Open Water (2003)

Drifting into theaters this summer.

Het gebrek aan cinematografische verfijning werkt aan de ene kant een gevoel van realisme in de hand, maar zorgt er tevens voor dat dit verhaal over twee op volle zee achtergelaten duikers nooit uitstijgt boven die paar – doeltreffende – scènes waarin de
play

5,5 details

  • 79 Min
  • Drama
  • Horror
  • Thriller
  • Verenigde Staten
79 Min Verenigde Staten

Susan en Daniel zijn gelukkig getrouwd, en hopen een fijne vakantie op de Bahamas door te brengen. Het is helaas snel afgelopen met de pret als ze na hun duiktrip per ongeluk midden op de oceaan worden achtergelaten. Ze raken al snel in paniek, en beseffen niet dat er haaien op de loer liggen.

Regie
Chris Kentis
Cast
Saul Stein, Blanchard Ryan, Daniel Travis, Michael E. Williamson, Cristina Zenarro, John Charles.
Budget
$ 130.000
Opbrengst
$ 54.667.954
Release
26.10.2003

Filmtotaal Recensie

Regie: Chris Kentis | Cast: Blanchard Ryan (Susan), Daniel Travis (Daniel), e.a.

Dat Jaws altijd overeind zal blijven als een absoluut meesterwerkje van spanning en effectbejag moge duidelijk zijn. Of het rubberen hoofdrolspeler ‘Bruce’ in deze tijden van alsmaar geliktere CG-monsters nog zou lukken om ons, verwende filmconsumenten, de schrik om het lijf te jagen is een tweede. Daarom besloot regisseur Chris Kentis het voor zijn op digitale video vastgelegde Open Water over een andere boeg te gooien. Hij filmde zijn verhaal over twee duikers die per ongeluk midden op zee worden achtergelaten (“gebaseerd op waargebeurde feiten!”) in een echte oceaan, en met echte haaien. Urenlang dobberden de twee hoofdrolspelers op en neer in het koude water, slechts beschermd door harnassen die hun lichamen onder de waterspiegel moesten beschermen tegen al te enthousiaste figuranten. Die aanpak is simpel maar doeltreffend: als kijker krijg je het regelmatig iets te benauwd wanneer er weer een glimmende zwarte rugvin naast de acteurs opduikt. De regie mag houterig zijn, en het acteerwerk niet bijster indrukwekkend, maar met die momenten scoort Kentis toch de nodige puntjes.

Hoe krijg je het als boot-crew in godsnaam voor elkaar om niet te merken dat je met twee duikers minder terugkeert dan waarmee je bent uitgevaren? Dat is vraag één wanneer je leest dat Kentis zijn film baseerde op een feitelijk incident. Open Water laat zien hoe stompzinnig simpel een dergelijke fout gemaakt kan worden, en wat de gevolgen kunnen zijn. We maken kennis met Susan en Daniel, een modern en drukbezet koppel, op de eerste dag van hun vakantie. Om de stress van het dagelijks leven te ontvluchten vertrekken ze naar een onbenoemd Caribisch eiland om daar te gaan duiken; iets wat ze blijkbaar wel eerder hebben gedaan, maar niet heel vaak. Het voert te ver (en is eerlijk gezegd ook te saai) om in detail uit te leggen hoe het zover komt dat Susan en Daniel worden vergeten wanneer hun boot weer richting aanlegplaats vertrekt, maar je kunt je voorstellen dat het zo gebeurd is, en dat is voldoende.

videotrailers & clips

alle artikelen (2)

Open Water Nieuwsberichten

Laatste reacties

meneeraart

"...Wat een bagger film dat iemand anders van een afstand filmde wt** ik hou van goede einde geen slec......"

MsThijssen

"...Wat vond ik dit een saaie langdradige film. Ik denk dat ik dit nog wel de slechtste vind van wat ik......"

Koobuss

"...Ik begrijp ook niet waarom deze film in de flop 100 staat. Ik vond het een zeer beklemmende en bean......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Open Water

acties