58ste Filmfestival Berlijn

Van 7 tot en met 17 februari vindt dit jaar de 58ste editie plaats van het Filmfestival van Berlijn. Met vorig jaar ruim 220.000 verkochte kaartjes is de Berlinale, zoals het festival wordt genoemd, het grootste publieksevenement uit de internationale filmwereld. Er komen jaarlijks ruim vijftienduizend genodigden en zo’n vierduizend journalisten op het festival af, waarvan deze editie voor het eerst ook een afgevaardigde van FilmTotaal. Vanuit Berlijn zal FT-redacteur Ronald Simons namelijk tien dagen lang schrijven over de films en de sterren van dit filmfestival om jullie op de hoogte te houden van wat er de komende maanden in de Nederlandse filmtheaters te zien zal zijn.

Net als ons eigen International Film Festival Rotterdam bestaat ook de Berlinale uit verschillende onderdelen, waarvan de Gouden Beer competitie de meest bekende. Tot de titels die dit jaar in Berlijn hun wereld- of internationale première beleven en meedingen naar de Gouden Beer behoren onder andere There Will Be Blood (Paul Thomas Anderson), Gardens of Night (Damian Harris) met John Malkovich, S.O.P. Standard Operating Procedure (Errol Morris) over de schandalen rondom de Abu Ghraib gevangenis in Baghdad, Julia (Erick Zonca), Happy-Go-Lucky (Mike Leigh), Elegy (Isabel Coixet) met Penélope Cruz en Ben Kingsley, Sparrow (Johnnie To) en Kabei van Yoji Yamada, de gelauwerde regisseur van onder andere The Twilight Samurai uit 2002. Juryvoorzitter is dit jaar de Griekse regisseur Costa-Gavras.



Behalve de prestigieuze Competitie zijn er natuurlijk nog vele andere programmaonderdelen. Zo wordt het jaarlijkse retrospectief in 2008 gewijd aan de Spaanse regisseur Luis Buñuel. Naast de 32 hoofdfilms die Buñuel maakte, zal zijn regiedebuut Un chien andalou (1929) maar liefst vier keer worden vertoond, en steeds met een andere, live uitgevoerde, muziekscore. Tijdens het festivalprogramma Panorama, waarin vijftig onafhankelijke arthouse films worden vertoond, zal nieuw werk te zien zijn van onder andere John Crowley, Laetitia Masson, Isidro Ortiz, het regiedebuut Filth and Wisdom van Madonna en Transsiberian van Brad Anderson.

Andere programmaonderdelen van de Berlinale zijn een Korte Film competitie en het Perspektive Deutsches Kino, waarin films uit Duitsland worden vertoond om zo de hedendaagse stand van zaken in de Duitse cinema voor het voetlicht te brengen. In het onderdeel Generation 14plus worden films vertoond die gericht zijn op een jonger publiek, en tenslotte is er een jaarlijkse eerbetoon aan een belangrijke cineast in het onderdeel Homage, dat dit keer gewijd is aan de Italiaanse regisseur Francesco Rosi, maker van Cristo si è fermato a Eboli en Tre fratelli met Philippe Noiret. Dit jaar zal FilmTotaal dus zowel vanuit Rotterdam als Berlijn verslag doen van deze toonaangevende filmfestivals aan de hand van recensies, interviews en fotoverslagen.



NieuwsFilm

meest populair