Batman Begins (2005)

The legend begins.

Deze Batman is donkerder en grimmiger dan ooit op het witte doek vertoond is, en doet alle andere films over hem vergeten.
play

7,8 details

  • 140 Min
  • Actie
  • Avontuur
  • Misdaad
  • Drama
  • Thriller
  • Verenigde Staten
  • Verenigd Koninkrijk
140 Min Verenigde Staten

De kleine jongen Bruce Wayne zag zijn ouders voor zijn ogen wreed vermoord worden: een trauma dat hem voor de rest van zijn leven vervult met wraakgevoelens. Het lot laat hem zijn wraak echter niet uitvoeren. Hij vlucht naar het Oosten, waar hij opgevangen wordt door de ninja-leider Ra's Al-Ghul, en als hij terugkeert naar zijn thuisstad Gotham City vindt hij die in de handen van maffiabendes en andere gangsters. Hij besluit een nieuw persoon te worden, één die de harten van misdadigers met vrees vervult: Batman! Met de hulp van politieman Jim Gordon zet Batman zijn eerste stappen in zijn strijd tegen het onrecht. Zijn strijd begint tegen de maffiabaas Don Falcone, de gekke dokter Jonathan 'Scarecrow' Crane en een mysterieuze derde persoon...

Regie
Christopher Nolan
Cast
Liam Neeson, Morgan Freeman, Christian Bale, Rutger Hauer, Michael Caine, Cillian Murphy, Gary Oldman, Katie Holmes, Tom Wilkinson, Ken Watanabe, Mark Boone Junior, Linus Roache, Larry Holden, Colin McFarlane, Gerard Murphy.
Budget
$ 150.000.000
Opbrengst
$ 374.218.673
Release
15.06.2005
Release NL
16.06.2005

Filmtotaal Recensie

Regie: Christopher Nolan | Cast: Christian Bale (Bruce Wayne), Michael Caine (Alfred), Liam Neeson (Ducard), Katie Holmes (Rachel Dawes), Gary Oldman (Jim Gordon), Cillian Murphy (Dr. Jonathan Crane) Rutger Hauer (Earle), Morgan Freeman (Lucius Fox), Ken Watanabe (Ra’s Al Ghul) e.a. | Duur: 140 min.

Batman – en zijn alter ego Bruce Wayne – zag in 1939 het levenslicht, in een strip van Bob Kane. Sindsdien zijn er talloze strips, hoorspelen, televisie- en animatieseries, computerspellen en films over deze superheld gemaakt, alsmede vier door Warner Brothers uitgebrachte films: twee door Tim Burton en twee door Joel Schumacher. Maar qua verhaal is er geen connectie tussen Batman Begins en zijn vier ‘voorgangers’. Regisseur Nolan maakt een verse start en benadert het personage vanuit een andere hoek. Het verhaal over de kleine Bruce Wayne en zijn ontwikkeling tot de vrees van de onderwereld van Gotham City, wordt opnieuw tot in detail verteld. Is dat dan nodig, zal menigeen zich afvragen. Ja, want Nolan doet wat zijn voorgangers niet deden: een film over de ware Batman maken, zoals hij is bedacht.

Wie is dan die ware Batman? Dat is een man, die als jong jochie zijn beide ouders voor zijn ogen vermoord ziet worden door een wanhopige dief. Dat is een man, die daarna besluit criminaliteit in al haar vormen te bestrijden, die zijn woede en wraakgevoelens omzet tot een positieve kracht en zo sterker wordt dan ooit tevoren. Niet door een politieagent of andere wetsdienaar te worden, maar door een symbool te creëren, iets dat alle criminelen angst zal inboezemen. Door een legende te scheppen, die zijn weerga niet kent. Batman. Is het een beest? Is het een demon? Kan hij echt vliegen? Waar ging hij nou zo snel heen? Dat zijn de vragen die de misdadigers bang maken, totdat ze verrast worden door een zwarte schaduw…

alle artikelen (80)

Batman Begins Nieuwsberichten

Laatste reacties

Liptonpome

"...Topfilm, fantastisch in elkaar zittend verhaal en prima acteerwerk. Enige minpunt vind ik de goedeko......"

MovieMazzter

"...Topfilm. Hoge rating zeer verdiend. Ben geen fan van Batman en Robin, maar qua film erg goed...."

Masterbrain

"...Top film heb deze film en Dark knight achter elkaar gekeken en er zat toch een enorme klasse versc......"

Batman Begins

acties