In het waargebeurde 'Catch Me If You Can' wordt de waarheid eigenlijk compleet verdraaid

In het waargebeurde 'Catch Me If You Can' wordt de waarheid eigenlijk compleet verdraaid

Een zeer ironisch geval.

Steven Spielberg heeft tientallen geliefde en klassieke films op zijn naam. Eén hiervan is Catch Me If You Can met Leonardo DiCaprio en Tom Hanks in de hoofdrollen. De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, maar niks blijkt minder waar.

De film blijkt van geen kant te kloppen en heeft de waarheid compleet verdraaid, maar dat is gek genoeg niet helemaal schuld van de mensen die aan de film hebben gewerkt.

Verhaal
De film vertelt het zogenaamd waargebeurde verhaal van Frank Abagnale Jr. (DiCaprio), een beruchte oplichter en vervalser die zich voor zijn eenentwintigste al succesvol had voorgedaan als piloot, dokter en advocaat.

FBI-agent Carl (Hanks) raakt geobsedeerd door het opsporen van de oplichter, die alleen maar geniet van de achtervolging. Het iconische kat- en muisspel wordt nu gezien als een van Spielberg's beste films.

Autobiografie
De film is grotendeels gebaseerd op Abagnale's autobiografie die hij in 1980 uitbracht. Hierin beschreef hij in detail hoe hij tijdens zijn tijd als oplichter zo'n 2,5 miljoen dollar aan gefraudeerde cheques wist te bemachtigen met zijn criminele activiteiten.


Sommige dingen die Abagnale beschrijft zijn waar, maar een groot gedeelte heeft hij gewoon uit zijn duim gezogen. Het zou eigenlijk niet een verrassing moeten zijn dat iemand als Abagnale dit zou doen om tot een strakker en spannender, maar bijna fictief verhaal te komen.

Bijna fictie
Abagnale was bijvoorbeeld helemaal niet in staat om op jonge leeftijd zijn oplichterij uit te voeren zoals dat in het boek en de film wordt verteld, hij zat die jaren namelijk in de gevangenis. Hij heeft zich nooit voorgedaan als professor aan Brigham Young of als arts in Georgia. Hij deed zich nooit voor als advocaat in het kantoor van de procureur-generaal van Baton Rouge.


Zo gaat de lijst met valse beweringen nog wel even door. Het punt is: Abagnale loog over zijn leugens, wat natuurlijk in lijn valt met vrijwel alles wat hij in zijn leven heeft gedaan.

NieuwsFilm

meest populair