IJzersterke oorlogsfilm 'Black Hawk Down' wordt opnieuw op handen gedragen: "Dat is echt wat er is gebeurd"

IJzersterke oorlogsfilm 'Black Hawk Down' wordt opnieuw op handen gedragen: "Dat is echt wat er is gebeurd"

Dichter bij de waarheid kan bijna niet.

Elk jaar komen er de nodige oorlogsfilms uit. Sommigen zijn behoorlijk geloofwaardig, maar volgens een expert ligt Black Hawk Down wel heel dicht bij de waarheid.

In 2002 bracht de geliefde regisseur Ridley Scott de oorlogsfilm uit. Deze vertelt het waargebeurde verhaal van een rampzalige Amerikaanse militaire aanval op Mogadishu, Somalië, iets dat volledig fout loopt...

Ramp
Een Black Hawk-helikopter stort neer in vijandelijk gebied. Vervolgens proberen de soldaten die de crash overleefd hebben het uit te houden totdat hulp komt. Volgens John Spencer, een expert op het gebied van stedelijke oorlogsvoering, brengt de film dit perfect in beeld.

Zo zegt hij: "Als ik deze slag om Mogadishu niet zou kennen zou ik waarschijnlijk zeggen dat dit niet realistisch is. Honderden mensen schieten op een kleine eenheid, maar dat is echt wat er is gebeurd."

Perfectie
Spencer vervolgt: "Dit is perfect in beeld gebracht. Ze houden afstand van de muren, want kogels kunnen afketsen, maar ze gebruiken ook rook om de straten over te steken, want dat is een van de meest gevaarlijke dingen om te doen tijdens een gevecht."

"Oké, er mag dan ook wat kritiek zijn op de film vanwege de weergave van de Somaliërs, maar de soldaten in de film zijn in het echte leven ook echt zo. Het is echt enorm realistisch."



NieuwsFilm

meest populair