'Doctor Strange in the Multiverse of Madness' kostte een vermogen en wel hierom

'Doctor Strange in the Multiverse of Madness' kostte een vermogen en wel hierom

De filmhit had te maken met een aantal serieuze obstakels.

Het is geen geheim dat blockbuster stripverfilmingen duur zijn om te maken. Uit een recent rapport blijkt dat Doctor Strange in the Multiverse of Madness veel meer kostte dat het geplande budget van 183 miljoen euro.

Dat is zelfs naar Marvel begrippen serieus. De enige na Avengers: Endgame (2019) met een productiebudget van minder dan 183 miljoen euro was bijvoorbeeld Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (137 miljoen euro).

Buitensporig duur
De film van Sam Raimi blijkt eigenlijk veel duurder dan iedereen dacht. Uit het financieel overzicht van de Dr. Strange-sequel bleek dat de werkelijke uitgaven bijna 275 miljoen euro waren.

De sequel had wel een aantal obstakels die het moest overwinnen. Ten eerste vertrok regisseur Scott Derrickson al vroeg in de pre-productiefase. Daarnaast zorgde het filmen tijdens de pandemie zeker niet voor kostenbesparingen.

Dure blockbuster 2023
Gedurende het jaar 2022 werd 124 miljoen euro uitgegeven aan het maken van de film, waarvan het grootste deel naar postproductie ging. Wanneer dit wordt gecombineerd met de 196 miljoen euro die al was besteed aan pre-productie en opnames, bedragen de totale kosten van de film 320 miljoen euro.



Dit maakt Dr. Strange 2 de duurste niet-Avengers film in de geschiedenis van het MCU met een aanzienlijke marge. Maar hij is in goed gezelschap. Andere films uit 2023, zoals Fast X (312 miljoen euro), Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One (266 miljoen euro) en The Little Mermaid(229 miljoen euro) verschenen ook met buitensporig hoge budgetten in de bioscoop.

NieuwsFilm

meest populair