'Indiana Jones and the Dial of Destiny' luistert niet naar het advies van George Lucas

'Indiana Jones and the Dial of Destiny' luistert niet naar het advies van George Lucas

Plotholes, plotholes, en nog eens plotholes!

Vijftien jaar na zijn laatste avontuur keert Harrison Ford voor een laatste maal terug als de wereldberoemde archeoloog in Indiana Jones and the Dial of Destiny.

Steven Spielberg, George Lucas en Harrison Ford zijn vanaf het begin onlosmakelijk verbonden gebleven aan de franchise. De verhalen van de films werden voornamelijk geschreven door Lucas, en het lijkt alsof er een belangrijk advies overboord is gegooid.

In de films gaat het altijd over de zoektocht van dr. Jones naar een historisch voorwerp met magische krachten, zoals de Ark of the Covenant uit Raiders of the Lost Ark (1982) of de Holy Grail in Indiana Jones and the Last Crusade (1989).

Advies
Fans waren echter over het algemeen niet positief over het concept van buitenaards leven in Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull uit 2008.

In datzelfde jaar gaf Lucas nog in een interview aan dat "je niet zomaar dingen kunt gaan verzinnen, zoals een tijdmachine." Je zou kunnen denken dat buitenaards leven deze regel verbreekt, maar in de historie zijn er vele vermeldingen van vermoedelijk buitenaards leven.

Plotgaten
Ondanks magische krachten moet er dus altijd een aspect in verwerkt zitten dat gegrond is in de realiteit. Het moet de regels van de realiteit kunnen volgen om bijvoorbeeld plotgaten te vermijden en zo inconsistenties te voorkomen.

Het onrealistische moet daarbij een eigen logica volgen om zo het plot van de film niet in de weg te zitten of zelfs volledige karakterontwikkeling teniet te doen.

Tijdreizen
David Koepp verzorgde het scenario van The Dial of Destiny, waarvan het verhaal de indruk geeft dat er zal worden gezocht naar een voorwerp wat tijdreizen mogelijk zal maken.

Het lijkt erop dat hiermee het advies van Lucas in de wind wordt geslagen, aangezien er nog geen vaste realistische wetenschap bestaat voor tijdreizen. Sommige fans vrezen daarom al dat dit mogelijk het plot of zelfs de hele franchise kan gaan aantasten.

Echter hoeft dit natuurlijk niet het geval te zijn. Zolang het namelijk een eigen logica volgt die tevens een duidelijke werking heeft in de realiteit kan het juist in het voordeel werken van het verhaal. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Christopher Nolan's Interstellar (2014) of Tenet (2020).

Indiana Jones and the Dial of Destiny is vanaf 28 juni te zien in de Nederlandse bioscopen, maar zal aankomende maand al in première gaan op het Cannes Film Festival.



NieuwsFilm

meest populair