Ray (2004)

The extraordinary life story of Ray Charles. A man who fought harder and went farther than anyone thought possible.

Een uitstekende en ontroerende film.
play

7,6 details

  • 152 Min
  • Biografie
  • Drama
  • Muziek
  • Verenigde Staten
152 Min Verenigde Staten

In Ray wordt voor het eerst het echte verhaal verteld van de unieke Amerikaanse artiest Ray Charles. Zowel zijn leven als zijn werk worden eerlijk en gedetailleerd in Ray over het voetlicht gehaald. De film is het eindproduct van een lange periode waarin regisseur Taylor Hackford zich heeft verdiept in de persoonlijke en muzikale geschiedenis van Ray Charles. Ray Charles wordt in Ray vertolkt door de veelzijdige Jamie Foxx.

Regie
Taylor Hackford
Cast
Jamie Foxx, Terrence Howard, Kerry Washington, Bokeem Woodbine, Regina King, David Krumholtz, Harry Lennix, Richard Schiff, Curtis Armstrong, Aunjanue Ellis, Clifton Powell, Wendell Pierce, Larenz Tate, C.J. Sanders, Sharon Warren.
Budget
$ 40.000.000
Opbrengst
$ 124.731.534
Release
11.10.2004

Filmtotaal Recensie

Regie: Taylor Hackford | Cast: Jamie Foxx (Ray Charles), Kerry Washington (Della Bea Robinson), Regina King (Margie Hendricks), Clifton Powell (Jeff Brown), Sharon Warren (Aretha Robinson), e.a.

Ray Charles was een man die een bewogen leven leidde. Hij overwon obstakels waar de gemiddelde mens gillend voor weg zou rennen en was een van de grondleggers van een nieuwe muzieksoort. Een perfect onderwerp voor een biografische film dus. Dat dacht regisseur Taylor Hackford in 1987 ook, maar geen enkele studio zag heil in zijn plannen. Pas vijftien jaar later kreeg hij de mogelijkheid om zijn droomproject te realiseren. Hackford nam toen een van de slimste beslissingen van zijn carrière: hij castte Jamie Foxx in de hoofdrol. Toen Foxx na een ‘auditie’ bij Ray Charles zelf ook diens zegen kreeg, kon men pas echt aan de slag. De film werd net voor Charles’ dood in de vroege zomer van 2004 afgerond; hij heeft de film nog kunnen ‘zien’ en gaf er zijn goedkeuring aan.

Ray Charles Robinson werd in 1930 geboren in Albany, Georgia. Op zeer vroege leeftijd leerde de latere architect van soulmuziek al piano te spelen. Als zesjarig jongetje keek hij verstijfd toe hoe zijn broertje voor zijn ogen stierf. Een jaar later begon hij langzaam blind te worden door een oogziekte. Zijn moeder leerde hem om te gaan met deze handicap en op eigen benen te staan. Dankzij haar opvoeding zou Charles later nooit een stok of ander hulpmiddel nodig hebben om te lopen. Eind jaren ’40 verhuisde hij naar het noorden van de V.S. om daar muziek te spelen. Hij veranderde daar zijn naam om verwarring met bokser Ray Robinson te voorkomen, raakte verslaafd aan heroïne en ontmoette zijn toekomstige vrouw, Della Bea. Een aantal jaren later waagde hij het als eerste om gospelritmes met bluesteksten te combineren, en soul werd geboren. Velen veroordeelden zijn muziek als godslastering, maar nog meer mensen vonden deze nieuwe muziek juist geweldig. Vanaf dat moment groeiden zijn succes en populariteit gestaag. In de jaren daarna had hij bijvoorbeeld grote hits met de nummers Hit The Road Jack, Georgia On My Mind en Unchain My Heart. Op zijn weg naar dit succes overwon hij racisme, vooroordelen, drugs, blindheid, zijn eigen ontrouw en bovenal de trauma’s die hij als kind opliep.

videotrailers & clips

alle artikelen (3)

Ray Nieuwsberichten

Laatste reacties

Toelietoesh

"...Perfect gecast als je het mij vraagt......"

Arthur.

"...Fantastisch natuurlijk om naar zijn muziek te luisteren, zeer goed geacteerd en erg interessant. :)..."

benjamin

"...Swingende biopic met een formidabele Jamie Foxx in de hoofdrol...."

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Ray

acties