Deze ijzersterke oorlogsfilm heb je waarschijnlijk niet gezien: 'Captain Conan'

De Franse film van regisseur Bertrand Tavernier.


Door de jaren heen zijn er ontzettend veel oorlogsfilms uitgebracht. Grote films in recente jaren zijn bijvoorbeeld 1917, Dunkirk en Hacksaw Ridge. Helaas vliegen veel films met minstens dezelfde kwaliteit als de benoemde films onder de radar. Zo ook Captain Conan.

Als je aan iemand vraagt om een oorlogsfilm uit de jaren 90 te benoemen, zullen ze snel denken aan films als Saving Private Ryan of The Thin Red Line. De Franstalige Captain Conan (Capitaine Conan) van Bertrand Tavernier benoemt bijna niemand, maar dat verdient de film wel.

Capitaine Conan
De film is geschreven en geregisseerd door Bertrand Tavernier, die je wellicht kent van films als Coup de Torchon, Death Watch en 'Round Midnight.

Het verhaal gaat over de oorlogsdaden van de moreel dubbelzinnige kapitein Conan (Philippe Torreton) en zijn mannen tijdens de Eerste Wereldoorlog en tijdens de geallieerde interventie in de Russische Burgeroorlog.

Goed ontvangen
De film biedt een briljante karakterstudie en uitzonderlijk goed gefilmde gevechtssequenties met een combinatie van lange opnames en uitgebreide trackingshots. De film heeft een 79 procent audience score op Rotten Tomaties en een 7.2/10 op IMDB.


De film werd genomineerd voor maar liefst negen César Awards in Frankrijk, met overwinningen voor Beste Regisseur (Tavernier) en Beste Acteur (Torreton).

Tavernier
Bertrand Tavernier was een van de beste Franse regisseurs van zijn tijd. In 2021 kwam hij op 79-jarige leeftijd te overlijden. Zijn laatste film was een documentaire genaamd My Journey Through French Cinema en kwam uit in 2016. De documentaire werd uitgezonden als een miniserie bestaande uit acht afleveringen.Filmjournalist Joan Dupont, een persoonlijke vriend van Tavernier, beschreef de regisseur als volgt: "Hij is een zeer verbazingwekkende filmmaker omdat hij van het ene genre naar het andere springt; je weet nooit waar je hem vervolgens zult vinden."

NieuwsFilm

meest populair