Topregisseur Paul Thomas Anderson kwijlt bij het zien van de topfilm 'TÁR'

Regisseur Paul Thomas Anderson is razend enthousiast over 'TÁR', de nieuwste film van Todd Field met Cate Blanchett in de hoofdrol.

Remco van Veluwen 18 maart 2023 14:58 in Algemeen
TÁR viel vorige week niet in de prijzen tijdens de uitreiking van de Oscars, maar de film kan desondanks rekenen op de lof van gerenommeerd regisseur Paul Thomas Anderson (There Will be Blood, Licorice Pizza). 'PTA' vindt het "moeilijk om niet te kwijlen" bij de nieuwste film van Todd Field.

TÁR gaat over de fictieve dirigente Lydia Tár, gespeeld door Cate Blanchett, die in haar maniakale obsessie om de beste in haar vak te zijn onderuitgaat door een #MeToo-schandaal. De film werd met lofuitingen overladen en betekende een triomfantelijke terugkeer van regisseur Todd Field, ruim 16 jaar na het uitbrengen van zijn laatste film Little Children (2006).

Ook Paul Thomas Anderson kon zijn ogen niet geloven toen hij de film keek. De collega-regisseurs zijn beiden al jaren uitgesproken fan van elkaars werk. Ook in de nieuwste film van Field was Anderson op z'n zachtst gezegd niet teleurgesteld.

Beest van een film
"Toen Todd Field voor het laatst een film maakte, was George Bush nog president en bestond de iPhone nog niet", zegt Anderson in een video van IndieWire. "Het gerucht ging dat hij op begraafplaatsen stiekem voor lijken optrad."

Maar, zo stelt Anderson, eigenlijk was Field gewoon bezig om het publiek te overvallen met een nieuwe topfilm. "En om een beest van een film te maken. Het was het wachten waard."

Daarmee is Anderson nog niet klaar met het steken van de loftrompet. "Elk detail doet ertoe in deze film. Field laat niks aan het toeval over. Daardoor barst de film van de suspense. Je zit op het puntje van je stoel en ziet hoe de puzzelstukjes langzaam in elkaar vallen."

'Waarschijnlijk Blanchett's beste acteerprestatie'
Ook Blanchett krijgt een flinke veer in haar achterste van Anderson. "Hij heeft de ideale partner-in-crime gevonden om dit verhaal mee te vertellen. Field regisseert Blanchett in wat waarschijnlijk haar beste acteerprestatie is."

Volgens de Licorice Pizza-regisseur is TÁR met zoveel "perfect gecontroleerde chaos en plezier" geregisseerd "dat het moeilijk is om niet te kwijlen". En de belangrijkste prestatie van de film? "Het blaast de filmhuisfilm nieuw leven in. En dat op een manier die niet pretentieus is, maar vlijmscherp, pikzwart en hilarisch. Het is geweldig"

Geïnteresseerden kunnen zelf hun oordeel vellen: TÁR draait momenteel in de bioscoop in Nederland.NieuwsFilm