Deze thriller weet je geest echt compleet te verdraaien: 'Jacob's Ladder'

De cult-klassieker is zeker de moeite waard.


Als je van films houdt die je geest compleet weten te verdraaien, zoals Inception of 2001: A Space Odyssey, dan is de cult-klassieker Jacob's Ladder meer dan de moeite waard.

Jacob's Ladder wordt niet vaak benoemd als het gaat om films die je flink aan het denken zetten, maar daar zou eigenlijk verandering in moeten komen.

Verhaal
De film is geregisseerd door Adrian Lyne en de hoofdrol wordt gespeeld door Tim Robbins (The Shawshank Redemption). Het verhaal gaat over een man genaamd Jacob, een Vietnamveteraan met meer dan alleen fysieke littekens die probeert zijn verleden te ontrafelen terwijl hij lijdt aan een extreme vorm van dissociatie.

In zijn dagelijks leven wordt Jacob gekweld door flashbacks van zijn eerste huwelijk, zijn overleden zoon en zijn tijd in Vietnam. Om zijn verleden te ontdekken, moet hij de werkelijkheid afbreken en begrijpen vanuit zijn eigen dromen en percepties.

Mindf*ck
Kort gezegd is de film een verhaal over een man die vast zit in zijn eigen gedachten, een beetje als Martin Scorsese's Shutter Island. Omdat de film zo focust op het feit dat Jacob vastgeklemd zit tussen de werkelijkheid en zijn verbeelding, begin je je als kijker ook af te vragen wat nou echt is en wat niet.


De film kwam uit in 1990 en is alleen in de Verenigde Staten in de bioscoop verschenen. Het zette daar zo'n 26 miljoen dollar.

Remake
In 2019 kwam er een remake van Jacob's Ladder uit met Michael Ealy in de hoofdrol. De film werd door critici afgebrand en was niet te zien in bioscopen, een cult-status krijgt deze versie dus niet.Om nu meer te verklappen over de film zou zonde zijn. Het is het beste als je de film zonder spoilers te kijken. Je kunt de originele film kopen of huren via AppleTV.

NieuwsFilm

meest populair