The Constant Gardener (2005)

Love. At any cost.

Mereilles' eerse uitstapje naar de grote, boze filmwereld blijkt een voltreffer.
play

7,6 details

  • 129 Min
  • Drama
  • Romantiek
  • Thriller
  • Verenigd Koninkrijk
  • Duitsland
129 Min Verenigd Koninkrijk

In een afgelegen deel van Noord-Kenia wordt het gruwelijke verminkte lijk gevonden van de jonge Britse Tessa Quayle (Rachel Weisz). Haar reisgenoot, een lokale arts, is nergens te bekennen, en al snel wordt er gepraat over een crime passionel. Tessa's echtgenoot Justin Quayle (Ralph Fiennes), een timide en onambitieuze diplomaat, gelooft niet dat zijn vrouw overspel pleegde en besluit alles op alles te zetten om de waarheid achter de moord op zijn vrouw te achterhalen. Zijn zoektocht mondt uit in een persoonlijke odyssee, waarbij hij zijn eigen leven voortdurend op het spel zet. Gaandeweg ontdekt Justin dat zowel hij als zijn vrouw spinnen waren in een web van verreikende internationale intriges en samenzweringen.

Regie
Fernando Meirelles
Cast
Ralph Fiennes, Rachel Weisz, Bill Nighy, Danny Huston, Archie Panjabi, Hubert Koundé, Gerard McSorley, Donald Sumpter, Nick Reding, Keith Pearson, Damaris Itenyo Agweyu, John Sibi-Okumu, Bernard Otieno Oduor, Daniele Harford, Packson Ngugi.
Budget
$ 25.000.000
Opbrengst
$ 82.466.670
Release
31.08.2005

Filmtotaal Recensie

Regie: Fernando Meirelles | Cast: Ralph Fiennes (Justin Quayle), Rachel Weisz (Tessa Quayle), Danny Huston (Sandy Woodrow), Bill Nighy (Sir Bernard Pellegrin), Pete Postlethwaite (Lorbeer) e.a. | Speelduur: 129 min.

Soms komt een klein wonder uit onverwachte hoek. Om een Portugees gesproken film over de sloppenwijken van Rio de Janeiro internationale bekendheid te geven moet je van goeden huize komen. Fernando Meirelles had met Cidade de Deus (City of God) dan ook een wurgend portret gemaakt van de Braziliaanse favelas, dat met tomeloze energie en geweld als een denderende trein over je heenraasde. Het is zo’n film om te koesteren, zo een die je enerzijds een groot publiek gunt, maar ook graag voor jezelf houdt. Maar Meirelles verwierf faam en ontving, zoals dat wel vaker gaat, alle visitekaartjes van alle bonzen uit Hollywood. Dat loopt meestal slecht af.

Als niet-Engelstalige filmmakers eenmaal voet op Amerikaanse bodem zetten en daar besluiten te kiezen voor het harde geld, zien we vaak van die talenten weinig meer terug. Dat uitgerekend John Le Carré’s roman 'The Constant Gardener' op zijn pad kwam is puur toeval. De Britse regisseur Mike Newell vond het leuker zich te storten op de Potter-rage (hij maakte The Goblet of Fire) en zo kwam de weg vrij voor nieuwe namen. Het is in meerdere opzichten fraai dat Carré en Meirelles elkaar gevonden hebben. Met Cidade de Deus in het achterhoofd blijkt de roman, waarin niet alleen misstanden in derdewereldlanden aan de orde komen, maar waar ook een emotionele liefdesgeschiedenis aan vast zit, een kolfje naar zijn hand. De Braziliaanse filmmaker kon dus niet alleen zijn stijl behouden, maar ook zijn filmische uitdagingen verbreden. Daarnaast kun je gerust zeggen dat in menig handen het boek tot saaie en politiek brave cinema had kunnen leiden. Met Meirelles aan het roer werd het spannend. The Constant Gardener groeide uit tot een heus prestigeproject.

videotrailers & clips

alle artikelen (3)

The Constant Gardener Nieuwsberichten

Laatste reacties

VLT

"...Zeer actueel nog steeds, ook vergelijkbaar met Monsanto en zijn praktijken...."

Tica

"...Goede film die je enorm doet meeleven met de hoofdpersonen. Vooral Rachel Weisz speelt fantastisch......."

laundromat

"...:D ja, ik bedoel, ik wou haar steunen......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

The Constant Gardener

acties