Algemeen

Christenen veroordelen Compass

door FilmTotaal op 04.12.2007 om 12:54 in Algemeen
Christelijke groeperingen in de Verenigde Staten willen met alle macht voorkomen dat de fantasyfilm The Golden Compass daar aanstaande vrijdag in première gaat omdat de film antireligieus zou zijn. Zo'n zestig bioscopen hebben inmiddels gehoor gegeven aan hun oproepen en zullen de film niet vertonen.

The Golden Compass is de verfilming van het eerste boek uit Philip Pullmans bestseller-trilogie His Dark Materials en vertelt over het meisje Lyra dat verstrikt raakt in een strijd tussen goed en kwaad, waarbij katholieke kerk symbool staat voor het laatste. De film is met een budget van 150 miljoen dollar het meest prestigieuze project voor filmstudio New Line sinds The Lord of the Rings.

28 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Filmwolfje

Avatar

Christelijke sukkels, zo geef je de film alleen meer publiciteit.

spacey

Avatar

Nu ga ik hem zeker kijken in de bioscoop. Hopelijk gaat deze film het nu net zo goed doen als The Passion of the Christ toen Smiley face

Mellie

Avatar

Ik vindt het nou ook niet bepaald slim van New Line'.
Dit had je kunnen zien aankomen!

We praten hier wel over een land dat een zwangere barbiepop verbiedt omdat de pop geen trouwring aan heeft!

Als je de kerk symbool stelt voor het kwaad gaan Amerikanen gewoon over de zeik! Dat weet je en daar moet je naar handelen of gewoon beseffen dat het geen echte main stream film zal worden (iets waar ze met zo'n budget wel op inzetten.)

Als ik baas van New Line was zou ik m'n marketing manager ontslaan!

Mellie

Avatar

By the way!

Doe mij nog een fanatsy-trilogie!
Want Chronicles of Narnia & Eragon waren ook zo'n verschrikkelijke successen!

Filmwolfje

Avatar

Mellie "By the way!

Doe mij nog een fanatsy-trilogie!
Want Chronicles of Narnia & Eragon waren ook zo'n verschrikkelijke successen!"


Star Dust?

spacey

Avatar

Voor de mensen die graag de eerste 5 minuten van deze film willen zien heb ik hier een linkje:

klik

sirozner

Avatar

Dat verschrikkelijke gelovige tuig! En die domme eigenaren van bioscopen.
Alles voor de vrijheid van menings uiting behalve als ikzelf in een kwaad dag licht kom te staan.

Ergens is deze reactie positief. Als men zich zo hevig verzet dan moet er toch iets van waar zijn... net als de DaVinci Code.
Hopelijk komt er nog een dag dat we het instituut geloof vaarwel kunnen zeggen!
Maar ik ga kijken.

Als je de kerk symbool stelt voor het kwaad gaan Amerikanen gewoon over de zeik! Dat weet je en daar moet je naar handelen of gewoon beseffen dat het geen echte main stream film zal worden (iets waar ze met zo'n budget wel op inzetten.)

Als ik baas van New Line was zou ik m'n marketing manager ontslaan!

Ja die marketing manager heb je niet nodig, want dat doen die christenen nu zelf wel. Ik vind het goed van NewLine. Je moet dit soort films kunnen maken. Je moet niet buigen voor dat soort volk! Nooit!

ASHWIN102

Avatar

Hebben die christenen niets te doen ofzo? Moeten ze niet bij de haven wachten, misschien komt Jezus Christus met de stoomboot (euhh Ark) naar hun toe. Dan worden ze verlost van alle Godlasterende films zoals deze. }:

Noldy

Avatar

Stom dat ze zoiets doen. Versterkt alleen maar het beeld dat er onder de alledaagse mensen onder ons heerst over het christendom...

Afgezien van het feit dat de film meer publiciteit krijgt natuurlijk.

dragonspirit

Avatar

Echt zo'n onzin altijd. Als er iets is waar veel in gewezen wordt naar anderen, dan is het wel in religie. Mocht er dan ook maar 1 iemand daar iets over durven te zeggen, dan is dat gelijk godslastering. Er is geen groep zo hypocriet als de kerk, en dan heb ik het niet over de kerkgangers, want die worden gewoon vet misbruikt.

Echt geloof zou geen kerk nodig hebben, want je gelooft dan uit jezelf en dat kun je overal doen. Persoonlijk ben ik niet gelovig, niet dat ik nergens in geloof, maar waar wat het ook is, dat is niet onder een religie te vangen.

The Golden Compass..ik kom er aan hoor.. Smiley face

poepiescheet

Avatar

sirozner "Dat verschrikkelijke gelovige tuig! En die domme eigenaren van bioscopen.
...
Hopelijk komt er nog een dag dat we het instituut geloof vaarwel kunnen zeggen!
Maar ik ga kijken.


Ja die marketing manager heb je niet nodig, want dat doen die christenen nu zelf wel. Ik vind het goed van NewLine. Je moet dit soort films kunnen maken. Je moet niet buigen voor dat soort volk! Nooit! "


ASHWIN102 "Hebben die christenen niets te doen ofzo? Moeten ze niet bij de haven wachten, misschien komt Jezus Christus met de stoomboot (euhh Ark) naar hun toe. Dan worden ze verlost van alle Godlasterende films zoals deze. }:"


Kunnen deze mensen aub het recht tot posten ontnomen worden? Naar mijn mening voldoen ze niet aan de huisregels. Mn:
* Uitsluitend on-topic posten. Voor discussies die buiten deze film/artikel treden, hebben we een forum.
* Geen discriminatie of aanstootgevende taal.
* Beargumenteer je mening en plaats geen loze opmerkingen

Jammer dat men zo ontzettend onbuigzaam is. Als men zich eens wat flexibeler zou opstellen zou het toch nog een mooie wereld kunnen worden.

Zeildude

Avatar

Ik zou wat een ander post met een korrel zout nemen. Ik denk dat er enige ruimte moet zijn om het wat te bagetaliseren.

JeXus

Avatar

Wat ik vooral raar vind is dat zowel boek als film religie niet wordt veroordeelt. Er is een groot verschil tussen anti-religie en anti-kerk, waarbij de laatste kritiek uitoefent op de manier waarop de kerk de dingen regelt en wil leiden. Het is grappig dat mensen dat onderscheid niet kunnen maken en gelijk over de rooie gaan en een film als antireligieus bestempelen.

poepiescheet

Avatar

Tuurlijk ben ik met je eens dat een grappige tekst onderdeel kan zijn van humor en niet al te woordelijk genomen moet worden.

Zelf kan ik echter de humor niet inzien van deze stukken tekst, maar ja, ik hou dan ook niet van alle caberetiers...

Echter probeer ik me aan de regels van filmtotaal te houden en ik zou het nog veel gezelliger vinden als we dit met z'n allen deden.

geertvdheide

Avatar

Zolang er nog religie bestaat, zullen er altijd gelovigen zijn die alles afkeuren wat niet past bij hun principes en hun belevingswereld. En dat terwijl verdraagzaamheid bij christenen zogenaamd juist zo hoog in het vaandel staat. Het omgaan met kritiek en andere meningen is nu eenmaal niet de sterkste kant van veel religieuze mensen.

Gelukkig zijn er ook veel modernere gelovigen die zich druk maken om belangrijker dingen.

Het punt dat JeXus maakt, slaat trouwens de spijker op zijn kop: The Golden Compass heeft kritiek op specifieke delen van de uitvoering van het katholieke geloof zoals dat vroeger bestond, en helemaal niet op het christendom als geheel, laat staan op religie in het algemeen. Genuanceerd onderscheid maken tussen dingen is vaak lastig, vooral voor Amerikanen zo lijkt het.

Steve Harwin

Avatar

En ik maar denken dat Amerikaanse relifanaten voornamelijk WASP's zijn. Geinig dat ze daar net zo achter lopen als Engeland in 1979.
Kennelijk toch een achterlijk land volgens de definitie van wijlen Pim Fortuyn, denk ik dan.

shellghost

Avatar

Mellie "By the way!

Doe mij nog een fanatsy-trilogie!
Want Chronicles of Narnia & Eragon waren ook zo'n verschrikkelijke successen!"


Wat een baggerfilms waren dat zeg.
Eragon speelt leentjebuur bij Lotr en Narnia is zowat een kopie van de bijbel. :X

Camlann

Avatar

Sja, Narnia is toch nog altijd gebaseerd op een serie boeken die inderdaad, in een wat verfantaseerde vorm, behoorlijk op de bijbel lijkt. En Eragon... sja...

Wat ik relevanter vind is dat gristenen het helemaal niet erg vinden als er een film uit komt die [insert random religion here] zwartmaakt, maar zodra je dichter bij huis komt ze allemaal met de spreekwoordelijke fakkels en hooivorken voor je huis komen staan alsof je het monster van frankenstein bent.

Ik aan de andere kant kijk wel uit naar deze film, ziet er heel gaaf uit wat ik tot nu toe heb gezien.

Ruwe Pit

Avatar

In mijn ogen zijn gelovigen vreemde mensen.. Maar ja, ieder zijn eigen ding!
Ik ben in ieder geval blij dat ik morgen (via AD) naar de voorpremiere kan van de verfilming van mijn favoriete jeugdboek! Hoera!

Chica16f

Avatar

Ikzelf ben een overtuigd christen maar vind totaal geen kwaad in deze, maar ook andere fantasiefilms zitten. De 'christenen' die je in zulk soort berichten altijd hoort bléren, zijn typische kuddechristenen, die geen eigen mening kunnen vormen maar de mening van één iemand kopieren die dit als slecht beoordeeld.

Als ik zulk soort mensen zo overonnozel hoor praten vraag ik me wel eens af of we hetzelfde geloven. In elk geval, ik ga zo snel mogelijk naar deze film!! Ziet er allemaal toppie uit!

MovieMaster

Avatar

Als ze dat willen, dan doen ze het toch lekker.

Maar ik snap niet waarom ze zich zo druk maken om een film dat fictie is. Kijk als het nou non-fictie was daaaaaaaaaan......mar tja

Feoreunn

Avatar

Ah, de goeie ouwe Christenhonden. Sommige mensen hebben gewoon teveel vrije tijd. Het Christendom heeft zijn goeie kanten, maar over de jaren is het tezeer ontaardt in dogmatisch gedoe. Trouwens, waarom films verbieden? Ik kan mij moeilijk voorstellen dat iedereen in Amerika diepgelovig is...

Ravaged

Avatar

Ik erger me zooo gigantisch aan dit soort acties. Hiermee worden filmgangers en fans van de serie tegengewerkt in hun mogelijkheid om gezellig naar de film te gaan, omdat die groep Christenen geen zin heeft in enige vorm van weerwoord. Iets wat ook maar enigzins een discussiepunt over kerk en/of geloof zou kunnen worden krijgt de hele verdomde Bible Belt over zich heen, zonder dat zij zich verdiepen in materie of achtergrond.

Ik stel voor dat fans van de film/het boek gaan protesteren op zondag bij verschillende grote kerken om de kerken hun standpunt te laten veranderen in gedoogbeleid, of anders wordt kerkgangers de doorgang naar de kerk geweigerd. Beat them at their own game, dus...

Dukat

Avatar

Feoreunn "Ah, de goeie ouwe Christenhonden."


Ik vind het niet netjes van je om de christenen christenhonden te noemen. Ikzelf ben niet christelijk, maar dit vind ik toch wel erg beledigend en oneerbiedig. Sommigen zijn wel vaak erg conservatief, maar om meteen maar te schelden?

poepiescheet

Avatar

Dukat "Ik vind het niet netjes van je om de christenen christenhonden te noemen. Ikzelf ben niet christelijk, maar dit vind ik toch wel erg beledigend en oneerbiedig. Sommigen zijn wel vaak erg conservatief, maar om meteen maar te schelden?"


Helemaal mee eens!

Mellie

Avatar

JeXus "Wat ik vooral raar vind is dat zowel boek als film religie niet wordt veroordeelt. Er is een groot verschil tussen anti-religie en anti-kerk, waarbij de laatste kritiek uitoefent op de manier waarop de kerk de dingen regelt en wil leiden. Het is grappig dat mensen dat onderscheid niet kunnen maken en gelijk over de rooie gaan en een film als antireligieus bestempelen."


Ik wilde nog even kwijt dat ik vindt dat je hier een ijzersterk punt maakt!
Mensen die tegen de kerk zijn, hoeven niet perse tegen geloof op zich te zijn!

Voor zover ik begreep gaat het in de film over een organisatie zoals de kerk is! Heeft dus niets met anti-religie te maken!

ruben

Avatar

Ik schreef er een stukkie over

"Het aanzetten tot atheïsme is volgens deze christenen dus een slecht iets, te vergelijken met, pak ’m beet, het aanzetten tot haat, geweld of discriminatie. Maar wat is er dan precies zo gevaarlijk aan atheïsme? Hoe komt het bijvoorbeeld dat Amerikanen atheïsten meer wantrouwen dan alle andere minderheidsgroeperingen, zelfs meer nog dan moslims?" Lees verder: http://www.rubenski.nl/index.php?itemid=30

Lord Voldemort

Avatar

Dukat "Ik vind het niet netjes van je om de christenen christenhonden te noemen. Ikzelf ben niet christelijk, maar dit vind ik toch wel erg beledigend en oneerbiedig. Sommigen zijn wel vaak erg conservatief, maar om meteen maar te schelden?"


Dankjewel!
Het zou wat zijn als christen, waaronder ik, opeens de mensen die niet geloven gingen uitschelden...

NieuwsFilm

meest populair