Japanse componist en Oscar bekroonde Ryuchi Sakamoto overleden aan deze ziekte

Japanse componist en Oscar bekroonde Ryuchi Sakamoto overleden aan deze ziekte

Enkele jaren geleden kreeg hij te horen dat hij kanker had.

Tragisch nieuws in de filmwereld. De geliefde Japanse componist Ryuichi Sakamoto is op 71-jarige leeftijd overleden. De Japanse krant Yomiuri Shimbun maakte dit afgelopen weekend bekend.

Sakamoto was al decennialang actief in de muziekwereld. Niet alleen richtte hij de elektronische band Yellow Magic Orchestra op, hij maakte ook de soundtrack van tientallen films. Hij won gedurende zijn lange carrière dan ook vele prestigieuze prijzen.

Films
In 1983 maakte Sakamoto zijn grote doorbraak in Hollywood. Hij mocht toen de muziek maken voor de film Merry Christmas Mr. Lawrence. Hierin speelde hij zelf ook een rol. Het was zijn filmdebuut maar hij won met zijn muziek al meteen een BAFTA. Vanaf dit moment wilde menig topregisseur met hem samenwerken.

Hij had dan ook de projecten voor het uitkiezen. In 1987 kende hij echter zijn allergrootste succes. Sakamoto maakte toen de muziek voor The Last Emperor en won hiervoor een Oscar, een Grammy én een Golden Globe.

Tragisch nieuws
Sakamoto maakte de laatste jaren ook nog muziek voor o.a. The Revenant en Black Mirror, maar in 2021 kreeg hij te horen dat hij kanker had en waarschijnlijk niet meer lang had. Afgelopen december gaf hij een digitiaal afscheidsconcert voor zijn fans, dat hij liedje voor liedje had opgenomen.

Luister hieronder nog naar al zijn geweldige soundtracks.



NieuwsFilm

meest populair