Wat het einde van 'The Menu' nu eigenlijk echt betekende

Wat het einde van 'The Menu' nu eigenlijk echt betekende

Een verwarrend einde met helder motief!

The Menu bracht klassenverschillen in kaart in de vorm van een psychologische thriller. Over het einde van de film kan flink gediscussieerd worden, maar wat betekent het nu écht?

De duistere, culinaire komedie van regisseur Mark Mylod volgt een unieke eetervaring in het eiland-restaurant Hawthorne; een plek waar enkel de rijkste liefhebbers een tafeltje kunnen reserveren. De problemen van de gasten spelen dan ook een grote rol in het algehele verhaal. Chef Slowik (Ralph Fiennes) straft alle aanwezigen voor hun sluwe daden op de meest verschrikkelijke manier.

Grote verschillen
Er zit een duidelijk verschil tussen de gasten van het restaurant en het personeel. Slowik heeft daarom deze speciale eetervaring opgezet als straf voor de bezoekers. Anders is dat bij gast Margot (Anya Taylor-Joy), die eigenlijk ook niets meer is dan een servicemedewerker.

Het idee is dus dat iedereen moet boeten voor zijn of haar daden. Het overduidelijke verschil heeft Slowik kapotgemaakt en daarom zal hij samen met zijn gasten én het toegewijde personeel aan zijn einde komen.

Liefde voor het vak
Ook speelt het koken zelf een rol in zijn motivatie, want zoals hij bij liefhebber Tyler uitlegt is dat de waarde uit de culinaire kunst sterk is afgenomen. Daar is Tyler - die denkt álles te weten van de keuken, maar daar gigantisch in faalt - het perfecte schoolvoorbeeld van.



Kortom: Slowik is zijn liefde voor het koken gaandeweg verloren en dat neemt hij zijn gasten enorm kwalijk. Dat is de reden dat Margot wél wist te ontsnappen. Door te vragen om een klassieke cheeseburger (het eten dat een gast graag zou willen) voelde Slowik zijn lang verloren liefde voor het vak. Een gok was het zeker, maar gelukkig wel de juiste.

NieuwsFilm

meest populair