Opnieuw een oogstrelend spektakel van Zhang Yimou, dat vooral visueel imposant is, maar daarom niet minder is op andere gebieden.
play

7,8 details

  • 119 Min
  • Actie
  • Avontuur
  • Drama
  • Fantasy
  • Romantiek
  • China
  • Hongkong

Het verhaal speelt zich af in het China van de 9de eeuw. De twee soldaten Jin (Takeshi Kaneshiro) en Leo (Andy Lau) krijgen de opdracht om de leider van het “House of Flying Daggers”, een revolutionaire groepering, op te sporen. Leo denkt dat Mei (Zhang Ziyi) , een mooie blinde danseres, de dochter van deze leider is. Om haar vertrouwen te winnen gaat Jin undercover. Hij doet zich voor als een sympathisant voor hun zaak. Samen vertrekken ze naar het hoofdkwartier van het “House of Flying Daggers”. Wat echter niemand kon voorzien is dat Mei en Jin onderweg verliefd op elkaar worden. Wanneer Jin dan om Mei te beschermen zijn eigen soldaten moet vermoorden en Mei wordt opgedragen Jin te vermoorden, staan ze door hun verdeelde loyaliteiten voor een zwaar dilemma.

Alt titel
Shi mian mai fu
Regie
Yimou Zhang
Cast
Andy Lau, Ziyi Zhang, Takeshi Kaneshiro, Dandan Song, Shu Zhang, Yongxin Wang, Qi Zi, Hongfei Zhao, Hongwei Zhao, Dong Liu, Jiusheng Wang, Xuedong Qu, Liping Tian, Jun Guo, Zhengyong Zhang.
Opbrengst
$ 92.863.945
Release
19.05.2004

Filmtotaal Recensie

Regie: Zhang Yimou | Cast: Ziyi Zhang (Mei), Takeshi Kaneshiro (Jin), Andy Lau (Leo), Dandan Song (Yee), e.a.

Regisseur Zhang Yimou is misschien wel de bekendste exponent van de zogenaamde ‘Vijfde Generatie’ van Chinese filmmakers, en in het Westen is hij dat zeker. Zo viel hij zowel op de festivals van Cannes, Venetië en Berlijn meerdere malen in de prijzen en won hij twee BAFTA’s, dit allemaal in het laatste decennium van de vorige eeuw. Maar hij brak pas echt internationaal door met zijn eerste ‘wuxia pien’ (Chinese zwaardvechtfilm), Hero, die wereldwijd meer dan 155 miljoen dollar opbracht en genomineerd werd voor een Oscar. Yimou was altijd al een visueel zeer begaafd filmer, maar met Hero overtrof hij zichzelf. De schoonheid van de beelden van Hero kende zijn weerga niet in de filmgeschiedenis. Zijn nieuwste rolprent, House Of Flying Daggers is eveneens een ‘wuxia pien’ (overigens voorlopig zijn laatste) en wederom wonderschoon van uiterlijk. Deze keer wordt er echter een complex liefdesverhaal gepresenteerd; de politieke boodschap die zo prominent aanwezig was in de vorige film, speelt hier eigenlijk nauwelijks een rol.

De ooit imposante Tangdynastie is in 859 na Christus in verval geraakt. De regering is corrupt en vele rebellenlegertjes komen in opstand. De grootste en meest prestigieuze van allemaal is wel het Huis van Vliegende Dolken, dat van de rijken steelt en aan de armen geeft. Hoewel de lokale politie van Feng Tiang (de regio waarin zowel de rebellen als de keizer zich ophouden) nog geen half jaar geleden de leider van de beweging heeft gedood, gedijdt deze nog altijd goed en vormt deze guerillabeweging een bedreiging voor de gevestigde orde. Twee kapiteins van de lokale politie, Leo en Jin, krijgen de opdracht om de nieuwe, onbekende leider van de rebellen binnen tien dagen te vinden. Zij verdenken de blinde danseres Mei van banden met de verzetsgroep, en zij wordt gevangen gezet om vervolgens te worden bevrijd door Jin, die undercover met haar wegvlucht in de hoop dat zij hem naar het nieuwe hoofd van het Huis van Vliegende Dolken zal leiden. Jin wordt uitgekozen vanwege zijn verleidingskunsten, maar het wordt al gauw onduidelijk wie nu eigenlijk wie verleidt, terwijl ze tijdens hun reis voortdurend van alle kanten worden aangevallen door zowel politiefunctionarissen als het leger.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

House of Flying Daggers Nieuwsberichten

Laatste reacties

Aoristus

"...Mooie mensen en lenig acteerwerk..."

Lastwish

"...Vind dit een mooie uitbreiding op de collectie fantasie films uit China. Na Hero is dit weer een par......"

3 strikes

"...De film is net even wat te lang en vraagt wel heel veel van het inbeeldingsvermogen, maar de fantast......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

House of Flying Daggers

acties