Legendarische Disney-regisseur Burny Mattinson overleden

Legendarische Disney-regisseur Burny Mattinson overleden

De animatie en storyboard-artiest zou dit jaar zijn 70-jarig jubileum vieren.

De legendarische animatie-artiest en regisseur Burny Mattinson is op 87-jarige leeftijd overleden. Niemand anders heeft zo lang voor The Walt Disney Company gewerkt als Mattinson, hij zou dit jaar zijn 70-jarig jubileum vieren.

Mattinson overleed maandag 27 februari na een kort ziekbed, laat Disney weten in een statement. Mattinson was de laatste werknemer bij de filmstudio die nog met Walt Disney zelf heeft samengewerkt.



Een lange carrière als animatie-artiest
Mattinson had een droom om animatiefilms te maken. Op zijn zeventiende kreeg hij een baantje bij Disney bij de verkeersafdeling, er waren geen vacatures voor animatie-artiest. Na zes maanden mocht hij animaties maken voor Lady and The Tramp.

Dit was het begin van een lange carrière als animatie-artiest. Hij werkte o.a. Aan Sleeping Beauty, One Hundred and One Dalmatians, Jungle Book en Winnie the Pooh.

Oscar nominatie
De animatie-legende regisseerde de voor een oscar genomineerde korte film Mickey's Christmas Carol en later mocht hij ook The Great Mouse Detective regisseren. De laatste jaren werke hij als storyboard-artiest voor bijna elke Disney-animatiefilm. Zijn laatste werk was voor de vorig jaar verschenen film Strange World.

Statements
In een statement vertelde Jennifer Lee, de Chief Creative Officer van Walt Disney Animation Studios, het volgende: "Burny's creativiteit, vrijgevigheid en liefde voor Disney-animatie heeft ons in zeventig jaar beter gemaakt. Betere artiesten, betere technici en betere samenwerkers. Ieder van ons die hem gekend heeft en van hem heeft geleerd zal zijn nalatenschap voortzetten."

"Ik heb bijna 30 jaar met Burny samengewerkt" zegt Strange World-regisseur Don Hall. "Ik heb altijd genoten van zijn creativiteit en zijn gevoel voor humor en was altijd onder de indruk van zijn verhalen over Disney-geschiedenis. Hij had een droom om voor Disney Animation te werken, en 70 jaar lang heeft hij zijn droom uit zien komen. Ik houd ontzettend veel van hem."

NieuwsFilm

meest populair