Deze iconische filmschurk verdient veel meer schermtijd, maar dat zal nooit gebeuren

Deze iconische filmschurk verdient veel meer schermtijd, maar dat zal nooit gebeuren

De Hannibal Lecter voor Anthony Hopkins.

Hannibal Lecter is een van de meest iconische schurken in zowel film als literatuur. Het personage verscheen voor het eerst in 1981 in het boek Red Dragon van Thomas Harris. De eerste acteur die Lecter tot leven bracht, was Brian Cox (Succession) in Michael Mann's Manhunter.

Deze interpretatie van Hannibal Lecter wordt vaak over het hoofd gezien, deels omdat hij veruit de minste schermtijd heeft van alle Hannibal's, maar ook omdat Anthony Hopkins een aantal jaren later een Oscar won voor dezelfde rol in The Silence of the Lambs.

Casting
Manhunter is de eerste verfilming van Red Dragon en de casting werd natuurlijk uiterst serieus genomen. Acteurs John Lithgow, Mandy Patinkin, Brian Dennehy en zelfs legendarische regisseur William Friedkin werden allemaal overwogen voor de rol van Hannibal, maar Cox kreeg uiteindelijk de eer om het personage voor het eerst tot leven te brengen.

Cox baseerde zijn Hannibal op de Ierse seriemoordenaar Peter Manuel, omdat hij volgens Cox "geen gevoel had voor goed en fout." Het personage kreeg bewust maar weinig schermtijd. Regisseur Michael Mann vond Hannibal zo'n charismatisch personage dat hij wilde dat het publiek bijna geen genoeg van hem zou krijgen.

Anders
Brian Cox, Anthony Hopkins en Mads Mikkselsen zijn de drie acteurs die Hannibal Lecter hebben gespeeld. Alle drie de versies zijn uiteraard zeer verschillend van elkaar, maar de versies van Mikkselsen en Hopkins hebben nog wel wat overeenkomsten. Allebei hebben ze bijvoorbeeld verleidelijke en manipulatieve kwaliteiten.


De performance van Cox is een stuk minder theatraal en wat genuanceerder. Hannibal is een volkomen koude aanwezigheid in de film en Cox en speelt de rol op een geaarde manier, waardoor hij wellicht de engste versie van het personage is. Deze Hannibal voelt aan als een echte seriemoordenaar.

Huidige rollen
Brian Cox is momenteel het meest bekend van zijn rol als Logan Roy in de HBO-serie Succession. Deze serie is onlangs geëindigd, maar de 77-jarige acteur lijkt gewoon door te pakken. Zo heeft hij maar liefst negen projecten op zijn agenda staan, waaronder de animatiefilm The Lord of the Rings: The War of the Rohirrim.


Benieuwd naar Brian Cox als Hannibal? Je kan Manhunter nu bekijken op Pathé Thuis.

NieuwsFilm

meest populair