Deze topfilm kent bijna niemand maar is meer dan de moeite waard

Dé grote Sundance hit van 2021.

Wouter Drummen 11 maart 2023 22:30 in Algemeen
De laatste paar weken komt er op FilmTotaal wel vaker een rubriek terug genaamd 'Topfilms die bijna niemand kent'. Nu zetten we weer een pareltje van 2021 in de spotlights.

Het gaat hier om Hive (de originele titel is Zgjoi. De film, geregisseerd door Blerta Basholli (eveneens bekend van de sterk onthaalde Lena dhe Unë), is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Wat gebeurt er
De film vertelt het verhaal van Fahrije, die tegen alle maatschappelijke verwachtingen ingaat om een ondernemer te worden. Haar man raakt namelijk vermist tijdens de Kosovo-oorlog, dus moet ze voor zichzelf zorgen.

Niet alleen heeft Fahrije veel verdriet, financieel heeft ze het ook zwaar net zoals haar familie. Om voor ze te kunnen zorgen begint ze haar eigen ajvar en honing te maken en verkopen, maar in het traditionele patriarchale dorp waar ze woont, wil bijna iedereen haar zien falen. Toch zijn er ook enkele vrouwen die besluiten haar te helpen.

Bekijk de trailer hieronder.Ontvangst
De film werd ijzersterk onthaald. Zo werd Hive genomineerd voor meerdere grote filmprijzen en won het zelfs alle drie de grote filmprijzen tijdens het Sundance Film Festival, iets dat nog nooit eerder was gebeurd.

Ook de andere cijfers mogen er zijn. Op IMDb scoort de film een nette 7,1, maar vooral het Rotten Tomatoes cijfer is indrukwekkend: 100%!

Interesse in Hive? De film staat volgens Rotten Tomatoes op VUDU, Amazon Prime en Apple TV+. Heb je deze streamingdiensten niet? Klik dan hier om te zien waar de film overal verkrijgbaar is.

NieuwsFilm