere ogen, het ontbreken van wangen en die enge dunne vingers. Als hij dan voor het eerst halfnaakt voor de spiegel staat is de schok helemaal compleet. De acteur moet naar een punt hebben toegewerkt waar hij werkelijk geen vlees meer om zijn botten had zitten, want je kan het resultaat alleen maar omschrijven als een overlevende van de Holocaust. Maar dan veel griezeliger nog: die complete leegheid in zijn blik. Want je kan je lichaam nog zo toetakelen voor een rol, als de mentale toestand van het personage niet voelbaar wordt is het nog voor niets geweest. Trevor Reznik, zoals de machinist heet, heeft duidelijk alle grip op een aards leven verloren. Een oogopslag is daarvoor al voldoende.

Reznik heeft dan ook maar liefst een jaar geen oog dicht gedaan. Een goede reden voor zijn extreme insomnia kan hij niet bedenken. Wel wordt zijn slapeloosheid als oorzaak genoemd wanneer hij in de fabriek per ongeluk een gruwelijk incident veroorzaakt waarbij een collega zijn arm verliest. Zodra hij op zijn koelkast steeds gele memobriefjes aantreft waarop hij door middel van het spel galgje een woord moet invullen en zijn nieuwe collega Ivan (die met zijn forse lichaamsbouw, kale kop en brede grijns de tegenpool lijkt van Reznik) niet lijkt te bestaan, krijgt hij het gevoel dat hem iets vreselijks boven het hoofd hangt. Langzamerhand wordt The Machinist een gevecht van het hoofdpersonage tegen zichzelf. Zijn geest laat steeds meer verwrongen beelden toe en het lijkt erop dat hij ook zijn nog enige sociale contacten (die met een prostituee en een koffiedame van een nachtelijke bar op het vliegveld) gaat verliezen. De vraag is natuurlijk of hij paranoïde wordt, of dat visioenen hem iets willen vertellen. Al snel blijkt dat regisseur Anderson afstevent op een verrassend einde, dat even goedkoop als doeltreffend is. Het is misschien een laffe zet die afbreuk doet aan de nachtmerrie-achtige kwaliteiten van de film, al zou je ook kunnen stellen dat je na ruim honderd minuten aan hallucinatoire beelden wel toe bent aan een helder antwoord.

Dat Anderson en zijn scenarist Scott Kosar geen producent in Hollywood konden vinden die ook maar een cent wilde uitgeven aan dit sombere werk is (helaas) geen verrassing. The Machinist werd uiteindelijk opgenomen in Barcelona, een stad die in de film moet doorgaan voor Los Angeles. Het is bij het ophouden van die schijn - en een verhaal dat voornamelijk drijft op waanbeelden - aan de cameraman en production designer om voor de film de juiste atmosfeer te creëren. Die verdienen dan ook de grootste pluim, naast het opmerkelijke talent van Christian Bale. Dat de film pas zo laat bij ons de bioscopen heeft gehaald (hij stamt alweer uit begin 2004) is misschien alleen maar gunstig. Hopelijk raakt een groot publiek naar aanleiding van Batman Begins geïnteresseerder in de acteerkwaliteiten van Bale, om vervolgens bij het zien van The Machinist te concluderen dat het toch zonde zou zijn als hij de rest van zijn carrière in een vleermuispak moet doorbrengen.

16 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

ash_

Avatar

Deze film vond ik op zich wel de moeite waard maar hij raakte me niet zo. Ik wijtte dat destijds aan de onmenselijke gestalte van Bale en ik denk nog steeds dat dat wel klopt. Wat mij betreft bewijst regisseur Anderson met deze film opnieuw een talent te zijn (Session 9 was ook niet meer dan zeer veelbelovend) maar een echt goede film is het nog niet.

[rating 3.5]

Mcjansen84

Avatar

Hmmm ik ga deze film van 't weekend zien...begin zag er al goed uit maar wat een verschil van de good looking verzorgde Bale in American psycho en ook Batman begins, en hem dan nu in deze film echt te mager...

maar die opmerking dat het zonde zou zijn om bale voor de rest van zijn carriere in een batman pak te zien is niet echt een bijster opmerking, want in Batman Begins is het toch echt wel meer Bruce dan batman hoor, ik weet niet hoe het zit met de sequal maar als ze het realistisch willen houden net zoals in Begins neem ik aan dat we meer van Bruce zullen zien dan van Batman ;)

Roxxe

Avatar

Mooie film, helaas erg domme pointe :(

-Jenny-

Avatar

Ik krijg echt kippenvel als ik hem weer zo mager zie.
Het is best wel knap gedaan door hem om zo mager te worden. Je moet wel en echte acteur willen zijn om dit te gaan doen

KoenZ

Avatar

ash_ "Deze film vond ik op zich wel de moeite waard maar hij raakte me niet zo. Ik wijtte dat destijds aan de onmenselijke gestalte van Bale en ik denk nog steeds dat dat wel klopt. Wat mij betreft bewijst regisseur Anderson met deze film opnieuw een talent te zijn (Session 9 was ook niet meer dan zeer veelbelovend) maar een echt goede film is het nog niet.

[rating 3.5]"


Hier kan ik me goed in vinden. Ik heb hem destijds in de sneak gezien en was helemaal niet teleurgesteld met El Maquinista. Het is alleen geen prettige film om naar te kijken en daardoor zit je toch minder aan het scherm gekluisterd dan bij een wat prettiger ogende film.

Michaell

Avatar

Macabra, hoe ie er zo uitziet :P

BasNation

Avatar

Leuke film die eerst doet alsof het je wil prikkelen en erover na laat denken (mulholland drive, donny darko) en daarna gaat het zelf alles al uitleggen.

desondanks zeker niet onaardig
[rating 3.5]

DelliPeter

Avatar

Dit dit dezelfde waardering krijgt als Batman Begins O+. Dit is op z'n best een middelmatige film.

mercapto

Avatar

Het is maar waar je van houdt. Batman is ook zo...tja, zo zo...

jacq

Avatar

Het lijkt mij zeker geen onaardige film, maar Bale ziet er inderdaad ongelooflijk eng uit. Kan toch niet goed zijn jezelf zo uit te hongeren.

Judge

Avatar

Bale. Gewoon een goeie acteur. En met dit soort films houdt hij zich een beetje 'independant'.

Wesley18M

Avatar

Veel respect voor die man, van very skinny naar muscles.. knap hoor.

GreetZ Wes

neo7

Avatar

Ik vond het persoonlijk wel n goede film,
bale is echt n kei goede acteur, je moet t maar kunnen he:P
ik vond m zekersss de moeite waard!

(#25/7)³

Avatar

Er is geen acteur naar wie ik liever kijk dan naar christian bale.

wat betreft de film, ik vond hem zeer goed! ik wist vantevoren niet waar hij over ging en daar ben ik eigenlijk wel blij, gezien de vele verrasingen waar je voor komt te staan. het enige minpuntje vond ik eigenlijk dat de film de bezoeker onderschat door het op het einde volledig uit te leggen. maar na het zien van een goede film zoals deze maakt dat eigenlijk niet uit. ik vond het een prachtig underdog project!

(het is niet bepaald een typische hollywoodproductie)

leraar wiskunde

Avatar

Aanvankelijk had ik het niet zo op 'The Machinist'. Het leek me een B-film, zoals het afschuwelijk slechte 'Creep'. Maar damned ik werd er door omver geblazen.

Bale viel voor deze film 27 kg af, 1/3 van zijn oorspronkelijk gewicht. Dat moest al moeilijk genoeg zijn voor Bale. Maar hij acteert dan ook nog 'ns goed: hij draagt de hele film moeiteloos, en weet zelfs het gebrek aan dialoog af en toe te compenseren met zijn gezichtsexpressie.

Het verhaal zit goed in elkaar en de regisseur levert een zeer goeie job af. Deze hele film is zo bizar. Ik kan het ding dat er hangt amper beschrijven, maar het zit goed.

Visueel is het kil, in donkere kleuren gefilmd. Maar dat doet er hoegenaamd niet toe en de score is verzorgd.

The Machinist

acties