De oorlogsfilm 'Enemy at the Gates' blijkt de waarheid behoorlijk te verdraaien

De oorlogsfilm 'Enemy at the Gates' blijkt de waarheid behoorlijk te verdraaien

Deze oorlogsfilm is niet zo strikt omgegaan met de historische feitjes.

Er zijn tal van oorlogsfilms gemaakt en vaak gaan deze over gebeurtenissen die echt hebben plaatsgevonden. Veel van de films hebben ook slagvelden of andere situaties als hoofdonderwerp. Helaas blijkt dat de realiteit nog wel eens wordt verdraaid.

De overwegend goed ontvangen oorlogsfilm Enemy at the Gates uit 2001 is zo'n film. Het verhaal dat we zien mag zelfs behoorlijk inaccuraat genoemd worden als er gekeken wordt naar de gebeurtenissen waarop de film is gebaseerd.

Slag om Stalingrad
De oorlogsfilm is gebaseerd op de Slag om Stalingrad in 1942-1943, ook wel het keerpunt in de Tweede Wereldoorlog. Het Rode Leger wist het Duitse 6e Leger na enkele maanden oorlogsvoering compleet te vernietigen.

De film Enemy at the Gates volgt een kleiner verhaal tijdens de slag. We zien hoe de Sovjet sluipschutter Vasily Zaitsev het opneemt tegen de Duitse sluipschutter Erwin König.

Inaccuraat
Als de geschiedenisboeken erop na worden geslagen dan blijkt dat beide personen daadwerkelijk hebben geleefd. De confrontatie tussen beide mannen is echter niet vastgelegd en lijkt geheel verzonnen.


Daarnaast legt de film te veel nadruk op het belang van mannelijke scherpschutters bij het voorkomen van vijandelijke terugtochten, terwijl het de prestaties van vrouwelijke Sovjet-scherpschutters onvoldoende erkent.

Turkije
Een ander, kleiner foutief detail is dat de film op een kaart aangeeft dat Duitse troepen Turkije zijn binnengevallen, terwijl dit in werkelijkheid nooit heeft plaatsgevonden.


En zo blijkt maar weer dat je (oorlogs)films niet altijd moet geloven. Ondanks dat grote lijnen van het verhaal in Enemy at the Gates wel lijken te kloppen, zijn er ook genoeg zaken die Hollywood er gewoon maar even bij heeft verzonnen.

Enemy at the Gates
Enemy at the Gates uit 2001 is geregisseerd door Jean-Jacques Annaud. De Sovjet-scherpschutter Vasily Zaitsev wordt gespeeld door Jude Law, en de Duitse scherpschutter Erwin König wordt gespeeld door Ed Harris. Andere castleden zijn mooie namen als Joseph Fiennes, Rachel Weisz en Bob Hoskins.

In de film, te kijken op Pathé Thuis, blijkt Zaitsev een legendarische scherpschutter. Hij krijgt te maken met een duivelse Duitse scherpschutter König. De twee starten een persoonlijke strijd in de ruïnes van Stalingrad.



NieuwsFilm

meest populair